En Sıcak Konular

Irak ile yepyeni bir ortaklık modeli

17 Eylül 2009 12:23 tsi
Irak ile yepyeni bir ortaklık modeli
'Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'na katılan Bakan Davutoğlu, bugünün Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen yıl Türkiye ve Irak başbakanları tarafından imza edilen yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasında ortaya konulduğu gibi, hedeflerinin iki ülke arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı ekonomik entegrasyonun sağlanması olduğunu bildirdi.

''Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'', Çırağan Sarayı'nda başladı.

Toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, 19 Ağustos 2009 tarihinde Bağdat'ta düzenlenen terör eyleminde hayatını kaybeden Iraklılar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından katılımcıları Fatiha suresini okumaya davet etti.

Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Davutoğlu, ''Iraklı kardeşlerini'', ''Kendi ülkenize, ikinci ülkenize hoş geldiniz'' diyerek selamladı.

Bugünün Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu kaydeden Davutoğlu, yepyeni bir ortaklık modelini hayata geçirdiklerini söyledi.

Davutoğlu, geçen yıl Temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yaptığı ziyarette karar altına alınan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, bunun iki ülke için tarihi bir toplantı olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak'ın tarih boyunca iç içe geçmiş, birlikte ortak kaderi paylaşmış ülkeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türk ve Irak halkının tarihin her döneminde güvenliklerini, ekonomilerini, geleceklerini birlikte yaşadıklarını ve birlikte planladıklarını kaydetti.

Bu ortak kader bilinciyle iki hükümet üyeleri olarak Türkiye ve Irak'ın geleceğini bir model ortaklık çerçevesinde planlamaya karar verdiklerini belirten Davutoğlu, ''Bu, ikili ilişkilerimiz bağlamında önemli bir dönüm noktası olduğu gibi bölgemizde de yepyeni bir model ortaklık anlayışının ilk örneğini oluşturmaktadır. Böylece ilk defa iki ülkenin değişik alanlardaki bakanları bir araya gelerek ortak projeler hayata geçireceklerdir'' dedi.

Davutoğlu, konseyin üyeleri arasında iki ülkenin dışişleri, içişleri, dış ticaret, bayındırlık, enerji, sağlık, tarım ve çevre bakanlarının bulunduğunu ve iki ülkenin ekonomisini kuşatan bir bakanlar topluluğu ile karşı karşıya bulunduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Burada hedefimiz, geçen yıl başbakanlarımızın imza ettikleri yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmalarında da ortaya konulduğu gibi, ülkelerimiz arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bundan sonra gerçekleştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacaktır. Bağdat ile İstanbul'un kaderleri ortak olacaktır. Sınır boylarımızda iki kardeş halk geleceklerini birlikte şekillendireceklerdir.''

aa



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,394 µs