En Sıcak Konular

Kaderin cilvesine bakın!

17 Eylül 2009 15:53 tsi
Tarihi bazı olaylar üzerinde yaptığı ilginç tahlil ve analizleriyle bilinen Araştırmacı-Yazar Mustafa Yakutcan, merhum Başbakan Adnan Menderes ile onu devirerek yerine geçen başta Cemal Gürsel olmak üzere o dönemde öne çıkan bazı isimlerin son günlerini k

Yakutcan, önümüzdeki aylarda çıkacak `Tesadüfe Yer Yok` kitabında genişçe yer verilen bu çalışmanın bir kısmını bizimle paylaştı.
İşte pek fark edilmeyen kader çizgilerindeki ilginç tevafuklar ve enteresan gerçekler…

Bu analizin bir kısmı, yazarın Karakutu yayınlarından çıkan “Tanrı Zar Atmaz” kitabında yer aldı.

Demokrasi şehidi olarak kabul edilen ve hâla halkın büyük bir kısmı tarafından unutulmayan Başbakanlardan merhum Adnan Menderes ve 2 arkadaşının idam edilmelerinin üzerinde bugün tam 48 yıl geçti. Bu vesileyle hem onları hatırlamak ve hem de o süreçte yaşananlar ve öne çıkan bazı isimlere kaderin ilginç oyunlarına bakmaya ne dersiniz.

Kararlar verenleri sayısı ve ölüm günleri aynıydı...


1950-1960 yılları arasında Demokrat Parti Genel Başkanı olarak ülkemizin Başbakanlığını yapan Adnan Menderes (1899-1961), Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27 Mayıs 1960’da DP iktidarını devirerek yönetimi ele almasıyla tutuklanmış. Hükümet üyeleri ve Demokrat Partili siyasetçiler olmak üzere 592 sanık Yassıada’ya hapsedilmiş. TBMM'nin yetkilerinin, feshedilmesinin ardından, Anayasanın bazı maddeleri geçersiz sayılmış. Onun yerine 12 Haziran 1960’da Milli Birlik Komitesi (MBK) teşekkül ettirilerek tüm yetkileri eline almış. 38 üyeden oluşan MBK fiilen ülkeyi yönetmeye başlamış. Başına da Cemal Gürsel getirilmişti.

203 gün süren mahkeme, 38 kişilik kurul


Yassıada mahkemeleri 14 Ekim 1960’da başlamış. Yassıada duruşmalarında Başsavcı Ömer Altay Egesel, ülkenin 9. Başbakanı olarak görev yapan Adnan Menderes’in idamını istemiş (24 Ocak 1961). 19 dosyada toplanan davalar, zaman aşımı nedeniyle düşen “değirmen” davası dışında, Anayasa’yı ihlal davasıyla birleştirilmişti. 203 gün süren 287 duruşma sonunda Yüksek Soruşturma Kurulu DP’li sanıkların suçlarını açıklayarak verilen idam cezalarını 38 kişiden oluşan MBK karara bağlamış.


Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, 16 Eylül 1961 tarihinde İmralı adasında, Başbakan Adnan Menderes hakkında verilen idam kararı ise 17 Eylül 1961 Pazar günü öğleyin infaz edilmişti. Böylece cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan idam ediliyordu.

219 gün süren koma, 38 imzalı rapor


İhtilâlin yapıldığı sırada İzmir’de bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel Ankara’ya getirilerek girişimin lideri ilân edilmiş. Gürsel, 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında önemli rol oynamış. Türkiye'nin dördüncü Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e yerleşmişti.

Cemal Gürsel’in 1960’da hafif bir felçle başlayan hastalığı zamanla ilerlemiş. Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmekte iken, 1966 yılında sol tarafına da felç inerek rahatsızlanır. Bu sebeple 2 Şubat günü ABD Başkanı B. Johnson'un gönderdiği 'Mavi Kuş' adlı özel uçağı ile tedavi için Amerika'ya götürülür. Washington kentindeki Walter Reed Hastanesinde tedavi altına alınırsa da 9 Şubatta kısmi felcin bütün vücuda yayılmasıyla komaya girer. 10 Şubatta, Gürsel’in durumunun umutsuz olduğu bir bildiriyle kamuoyuna duyurulur. Bakanlar Kurulu 24 Mart'ta toplanarak Gürsel'in Türkiye'ye getirilmesine karar verdi. Anavatanında ölebilmesi için yine özel uçakla 26 Mart’ta yurda geri getirilerek tedavisine Askeri Tıp Akademisinde devam edilir. Rahatsızlığının devamı ve görevini yapamaması ve Başbakanlığın isteği üzerine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde toplanan 37 kişilik 'Müşterek Sıhhi Kurul' iki rapor düzenledi: "Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel görevine devam edemez. Vücut ölmüştür."

28 Mart 1966 günü, Anayasa uyarınca düzenlenen bu rapora dayanarak Cumhurbaşkanlığı görevi sona ermişti.

İlginçtir 26 Mart 1966 gün ve 2030-66 sayılı Müşterek Sağlık Kurulu Raporunda 38 imza bulunmaktadır !

Konuyla ilgili olarak dönemin Başbakan’ı Demirel daha sonraki yıllarda bir gazeteciye şu yorumu yapmaktan kendini alamaz ve şöyle der:

“İşin garipliğine bakın: Milli Birlik Komitesi 38 kişiden müteşekkildir. Gürsel’in raporu benim elime geldiğinde gördüm ki o da 38 imzalı... Yani merhum Gürsel’i Köşk’e çıkaran da 38 imzadır, indiren de 38 imza...” (28.5.2002/Milliyet/Can Dündar)


Org. Cemal Gürsel 219 gün komada kaldıktan sonra 14 Eylül 1966 tarihinde hayatını kaybetmiş. 18 Eylül Pazar günü de Devlet Mezarlığına törenle defnedilmişti.


38 yıl sonra aynı gün yakalayan ölüm


27 Mayıs ihtilâlini plânlayan çekirdek kadronun bir diğer önemli ve güçlü isimlerinden Hava Kuvvetleri eski komutanı “Bombala Tansel” lakaplı Emekli Orgeneral İrfan Tansel’di. 1960 ihtilaline karşı askeri darbe gecesi İnönü onun yatağında yatmıştı. 1964'teki Kıbrıs Harekatı'nda gençler "Bombala Tansel Bombala" diye sokağa dökülmüştü.

İhtilalden 6 ay sonra meydana gelen bir kazada, F-84 tipi savaş uçağı, Ankara Mürted’de düşmüş, otomatik pilotla atlamayı başaran uçağın pilotu Tansel kurtulmayı başarmıştı.

Ancak, Menderes’in idamından tam 38 yıl sonra Azrail’in pençesinden bu defa kurtulamamıştı. Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildiği gün, yani 17 Eylül 1999 günü, kaderin garip cilvesiyle devirdiği eski Başbakan Adnan Menderes’in idam edilip, toprağa verildiği güne rastlıyordu !

Bir başka MBK üyesi ve Ankara Valisi General İrfan Baştuğ ise ihtilalden sonra 3. Zırhlı Piyade Taburu Komutanı Kurmay Binbaşı Şükran Özkaya ile beraber bulundukları araçla İstanbul’dan Ankara’ya dönerken meydana gelen trafik kazası sonucu Baştuğ ve şoförü hayatını kaybetmiş, Özkaya’da ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Takvimler 11 Eylül 1960 Pazar’ı gösteriyordu. Baştuğ ve şoförünün cenazesi 13 Eylül günü törenle toprağa verildi.

38 yıl sonra Batur’da Eylül ayında hayatını kaybetti.

27 Mayıs sabahı, Eskişehir'de, Adnan Menderes ve Hasan Polatkan'ın yolunu kesen askerlerden biri de Muhsin Batur'du.

Menderes ve arkadaşlarının idamından 38 yıl sonra, 20 Eylül günü bypass ameliyatı olan 80 yaşındaki Batur, aniden ortaya çıkan solunum yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve hafta sonu hayatını kaybetti. (25 Eylül 1999) 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,703 µs