taş mı düştü? | " /> taş mı düştü? | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa Birliği'nin kafasına taş mı düştü?

17 Eylül 2009 16:31 tsi
Avrupa Birliği'nin kafasına taş mı düştü? AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, AB'nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK ile mücadelesinde Türkiye'ye yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinin "AB'de terörle mücadelede nasıl bir gelecek?" konulu panelinde konuşan de Kerchove, Avrupa gündeminde fazla yer bulamasa da "PKK terörüne de değinmek istediğini" belirterek, "Bunlar Avrupa'daki Kürt kökenliler arasında militan devşiriyor, para topluyor ve kaçakçılık dahil her türlü suça karışıyor" tespitinde bulundu.

De Kerchove, "AB, terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ile mücadelede Türkiye'ye yardım etmeli ve ediyor" dedi. AB Terörle Mücadele Koordinatörü, dün Brüksel'de toplanan "Türkiye-AB Konseyi Terörle Mücadele Çalışma Grubu" troyka toplantısında "demokratik açılım" konusunda Türk yetkililerden ayrıntılı bilgi aldıklarını ve AB'den beklentileri not ettiklerini söyledi.

"İSLAM İLE TERÖR YAN YANA KULLANILMAMALI"

Bu arada, Batı medyasına terörle ilgili haberlerde "İslam dinini ya da belli bir topluluğu lekeleyecek ifadelerden kaçınma" çağrısında bulunan de Kerchove, "İslami terör" tanımının asla kullanılmamasını isteyerek, alternatif olarak "dini motifli terör" tanımının tartışılmasını önerdi.

İslam'ın sık sık terörle yan yana anılmasının Müslüman aydınları da rahatsız ettiğini ve son yıllarda bu konuda birçok kitap ve makale yazıldığını anlatan de Kerchove, "İslam dünyasındaki bu iç tartışmayı ilgiyle izliyorum. Müslümanlar arasında teröre destek her yıl istikrarlı şekilde geriliyor. Biz de ılımlı Müslümanları güçlendirecek çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

"İslam dünyası bazı konularda çok hassas. Bu durum kabul edilebilir olmasa bile bir gerçek, bunu göz ardı etmemeliyiz" diyen de Kerchove, Avrupa'da yaşayan Müslümanların entegrasyonunda geri kalındığı uyarısında bulundu.

De Kerchove, Avrupa'daki Müslümanların birçok ayrımcılığa maruz kaldığını belirterek, AB'ye bağlı çalışan AB Temel Haklar Ajansının bu konuda hazırladığı raporda bazı önemli sorunlara yer verildiğini hatırlattı.

AB Temel Haklar Ajansının azınlıklar ve ayrımcılık araştırmasına göre son bir yılda gençler ve kadınlar başta olmak üzere Avrupa'da yaşayan her üç Müslümandan biri ayrımcılığa uğradı.

Mayıs ayı sonunda yayımlanan araştırma, Avrupa'daki Müslümanlar arasındaki yüksek işsizlik oranını açıklayacak şekilde, ayrımcılıkla en fazla iş ararken ve çalışırken karşılaşıldığını ortaya koyuyor. Ayrımcılık ayrıca ev kiralarken ya da satın alırken, sağlık ve sosyal güvenlik hizmeti alırken, okullarda, restoran ve barlarda, alışverişte ve bankalarda görülüyor.

Araştırmaya göre AB'de son 12 ayda en az bir kez ayrımcılığa uğrayan Müslüman azınlıkların oranı siyah Afrikalılarda yüzde 41, Kuzey Afrikalılarda yüzde 36, Türklerde yüzde 23 ve eski Yugoslavlarda yüzde 12 düzeyinde bulunuyor.

Hürriyet



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs