42. raund! | " /> 42. raund! | "/>

En Sıcak Konular

KKTC görüşmelerinde 42. raund!

17 Eylül 2009 12:02 tsi
KKTC görüşmelerinde 42. raund! KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla 42.kez bir araya geldi.

 KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla Eylül 2008'de başlayan ve ilk turu 6 Ağustosta tamamlanan, 10 Eylülde de ikinci turuna başlanan müzakereler çerçevesinde bugün 42. kez bir araya geldi.

Lefkoşa ara bölgede buluşan ve ikinci turun ikinci görüşmesini yapan taraflar, 10 Eylülde yapılan görüşmede karşılıklı sunulan, "yönetim ve güç paylaşımı" başlığı altındaki "yürütme" konusuna ilişkin önerileri ele alacak.

Taraflar, "yürütme" konusundaki farklılıklarını yakınlaştırmak için, geçen hafta karşılıklı öneriler sunmuştu.

Liderler ve temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu arasında dörtlü başlayan görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yapıyor.

Kıbrıs Türk tarafı, "yürütme" konusunda yaptığı öneride, daha önce savunduğu İsviçre tipi "başkanlık konseyi"ni kısmen terk ederek, dönüşümlü "başkanlık sistemi"ne dönmüş; başkan ve başkan yardımcısının iki toplum vatandaşlarınca doğrudan seçilmesi yerine senato tarafından seçilmesini ve senato düzeyinde en az 3 tur seçim yapılması önerisinde bulunmuştu.

Ortak oy pusulasıyla seçime gidilmesini de öneren Türk tarafı, kurulacak ortak devletin başkanı ve başkan yardımcısının belirlenmesiyle ilgili, "başkan ve başkan yardımcısını, ait oldukları toplumlar seçer" biçimindeki düşüncesini değiştirerek, 1 Türk ve 1 Rum'un yer alacağı "ortak oy pusulası" önerdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM ve AB'yle İlişkilerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami, "ortak oy pusulasına" açıklık getirdi ve "ortak oy pusulasının, oluşacak senatodaki senatörlere, başkan ve başkan yardımcısını belirlemek üzere sunulacağını" açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da Türk tarafının "yürütme" konusundaki önerilerinin, "Ne Annan planının ne de 1960 düzenlemelerinde öngörülen seçim sisteminin gerisinde olduğunu" söylemişti.

Sistemin özünün, Kıbrıslı Türk-Kıbrıslı Rum koalisyonu olduğunu belirten Erçakıca, "Federal Kıbrıs Cumhuriyetinin yönetimine talip olacak bütün Kıbrıslı Türk ve Rum partilerin kendilerine bir partner bulmak zorunda kalacağını" kaydetmişti.

Rum basını, Rum tarafının, "Türk tarafının, dönüşümlü başkanlığı güvence altına alan ve başkan ve başkan yardımcısının seçilmesini senatoya havale eden" yeni önerisinde "boşluklar da bulunduğunu ve siyasal istikrarsızlık ve anarşi doğmasının ön koşullarını yarattığı" gerekçesiyle kabul etmediğini duyurmuştu.

Türk tarafının "yürütme" konusunda yaptığı öneriye, KKTC'de iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve muhalefetteki Demokrat Parti karşı çıkıyor.

Bugünkü görüşmenin ardından müzakerelere, Hristofyas'ın BM Genel Kurul çalışmalarına katılacak olması ve yurt dışı temasları nedeniyle 2 Ekime kadar ara verilecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da gelecek hafta temaslarda bulunmak üzere New York'a gidecek ve BM Genel Sekreteri Ban ki-mun ile görüşecek.

Bu arada Hristofyas, görüşmenin ardından AB toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gidecek.

aa



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs