En Sıcak Konular

Bayramda şekere ve kolonyaya dikkat

16 Eylül 2009 10:29 tsi
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Gaziantep Bölge Müdürü Mustafa Derecik, Ramazan bayramı için şeker, şekerleme ve kolonya alırken dikkatli olunmasını önerdi.

Derecik, yaptığı açıklamada, meyveli akide şekerlerinin, kullanılan meyvenin tadı ve rengiyle uyumlu olması gerektiğine dikkati çekerek, yüzeyi ıslak, yanık kokulu şekerlerin satın alınmamasını istedi.

Çeşnili şekerlerin genellikle nane, okaliptüs ve kola tozu kullanılarak üretildiğini belirten Derecik, bu şekerlerin de kullanılan çeşniyle uyumlu tat ve kokuda olması gerektiğini kaydetti.

Tadında ekşilik olan, ufalanmış, beyazlaşmış, güneş ışığında ve ambalajsız satılan şekerlerden uzak durulmasını öneren Derecik, şunları anlattı:

“Bademli şeker sade ve vanilyalı olarak üretilir. Bademli şeker parlak beyaz renkte, taze kavrulmuş, badem tat ve kokusunda, pürüzsüz olmalı. Yanık, bayat ve badem tadı bozulan bademli şekerler tercih edilmemeli. Islanmış ve güneş ışığında satılanlar tercih edilmemeli. Çikolata da kendine has yapıda, pürüzsüz olmalı. Beyazlaşmış, kırılan ve tadı acılaşmış çikolata alınmamalı.”

Bayram öncesinde piyasada gerekli ve yetkili kuruluşlarca denetim yapılmasını isteyen Derecik, “Bayramı fırsatı bilen birtakım kötü niyetli insanlar, hijyen ve ruhsatlı olmayan imalathanelerde ürettikleri ürünleri bayram döneminde çok düşük fiyatlarla piyasaya sürmektedir. Bunlar halk sağlığını tehdit eden ürünlerdir” dedi.

Derecik, tüketiciyi sokakta satılan, markası ve üretim tarihi belli olmayan ürünleri satın almamaya, ambalajlı ve etiketli ürünleri, son kullanımım tarihini kontrol ederek satın almaya çağırdı.

KOLONYAYA DİKKAT

Derecik, kolonya seçerken de, görünüşü berrak, bulanık olmayan, içerisinde tortu ve yabancı madde bulunmayan ürünün satın alınmasını istedi.

Derecik, kolonya tercihine ilişkin şu önerilerde bulundu:

“Kolonya, kendi karakterine uygun hoş kokuda olmalı. Alkol derecesi limon kolonyasında en az 70, diğer kolonyalarda 60 derece olmalı. Kolonya etilalkol kullanılarak yapılır. Korsan üreticiler ucuz olması dolayısıyla metil alkol kullanıyor. Metil alkol insan sağlığı için çok büyük tehlikedir. Özellikle koku alma ve görme organlarına zarar verir. Üretici firması belli olmayan, açıkta satılan kolonyalar kesinlikle alınmamalı.”

Derecik, şeker, şekerleme, çikolata ve kolonya satın alırken, TSE belgeli firmalarca üretilen ve ambalajı üzerinde Tüketici Kanunu'nda öngörülen tüm bilgilere yer verilen ürünlerin tercih edilmesinin en kolay yol olduğunu ifade etti.

BAYRAM ŞEKERLERİ PİYASADA

Bu arada, Ramazan bayramı yaklaştıkça şeker satışları da artıyor. Renkli kağıtlarla ambalajlanmış şekerler tezgahları süslerken, dar gelirlilerin ucuz şeker çeşitlerini tercih ettikleri gözleniyor.

Elmacı Pazarında toptan ve perakende baharat, kahve ve şeker satışı yapan esnaf, alışverişte bayram yoğunlu yaşıyor. Tezgahları süsleyen şekerlerden kilosu 2-3 liradan satılan çeşitleri en fazla talep görüyor.

Baharat ve şekerlemeci Beyhan Harat, şekere bu yıl yüzde 10 zam yapıldığını, ekonomik krizi dikkate alarak şekerleme çeşitlerine zam yapmadıklarını söyledi.
Tüketicilere, bütçesine göre şeker ve şekerleme ürünleri satın almalarını öneren Beyhan Harat, şöyle konuştu:

“Fiyatlar ürünün kalitesine göre değişiyor. Herkes cebinin durumuna göre şeker alıyor. Ucuz şeker almaya yönelenler, çikolatanın fiyatını dahi sormuyor. Bayram şekerlerinin kilosu kalitesine göre 5 ile 18 lira arasında, çikolataların fiyatı ise 12 ile 22 lira arasında.”

A.A.



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,496 µs