Pes mi etti? | " /> Pes mi etti? | "/>

En Sıcak Konular

İRAN: Pes mi etti?

17 Eylül 2009 13:14 tsi
İRAN: Pes mi etti? Bilindiği gibi İran ile “5 artı 1” grubu arasındaki görüşmeler Türkiye’de yapılacak. Asıl problem şu; bu görüşmelerde nükleer silah konusu ne olacak? İran’ın ‘sonrası’ için fazla şansı yok gibi. Ve görünen o ki Tahran y

1 Ekim günü dünyanın gözleri Türkiye’de olacak. İran ile “ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya” burada bir araya gelecek. Gerçi Tahran hala bu “yer” ve katılımcıların “sayısı” konusunda net konuşmuyor ve onu beklemek lazım ama “şimdilik” durum bu.

(Aslında İran 5 artı1 değil 6 artı 1 diyor ve ABD ile İran arasında doğrudan görüşme değil, “doğrudan görüşmeler de bulunacaklar” şeklinde konuşuyor.)

Ama sonuçta İran ABD’yi dinleyecek ve ABD de İran’ı. Buraya kadar sorun yok. Sorun olan İran’in nükleer girişimlerini bu masaya getirmeyeceğini söylemiş olmasıydı.

Ve eğer böyle olursa, Batı için o masanın çok da işe yarar bir masa olmadığı, buradan bir sonuç çıkmaz ise “işin iyice tadının kaçacağı”na ilişkin keskin ve yoğun söylemler duyuluyordu.

Bilindiği gibi bu söylemlerin en uç noktası ABD’nin İsrail’in İran’a yönelik bir saldırıyı görmezden geleceği iddiası ki, bu bütün bölge için hiç iyi haber değil.

Fakat dün akşam geç saatlerde gelen bir haber, bu konuda umut yaratmış görünüyor. Buna göre İran, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile anlaşmış durumda.

Elbette nükleer faaliyetleri konusunda. UAEK'in Viyana'daki toplantısına katılan İran, nükleer faaliyetleri konusunda işbirliği için yeni koşullarda uzlaştıklarını açıkladı.

Böylece anlaşılıyor ki İran, nükleer faaliyetleri konusunda işbirliği için gerekli yeni koşulları kabul etti! Henüz detayları belli değil.

Fakat buradan İran’ın masaya daha güçlü oturmak yolunda bir adım attığı da çıkarılabilir, o adımın geriye bastığı da!

www.iyibilgi.com

1) Netanyahu ‘kutup denizi’nde mi kayboldu? Ruslar’ın ‘Arctic Sea’ gemisi soruşturması sona erdi. Hani şu bir ucu İran’a ve S-300’lere bir ucu MOSSAD’a gittiği iddia edilen hayalet geminin soruşturması. Peki sonuç?..

2) Bu koltuğun sahibi Ankara’yı üzer mi? Olabilir.. Çünkü kimilerine göre o koltuğun yönettiği ülke ile bizim aramızda bir ‘soğukluk’ var. Tabii tersi de mümkün. Sevindirebilir de! Ama hangisinin olacağı bu ay sonunda ortaya çıkacak.

4) Bu ‘soru’n çözülmek zorunda! ‘Bize ne’ diyebilirsiniz ama öyle değil. Bize de bir şey ve aslında tüm bölge için çok şey. 2012 bu meselenin halli için tarih olarak gösteriliyor ama o çok geç! Şimdiden bu iş halledilmeli!



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,487 µs