En Sıcak Konular

Doğduğu köyün ismi değişiyor mu?

17 Eylül 2009 12:40 tsi
Doğduğu köyün ismi değişiyor mu? 
Yerel seçimlerden önce Bitlis İl Genel Meclisi'nin Said Nursi'nin doğduğu köy olan Kepirli köyüne yeniden "Nurs" denilmesi ile ilgili aldığı kararın uygulanıp uygulanmayacağı köy halkı tarafından merakla bekleniyor.

Kürt açılımı ile ilgili gündeme gelen değiştirilen köy isimlerinin eski isimlerine kavuşması yönündeki girişimler, eski adıyla Nurs, yeni adıyla Kepirli köylülerini de beklenti içersine soktu. Kepirli (Nurs) köylüleri, köyün eski ismi olan Nurs ismini geri almak için aralarında imza toplayarak İçişleri Bakanlığı'na gönderdi. Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur kitaplarında da yer verdiği doğduğu köyün adı olan Nurs; 'ışık saçan, karanlığı aydınlığa çeviren' anlamına geliyor.

Bitlis İl Genel Meclisi yerel seçimlerden önce aldığı kararla, Kepirli'nin yeniden Nurs olarak anılmasını istemişti. Alınan kararın yürürlüğe girmesi için İçişleri Bakanlığı'nın kararı onaylaması gerekiyor. Şimdi bütün Bitlisliler İçişleri Bakanı'nın Kepirli ya da Nurs köyü ile ilgili alacağı kararı merak ediyor.

Kepirli Nurs köyünde yaşayan, aynı zamanda Bediüzzaman Said Nursi'nin amcasının torunu olan İsmail Okur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Köyün adı halk arasında halen bile Nurs olarak anılırken, Kepirli ismi sadece resmi evraklarda geçiyor. Köyün camisinde, çeşmelerinde, mezarlıklarında, köyün girişinde, kısacası her yerde Nurs ismi geçiyor. Kepirli ismini köyün hiçbir yerinde bulamazsınız, çünkü hiçbir yerde yazılmıyor. Kimse Kepirli isminin anlamını bile bilmiyor. Anlamını bilmediğimiz Kepirli isminin bir an önce Nurs olarak değiştirilmesini istiyoruz." dedi

Başka bir köylü Sait Okur ise "Bu köyde biz yaşıyoruz. Eski ismimiz olan Nurs ismini almak istememiz bizim en doğal hakkımız. Biz anlamını bile bilmediğimiz, ot mu, hayvan mı, taş mı ne anlama geldiğini bile bilmediğimiz Kepirli ismini istemiyoruz. Eski ismimiz olan ışık saçan, karanlığı aydınlığa çeviren anlamına gelen Nurs ismini tekrar geri almak için bütün köylüler olarak imza toplayıp İçişleri Bakanlığına gönderdik. Daha bir haber alamadık. Yetkililerin bir an önce bu konu üzerinde özenle durmaları ve köyümüzün eski ismi olan Nurs ismini tekrar geri iade etmelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kepirli köylülerinden Adedin Okur da köyün yeni ismi olan Kepirli'yi kimsenin bilmediğini, herkesin burayı Nurs olarak bildiğini söyledi. Dışardan gelen birçok insanın da köyü Nurs olarak andığını hatırlatan Okur, "Herkes Nurs diye sorarak bu köye geliyor. Bırakın dışardan her gün gelen yüzlerce insanı, bu çevrede yaşayan insanlar bile buranın Kepirli olduğunu bilmiyor, herkes Nurs olarak biliyor. Bu nedenle eski ismimiz olan Nurs ismini almak için imza topladık, gerekli yerlere gönderdik. Daha sonra duyduk ki Bitlis İl Genel Meclisi yerel seçimlerden önce aldığı kararla, Kepirli'nin yeniden Nurs olarak anılmasını istemiş. Bu da bizi son derce memnun etti. İnşallah en yakın zamanda özlemimiz olan Nurs ismini geri alırız." ifadelerini kullandı. (CİHAN) 



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs