En Sıcak Konular

İsrail katletti Yahudi rapor yazdı

17 Eylül 2009 11:17 tsi
İsrail katletti Yahudi rapor yazdı
BM'nin Yahudu asıllı raportörü bile İsrail'in katliam yaptığını kabul etti. İsrail rapora ateş püskürürken, tepkisinin rol gereği mi gerçek mi olduğu yakında anlaşılacak.

İsrail'in düzenlediği ve bin 500'den fazla kişinin öldüğü Gazze saldırısına ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı rapor yayımlandı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin araştırma heyeti başkanı Güney Afrikalı yargıcı Richard Goldstone, 600 sayfalık raporla ilgili, İsrail'in 27 Aralık 2008-18 Ocak 2009 arasında Gazze'deki savaşta "savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamına girebilecek çok sayıda eylemde bulunduğu" sonucuna vardıklarını söyledi. Goldstone, İsrail'e suçlarla ilgili uluslararası standartlara uygun soruşturma açma çağrısında bulundu. BM yargıcı, Filistinli yetkililerden de aynı yönde bir adım atmalarını beklediklerini belirtti.

'TOPLU CEZALANDIRMA'
Yahudi asıllı olan Goldstone, İsrail'in BM heyetine yardımcı olmadığını ifade etti. İsrail askerlerinin kimi eylemlerinin askeri amaçlarla alakası olmadığını ve orantısız güç kullandıklarını vurguladı. Goldstone, aynı biçimde Hamas'ın İsrailli sivil hedeflere attığı roketlerin de sivillerin yaşamlarını derinden etkilendiğini kaydetti. İsrail'in Gazze'yi abluka altında tutmasının da 1.5 milyonluk Gazze halkını "toptan cezalandırma" anlamına geldiğine işaret eden Goldstone, ablukanın insanlık suçu olduğunu ve İsrail güçlerinin BM merkezine attıkları fosfor bombasının da uluslararası insani hukuk kurallarına aykırı olduğunun altını çizdi. Rapor, BM Güvenlik Konseyi'ne ve Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülerek operasyona müdahil olan İsrailli yetkililere karşı kullanılabilir. İsrail yönetimi ise bunu önlemek için acil olarak toplandı. Dışişleri Bakanlığı da, heyetin önyargılı ve raporun ise taraflı olduğunu öne sürdü.

Entelektüeller rapor hazırladı
FİLİSTİNLİ ve İsrailli entelektüeller, bugüne kadarki en kapsamlı barış planlarını hazırladılar. 400 sayfalık raporda, Filistinlilerin Batı Şeria'nın yüzde 98'inde ve Gazze Şeridi'nin tamamında bir devlet kurması öngörülüyor. Raporun, 2003'te Cenevre İnisiyatifi tarafından hazırlanan belgeyi temel aldığı ve yazanlar arasında eski hükümet yetkilileriyle müzakere masasında yer alan isimlerin de bulunduğu kaydedildi. Yasal bir yaptırımı olmayan ancak her iki tarafın siyasilerinin de yakından ilgilendiği belirtildi.

SİVİLLER AĞIR YARALANDI
Gazze bombardımanında çok sayıda kadın ve çocuk yaşamını yitirdi, pek çoğu da ağır yaralandı. Gazze hastanelerinde gönüllü çalışanlar arasında yer alan Mısırlı doktorlar, saldırı sonrasında, bölgede yaşanan katliamı, fotoğraf ve videolarla bir basın toplantısı düzenleyerek gösterdi.



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs