yük, işte böyle bindiriliyor! | " /> yük, işte böyle bindiriliyor! | "/>

En Sıcak Konular

Çalışanın sırtına yük, işte böyle bindiriliyor!

17 Eylül 2009 12:44 tsi
Çalışanın sırtına yük, işte böyle bindiriliyor! Kaçakçı kaçırıyor, zam elektrik faturasına bindiriliyor. İşçi kaçak çalıştırılıyor zam çalışanın sırtına bindiriliyor. Genç ülkede sağlık giderleri aldı başını gidiyor, fatura tüm ülkenin başına yükleniyor.

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

Kaçakçılar yüzünden bu ülke batacak
Türkiye kaçakçılık sıralamasında acaba dünya ülkeleri arasında kaçıncı sırada yer alırdı? Biz gelin dünya sıralamasından ziyade Türkiye gerçeğini resmi rakamlardan izleyelim.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine bakıyoruz. Ülkemizin nüfusu 71 milyon 517 bin kişi olarak görülüyor. Bu nüfusun içerisinde aktif sigortalı sayısı ise Haziran 2009 tarihi itibari ile 14 milyon 968 bin kişi olarak görülüyor.

14 milyon 968 çalışana karşılık pasif maaş, yani emekli maaşı alanların sayısı 8 milyon 920 bin kişiye ulaşmıştır.

71,5 milyonluk Türkiye'mizde

15 milyon çalışan var

9 milyon emekli

Güya da genç bir ülkeyiz

Çalışanların emeklilere bakma oranı 1,67.

Gurur duyun bu tabloyu bu ülkeye kazandıranlar.

Gurur duyun bir dönem Çankaya'nın şişmanı diye haykıran işçi sendikaları.

Gurur duyun yarını (yani bugünü) göremeyen medyanın aydınları.

Tabii bu ülkede işçi çalıştırmak artık çok ağır bir yük olur. Tabii ki çalışmayanların yükünü çalışanlar üstlenecektir. Aksi halde her iki yılda bir 94 veya 2001 krizlerini peş peşe yaşar dururuz.

SGK kayıtlarına göre Ocak-Haziran döneminde çalışanlardan elde edilen 26 milyar liraya karşılık emeklilere ödenen emekli maaşı 33 milyar liraya ulaşmıştır. Daha emekli maaşını bile sigortalılardan karşılayamayan ülkemizde yılın ilk altı ayında sadece SGK'nın 14 milyar lira da sağlık harcaması yaptığını görüyoruz. Yani yılın ilk altı ayında oldu mu size 21 milyarlık çalışma açığımız.

Yani 29 yaş ortalaması gibi genç ülkeyiz.

Ama çalışanların açığı 50 milyar liraya yol alıyor.

Oysa TUIK dün Haziran 2009 hane halkı istihdam verilerini açıklıyor. Nüfus SGK'nın dediği rakam yerine 70 milyon 505 bin kişiymiş. Ve çalışan sayısı da aynı şekilde uymuyor. SGK nasıl ki 14 milyon 968 bin çalışan var diyorsa, TUİK ülkemizde çalışanların sayısının 21 milyon 947 bin kişi olduğunu açıklıyor.

Meğerse ülkemizde tam 6 milyon 979 bin kişi kaçak çalışıyormuş. Onların yükünü de çalışanlar çekiyormuş. Bir de bunların önemli bir kısmının aslında emekli görülüp çalışanlar olmasın sakın. Hem şikâyet hem kaçakçılık yani…

Aynı kaçakçılık enerji sektöründe yaşıyoruz. Elektrik faturası nedir diye nerdeyse bilmez kaçakçılar yüzünden işsizlik aldı başını gidiyor. Çünkü elektrikte satış fiyatı kaçakçıların ve kayıpların da eklenmesi ile belirleniyor.

Kaçakçı kaçırıyor, zam elektrik faturasına bindiriliyor. İşçi kaçak çalıştırılıyor zam çalışanın sırtına bindiriliyor. Genç ülkede sağlık giderleri aldı başını gidiyor, fatura tüm ülkenin başına yükleniyor.

Nihayetinde Babacan orta vadeli programı açıklıyor. "Durun ama daha bir yıllık programların hangisi tuttu ki üç yıllık program yapıyorsunuz" demek geliyor içimizden. Ama çok önemli tespitler de yapılmış: YARGI'nın bu ülkede neleri nasıl yargıladığının farkına varılmış. Özellikle ekonomik yargı neyi nasıl yargılamış çok önemli. Bu nedenle ekonomik açılımın yargısal tarafına eğilmesi milat gibi bir şeydir.

Kaynak derseniz ortada: Ya programı kendi programı gibi görecek olan IMF'ın kasasına dayanacağız, ya da kaçakçıların korkulu rüyası olacağız.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs