yıkmak için geldi | " /> yıkmak için geldi | "/>

En Sıcak Konular

Düzeni yıkmak için geldi

16 Eylül 2009 10:31 tsi
Düzeni yıkmak için geldi Japonya'nın yeni başbakanı, genel seçimleri ezici farkla kazanan Yukio Hatoyama oldu. Liberal Demokrat Parti'nin 50 yıllık iktidarına son veren Hatoyama, kendi ifadesiyle eski düzeni, bürokratların, büyük işletmelerin ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yan

Japon parlamentosunun 480 üyeli alt meclisinde yapılan oylamada, Hatoyama 327 oyla başbakan seçildi.

Hatoyama'nın Japon Demokrat Partisi, 30 Ağustos'ta yapılan seçimlerde 308 milletvekili kazanarak, eski başbakan Tado Aso'nun Liberal Demokrat Partisi'nin 50 yıldan uzun süren iktidarına son vermişti.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın yeni Başbakanı Hatoyama, ekonomiye yeniden canlandıracağı sözünü vermişti. Tado Aso ve kabinesinin sabaha karşı istifa etmesinin ardından parlamento Hatoyama'yı seçmek için özel oturumla toplanmıştı.

ESKİ DÜZENİ YIKMA VAADİ VERDİ

Yokio Hatoyama, kendi ifadesiyle, eski düzenin, bürokratların, büyük işletmelerin ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ülkede hakim siyasi güç olan Liberal Demokrat Parti'nin sahip olduğu iktidarı yıkma vaadiyle seçimi kazanmıştı.

Japonya Demokratik Partisi, sosyal güvenliği artırma sözü vermişti. Ancak bunun nasıl finanse edileceği hakkında çok fazla açıklama yapmadı.

Japonya'da ekonomi iyi durumda değil, ülkenin nüfusu ise hem yaşlı hem de azalıyor.

ABD'NİN HER DEDİĞİNE 'EVET' DEMEYECEK

Hatoyama'nın bir başka vaadi de, Amerika Birleşik Devletleri'yle kurulan ilişkilerde Japon çıkarlarının daha sıkı savunulması.

Ancak kamuoyu yoklamaları pek çok kişinin bu partiye oy verme nedeninin, izleyeceği politikalardan çok değişim isteği olduğuna işaret ediyor.

KÜRESEL ISINMAYLA MÜCADELE VAADİ

Japonya Başbakanı, ayrıca geçtiğimiz günlerde küresel ısınmayla mücadelede de büyük vaatlerde bulundu.

Hatoyama, sera etkisine yol açan gaz salımlarını 2020'den itibaren 1990 seviyesinin yüzde 25 altına çekmeyi vaat etti. Hatoyama'nın selefi Taro Aso, sadece yüzde 8'lik bir kesinti vaat etmişti.

Hatoyama ise öngördüğü kesintinin Aralık ayında Kopenhag'da yapılacak iklim konferansında diğer ülkelerle hedefler üzerinde anlaşma sağlanmasına bağlı olduğunu kaydetti ve "Orta vadeli hedefler kapsamında, 2020'ten itibaren gaz salımlarını 1990 seviyesinin yüzde 25 altına çekmeyi amaçlıyoruz, bu bilimin küresel ısınmayı durdurabilmek için belirlediği seviyeye dayanmaktadır" diye konuştu.

Japonya, dünyanın ikinci büyük ekonomisi; aynı zamanda sera etkisine yol açan gaz salımlarının en fazla üreten beşinci ülke.

Bu nedenle küresel ısınmaya en fazla sebep olan ülkelerin arasında kabul ediliyor. Bununla beraber Hatoyama'nın planları şimdiden Japonya'daki iş çevrelerinin tepkisini çekmiş görünüyor.

Hürriyet



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs