En Sıcak Konular

Krizden çıkışın psikoloji belirtileri başladı

17 Eylül 2009 11:38 tsi
Türkiye'nin en büyük sanayi bölgeleri arasında yer alan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet ve enerji kullanımı verileri krizin etkisini kaybetmeye başladığını gösterdi.

Bölgede şubatta 60'a varan faaliyeti durduran tesis sayısı Ağustos'ta 46'ya geriledi. Enerji kullanımı da Şubat ayına göre yüzde 25 arttı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5 azaldı.

AA muhabirinin İAOSB verilerinden derlediği bilgiye göre ağırlığı küçük ve orta büyüklükte sanayi işletmeler olmak üzere 594 tesisin faaliyet gösterdiği bölgede Eylül 2008'de üretim yapan tesis sayısı 502'ydi. Krizin etkilerini artırmasıyla Şubat ayında 482'ye gerileyen fabrika sayısı 2009 Eylül ayı itibarıyla 497'ye ulaştı.

Bölgede geçen yıl Eylül ayında 33 olan faaliyetini durdurmuş tesis sayısı şubat ayında 60'a ulaşırken bu yıl Eylül ayında 46'ya geriledi.

Bölgenin enerji kullanımında da kriz dönemine göre iyileşme gözlendi. Enerji kullanımında Ağustos ayında Şubat'a göre yüzde 25 artışın yaşandığı bölgede geçen yılın Ağustos ayına göre ise yüzde 5'lik düşüş görüldü.

Bölgenin doğalgaz tüketimi, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 geriledi. Ocak ayında önceki yıla göre yüzde 40'ı bulan düşüş oranlarının giderek azaldığı belirtildi. Bölgedeki su tüketiminde de krizin derinleştiği Ocak ayına göre olumlu verilerin bulunduğu kaydedildi.

''MORAL RAKAMLARIN ÖTESİNDE''

Verilerle ilgili değerlendirme yapan İzmir AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, rakamların artık krizin dip noktasından çıkıldığını gösterdiğini, her geçen ay daha iyi göstergelerin ortaya konduğunu belirtti.

Buna rağmen krizin etkilerinin bittiğini söylemek için erken olduğunu kaydeden Uğurtaş, ''Krizin en kötü dönemini atlattık. Bölgede hareketlilik başladı. İstihdam konusunda da gelişmeler var. Müdürlük bünyesinde oluşturulan insan kaynakları sistemine firma talepleri gelmeye başladı. En azından artık trajik işten çıkarma haberleri duyulmuyor'' dedi.

Uğurtaş, gıda ve tekstil sektörlerinde canlanma grafiğinin otomotiv, makine ve döküm sektörlerine göre daha iyi durumda olduğunu, bunun ihracat rakamlarından da gözlenebildiğini aktardı.

Bölge sanayicisinin krizi psikolojik olarak da yendiğini söyleyen Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türk sanayicisi geçmişte yaşadığı tecrübeler nedeniyle zor şartlara çok daha çabuk uyum sağlayabiliyor. 8-10 ay önce bir çok arkadaşımız her şeyin bittiğini düşünerek faaliyetini nasıl sonlandıracağını düşünüyordu. Ümitsizlik ve pes etme noktasından şu anda yeniden mücadele aşamasına gelindi. Krizin getirdiği psikolojik yıkım devresini çabuk atlattık, moral bozukluğu artık bitti. Şimdi bir çok arkadaşımızın işini geliştirmek için fuarlara koştuğunu, yeni bir ruhla çalıştığını görüyoruz. Bu durum bizi sevindiriyor. Rakamlar tam olarak böyle göstermese de krizden çıkmakta olduğumuz yönünde psikolojik belirtiler alıyoruz.''

KİRALIK TESİSLER

Bölgede faaliyetini durduran firma sayısının daha fazla olmasına rağmen bu tesisleri kiralayarak üretime devam eden bir çok girişimcinin bulunduğuna dikkat çeken Uğurtaş, kiralık tesislerde faaliyet gösteren firma sayısının da arttığını belirtti.

Uğurtaş, kendi mülkü olan fabrikasında faaliyet gösteren bazı sanayicilerin ise bankalara olan borçlarını ödeyebilmek için fabrikasını satarak kiracı konumuna düştüğünü ifade etti.

Bölge sanayicisinin rekabet gücünü artırmak için bir dizi çalışma başlattıklarına değinen Uğurtaş, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle yaptıkları bir projeyle şirketlere e-ticaret eğitimi vermeye başlayacaklarını, makine ve metal sektörlerinden başlamak üzere kümelenme projelerine başladıklarını kaydetti.

Uğurtaş, ''Kriz öncesinde olsaydı bir çok firma bu çalışmalarla ilgilenmezdi, ancak şu anda beklediğimiz çok üzerinde ilgi ve talep alıyoruz. Bu durum, bölgede herkesin arayış içinde olduğunun bir göstergesidir'' dedi.

Üretimini durduran tesis sayısının 46, hiç üretim yapmamış boş tesis sayısının 12'yi bulduğu bölgede 13 tesis inşaat halinde. Bölgede 32 kiralık, 7 de satılık tesis bulunuyor.

aa



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs