En Sıcak Konular

Türkiye o Düşes'i istedi mi?

16 Eylül 2009 13:14 tsi
İngiliz The Sun gazetesi Türk yetkililerin, kılık değiştirip yetimhanelerde yaşayan engelli çocukların içler acısı durumunu gizli kamerayla gözler önüne seren York Düşesi Sarah Ferguson'un Türkiye'ye teslim edilmesi talebinde bulunduğunu yazdı.

Gazetenin manşetten verdiği haberde, Ferguson'ın "Özel yaşama dair Türkiye'deki katı yasaları çiğnemekle" suçlandığı belirtiliyor ve bir Türk mahkemesi tarafından suçlu bulunması durumunda 4 buçuk yıl hapis yatabileceği kaydediliyor.

Habere göre, Türk yetkililer Londra'daki İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunarak 1957'de kabul edilen "Müşterek Yasal Destek" (Mutual Legal Assistance) kuralları çerçevesinde düşes için resmi bir başvuruda bulundu ve şimdi bu başvuruyu desteklemek üzere gerekli belgeler toplanıyor.

Gazeteye konuşan bir içişleri bakanlığı yetkilisi de resmi talebin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini söylüyor. Kabul edilmesi durumunda Ferguson, Türk meslektaşlarını temsilen hareket eden İngiliz polisi tarafından sorgulanacak.

Suçlamaların yerinde görülmesi halinde tutuklanması ve Türkiye'ye teslim edilmesi söz konusu. Şu anda Kanada'da olan Düşes'e ise ulaşılamadı.

Gazetenin İngiliz İçişlerindeki kaynağı "York Düşesi hakkında Türk yetkililerden resmi bir talep aldık. Gerekli belgelerin sunulmasını bekliyoruz ancak talep büyük bir ihtimalle kabul edilecek gibi görünüyor" dedi.
Bir başka kaynak ise "Eğer polis soruşturmasının ardından Türkiye iddiaların yerinde olduğuna ve dava açmaya karar verirse Düşes tutuklanabilir ve Türkiye'de mahkemeye çıkarılabilir" diyor.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında ise "'Müşterek Yasal Destek' ya da iade talebi olup olmadığı konusunda hiçbir yorum yapmıyoruz" denildi.

KRALİYET TARİHİNDE BİR İLK
Ferguson'un kızları Beatrice ve Eugenie İngiliz tahtının 5 ve 6'ncı varisleri ve böylesi bir durum İngiliz kraliyet tarihinde daha önce hiç meydana gelmemişti.

49 yaşındaki Fergie, her yıl AB üyesi olmayan İsviçre'de yaptığı kayak tatilini orada tutuklanma riski daha yüksek olduğu için iptal etmişti.

Gazetede İsviçre ve Türkiye'nin AB üyesi olmaması nedeniyle Düşesin tutuklanması riskinin daha yüksek olduğu endişesi de dile getirildi.

Ferguson yaklaşık bir yıl önce siyah bir peruk ve başörtüsü takarak Türkiye'de engelli çocukların yaşadığı bir yetimhaneyi gezmiş ve gördüklerini gizli kameraya kaydetmişti.

Ferguson'a 19 yaşındaki kızı Eugenie'de eşlik etmişti. İmzalanan anlaşmalara göre hem Türkiye hem de İngiltere'de en az bir yıl hapis ile cezalandırılabilecek olan bir şüphelinin teslimi zorunlu.

Haberde, Fergie'nin 700 engelli çocuğun bulunduğu yetimhanede çekilmiş gizli kamera görüntülerini yayınladığında Türkiye'de infiale yol açtığını ve dönemin Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun o zaman "Bayan Sarah Ferguson'ın kötü niyetleri olduğu çok açıktır. Açıkça Türkiye'nin ismini karalama yönünde kampanya yürütmektedir" dediği hatırlatıldı.

Haberde, Türkiye'de son yıllarda mahremiyet yasalarının katılaştığı da belirtildi.

Gazeteport



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,892 µs