En Sıcak Konular

İran'da Kudüs günü için alarm verildi

16 Eylül 2009 21:52 tsi
İran'da her yıl ramazan ayının son cuma günü yapılan Kudüs Günü gösterilerinde bu yıl gerginlik çıkabileceği öne sürülüyor. Muhalefet büyük bir gösteri hazırlığında.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığı ilan edilen seçime itiraz eden ve hükümeti meşru görmediklerini ilan eden reformcu cephenin liderleri ve taraftarlarının, Kudüs Günü başkent Tahran'da yapılacak yürüyüşe kitlesel olarak katılacağı bildirildi. Son cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettikleri açıklanan cumhurbaşkanı adayları Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi, yürüyüşe katılacaklarını açıkladı. İnternet haber sitesi "Movcamp", "Musevi, Kerrubi ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi cuma günü yapılacak yürüyüşlere katılacaklar" diye yazdı.

Başta Dini Lider Ali Hamaney olmak üzere resmi yetkililerin, İsrail'i protesto etmek için düzenlenen Kudüs Günü yürüyüşünün başka amaçlara alet edilmemesi konusundaki uyarılarına karşın bazı reformcu internet sitelerinde yürüyüşlerde hükümet karşıtı gösteriler yapılması çağrısında bulunuldu.

Görgü tanıkları, ortamın gerilmesi bugünden, Cuma Hutbesi'nin verildiği Tahran Üniversitesi'ne giden yollarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildirdi.

-25 YILDA GELEN İLK YASAK-

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni, Ramazan ayının son cuma gününü, Kudüs Günü ilan etmiş ve ülke çapında İsrail'i kınayan ve Filistinlileri destekleyen gösteriler yapılmasını istemişti.

Kudüs Günü'nün ilanından bu yana geçen 25 yıldır, Tahran'daki Cuma Hutbesi'ni "Filistin uzmanı" sayılan rejimin güçlü ismi Ali Ekber Haşimi Rafsancani verdi.

Ancak Devlet televizyonu, bu yıl Kudüs Günü Cuma Hutbesi'ni Rafsancani yerine muhafazakar Ayetullah Ahmed Hatemi'nin vereceğini açıkladı.

25 yıl sonra ilk kez Rafsancani'nin Kudüs Günü Cuma Hutbesi vermesine izin verilmemesine, son seçimlerde reformcuları desteklemesi ve seçimlerden sonra verdiği bir cuma hutbesinde seçim sonrası yaşanan protestoların kanla bastırılmasını kınamasının neden olduğu belirtiliyor.

Devlet medyası ayrıca Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da Cuma hutbesi öncesi namaza katılanlara bir konuşma yapacağını bildirdi.

Mir Hüseyin Musevi'nin resmi internet sitesi ise, "Kudüs Günü"nün Ayetullah Humeyni tarafından başlatıldığını ve mevcut hükümetle ilgisinin olmadığını" savunarak, Musevi taraftarlarını yürüyüşe katılmaya çağırdı.

aa

 



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,464 µs