kim gidecek? | " /> kim gidecek? | "/>

En Sıcak Konular

Hürriyet'ten kim gidecek?

16 Eylül 2009 10:40 tsi
Hürriyet'ten kim gidecek? Emin Çölaşan nasıl bir tahminde bulundu?

Dilek Gedik / Akşam

Yazarların çoğu araziye uyuyor

Hürriyet'te son zamanlarda yaşananları, tartışmalı umre ziyaretini yorumlayan Emin Çölaşan, bugün de anlatmaya devam ediyor. Çölaşan, Doğan Grubu'na rekor vergi cezasının 'basın özgürlüğü' ile ilişkilendirilmesine tepki gösteriyor. 

Doğan Grubu'na rekor vergi cezası hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu vergide üçüncü dalga. Ben vergici değilim ama bir taraftan baktığın zaman Erdoğan, bunların üzerine vergiyle gidiyor, bu kesin. Öbür taraftan bakıldığında bu vergiler haklı mı haksız mı, ödenir mi ödenmez mi ben bilemem. Bu işin uzmanları bile kendi aralarında anlaşamıyorlar. Vergiyi mergiyi düşünmüyorum. Doğan Grubu saygınlığını yitirmiştir. Şimdi vergi cezası gelince 'basın özgürlüğü' diye feryat ediyorlar. Peki, benim yazılarıma müdahale ederken, sansür uygularken ve en sonunda beni kovarken basın özgürlüğü neredeydi? Basın özgürlüğü bunların işine gelince var, işine gelmeyince yok.


Siz ve Bekir Coşkun'dan sonra Hürriyet'ten ayrılacaklar ya da ayrılmaya zorlanacaklar olur mu?
Hürriyet'ten başka isimler de kopar mı bilemiyorum ama şuna dikkat etmek gerekir: Doğan Grubu'nun çoğu köşe yazarı iyi olanaklar sahibidir. Birkaç tanesi dışında araziye uymayı da iyi bilirler, ellerindeki olanakları da kaybetmek istemezler. O nedenle de kopmaları biraz zor olur. İlke, inanç, gazetecilik ahlakı v.s birçok köşe yazarının gözünde arka plandadır. Ama bir 10 kişilik liste varmış. 10 kişilik listede kimler olduğunu bilemem ama tahmin etmek mümkün. Tahminler de her zaman yanıltıcıdır.


Coşkun, 'Günahkar bir mesleğin mensuplarıyız' dedi, siz Türk basının içinde bulunduğu ortamı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Basın Türkiye'de yozlaşmış durumda. Bunu üzülerek söylüyorum. Ucuz polemikler... Birbirleriyle ucuz polemiklere giriştikleri zaman bunlarda hiçbir ilke yok. Teşvikiye barlarından, İstanbul sosyetesinin krema tabakasından, en lüks yaşamlar üzerinden birbirleriyle kavga ediyorlar. Bu kavgalarda ne bir ilke var, ne bir inanç var. Hiçbir şey yok.  Artistlere, mankenlere, sanatçılara sataşırlar kendilerini okutmak için. Çünkü yazacakları bir şey yok. Eleştirmekten, iktidarın üzerine gitmekten korkarlar. Bunu iktidara angaje basın için söylemiyorum. Erdoğan'a yağcılık, AKP'ye yalakalık, Ergenekon tantanalarıyla işi götürmeye çalışıyorlar. Türk basını korkunç bir yozlaşma içinde. Bu basın yapısıyla Türkiye çöküntüye gidiyor ve Tayyip Erdoğan en akıllıca taktiği medyayı ele geçirerek yaptı. Kendisi açısından 7 yıllık iktidarının en akıllıca uygulaması budur. Sabah Gazetesi ve ATV bunun en büyük örneklerinden birisidir. Şu anda ses veren çok az gazete ve TV var. Hepsi korkutuldu, Ergenekon davası da bunun aracı oldu.

Oldukça karamsarsınız...
Bugün herkes karamsar. Binlerce gazeteci arasında bir anket yapılsın, söylediğim aynen çıkacaktır. Son yıllarda mutlu olan bir gazeteci, 'arkadaş ben çok iyi yapıyorum işimi, çok seviyorum' diyen, haberleri çöpe gitmeyen, yazıları sansür edilmeyen bir gazeteci hemen hemen hiç tanımadım. Bunu muhabirlere sorarsanız doğrularlar ama köşe yazarı burnundan kıl aldırmayacaktır ve yalanlayacaktır. Ben, Bekir Coşkun yıllarca yaşadık bunu.

Önümüzdeki günlerde yeni bir proje var mı, yazmaya başlayacak mısınız?
 Ekim ortalarında Sözcü Gazetesi'nde yazı yazmaya başlayacağım. Yaz tatilinde bayağı ciddi düşündüm. İnsanlarla konuştum. İnsanlar yolumu kesip, 'Emin Bey, artık yeter, yazın' diyorlardı. Sözcü ile de el sıkıştık, uzlaştık ve yazmaya başlayacağım. Artık yazmam gerekiyordu, onu anladım. Türkiye'nin bu ortamında bana ihtiyaç olduğunu ben biliyorum, tahmin ediyorum, milyonlarca insanımız biliyor. Ağustos 2007'de kovuldum, 3 kitap yazdım, bu 3 kitap 97 baskı yaptı. Bu kitaplarla da hem Aydın Doğan denilen patronun hem de takkeli Ertuğrul'un ipliğini pazara çıkardım. Ben iki yıl boş oturmadım, gezmedim, görevimi yaptım.

Yazmadığım iki yıl boyunca duramadığım, bazı olaylarda 'ah ulan şunu yazardım' diye kendi kendime düşündüğüm çok zamanlar oldu. Tuttum kendimi yazmadım, kitaplara konsantre olmuştum. Tabii ki heyecan var şimdi, heyecanımızı yazılara dökeceğiz doğal bir şekilde.

Sıkı bir tiryakisiniz. Sigara yasağına ne diyorsunuz?
Ben sigara içen bir adamım. Sigara yasağını biraz katı tuttular. Belli yerlerle tamam içilmesin. Otobüste içilmesine ben de karşıyım. Uçakta içilmesine karşıyım tamam ama vur deyince öldürdüler. Anlamsız bir takım işler yaptılar. Tabii bu da onların yani Türkiye'yi idare edenlerin yaşam biçiminden kaynaklanan bir hadise.

HABERTÜRK'E 75 BİN TL'Yİ FAİZİYLE İADE ETTİM
Emin Çölaşan, Habertürk'le anlaştıktan sonra yaşanan kopuşu ve ardından ne yaptığını da şu ifadelerle anlattı:
'Biz bunlarla, Turgay Ciner'le el sıkıştık. Geçen yaz Habertürk'te yazmaya başlayacaktım. Henüz gazete ortada yoktu, 2009 başlarında çıkacaktı. Bunlar bana 3 ay maaş ödediler. Daha sonra Fatih
Altaylı, internetteki bir yazısında benimle çalışmayı yeniden gözden geçireceğini söyleyince yapmam gerekeni yaptım ve bana gönderilen 75 bin lira maaşı faiziyle birlikte kendisine aynı gün iade ettim.'

Kürt açılımı hakkındaki görüşleriniz.
 Kürt açılımı fiyaskodur. Olay bitmiştir. Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin gündemini değiştirmek için, gerçek gündemden insanları koparmak için uyguladığı senaryolardan biriydi, o da bitmiştir.



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs