En Sıcak Konular

Selzedenin prim borcu ertelenecek

17 Eylül 2009 08:11 tsi
İstanbul ve çevresinde yaşanan sel felaketinde mağdur olan işletmelerin prim borcu ertelenecek. İşletme sahipleri ne yapmalı, prim borcuna faiz işleyecek mi? İşte yanıtları:

Resul Kurt'un köşe yazısı:

Geçen hafta İstanbul ve çevresinde yaşanan sel felaketi nedeniyle mağdur olan işletmelerin zayi olan kayıt ve belgeler için neler yapması gerektiğini yazmıştım.

***

Halkalı gümrüğüne okur tepkisi

“Sel mağduru işletmeler ne yapmalı?” başlıklı yazımdan sonra özellikle bu bölgede ikamet eden veya çalışan okurlarımızdan çok sayıda e-posta  geldi. Okurlarımız diyor ki, bölgede trafiği, alt yapıyı ve yolları allak bullak eden Kamyon ve Tırlara çeki düzen verilmelidir. Halkalı gümrüğü boşaltılarak şehir dışında uygun bir alana taşınmalıdır. Sel felaketi yöneticilere ders olmalı, daha büyük felaketler yaşanmadan halkalı gümrüğü derhal taşınmalıdır. Hem bölge trafiğini, hem de ağır yükleri nedeniyle alt yapıyı olumsuz etkileyen bu durum çözülmelidir.

***

SGK prim borcuna erteleme

İstanbul ve çevresinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle bu bölgede bulunan bazı işverenler ile sigortalıların büyük zarara uğradıkları da dikkate alınarak SGK ya borcu bulunan ve zarara uğrayan işverenlerin, prim ertelenmesi söz konusu olabilecektir.

Tabi, sel felaketi hepimizi derinden üzdü. Şimdi yaraları sarma zamanı. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumu en çabuk hareket eden kurum oldu. Özellikle sosyal güvenlik reformu sonrasında kurum yönetimine genç, liyakatli yöneticilerin getirilmiş olmasının bunda büyük katkısı var.

5510 Sayılı  Kanunun 91 inci maddesinde “İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar Kurumca ertelenebilir.” hükmü yer almaktadır.

İşverenlerin   SGK prim borçlarının ertelenmesine ilişkin taleplerine ek olarak, bu durumu kanıtlayacak resmi kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler ile de belgelendirmeleri gerekmektedir.  

Afete uğradıklarını ileri sürerek erteleme talebinde bulunan işverenlerin/sigortalıların taleplerinin değerlendirilmesi, işverenlerin prim ödeme aczine düştüklerinin yapılacak inceleme sonucunda anlaşılması halinde mümkün olacaktır.

Bu inceleme SGK’nın İl müdürlüklerinde görev yapan sosyal güvenlik kontrol memurlarınca yürütülmektedir. Sosyal güvenlik kontrol memurlarının, selzedelerin prim ödeme aczine düştüklerini tespit etmesi halinde işverenler bu haktan yararlanabilecektir.

***

Üç ay içinde başvuru şart

Prim borcunun ertelenebilmesi için afet tarihinden itibaren 3 ay içinde işverenin veya zarar gören sigortalının SGK’ya yazılı başvurması gerekiyor. Ortaya çıkan afetten işverenin zarar gördüğünün tespit edilmesi de gerekmektedir. Yani, SGK Kontrol Memurları yapacakları inceleme ile durumu belirleyerek, işverenlerin yararlanma koşullarını araştıracaklardır.

***

Ertelenen borca faiz yok

Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.

***

Prim belgesine erteleme

Afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi, aylık fiili hizmet süreli zammı prim belgesi ve yıllık itibari hizmet süresi prim belgesi afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde, süresinde verilmiş sayılmaktadır.

***

Konu hakkında sosyal güvenlik uzmanı Resul Kurt'tan ayrıntılı bilgi alabilmek için www.resulkurt.info sitesini ziyaret edebilirsiniz...

star




Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs