En Sıcak Konular

Esnaf bu yıl çifte bayram yapacak

16 Eylül 2009 08:27 tsi
Krizde zor günler geçiren esnaf, bayram ve okul alışverişleriyle rahat nefes alacak. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala alışveriş hız kazandı.

Önümüzdeki hafta Türkiye genelinde hem okullar açılacak hem de bayram coşkusu bir arada yaşanacak. Okulların açılmasına az bir zaman kala öğrencilerin heyecanı artarken, binlerce velinin okul alışverişi, bayram alışverişi telaşıyla birleşti. Ancak iki alışverişin aynı haftaya gelmesi çocukların ve esnafın yüzünü güldürürken, velileri de kara kara düşündürmeye başladı. İki alışverişi bir araya getiren milyonlarca kişi de çözümü piyasaya göre daha uygun olan Mahmutpaşa, Merter ve Mercan piyasasında buldu. Bu pazarda bir kişi 50 ile 70 TL arasında giyinirken, bu rakam alışveriş merkezlerinde 150'den 250 liraya kadar yükseliyor.

2009-2010 eğitim ve öğretim yılında ilk zil 24 Eylül Perşembe günü çalacak. Okulların açılmasından birkaç gün önce Ramazan Bayramı'nın kutlanacak olması aile bireylerinin alışveriş masraflarını da yükseltti. Veliler, bu yıl kendilerine bayramlık almayı ertelerken, çocuklarını yine ön planda tuttu. Bunda yaşanan ekonomik krizin tüketicilerin alım gücünü düşürmesinin yanında, bayram ve okul alışverişinin aynı haftaya denk gelmesi de etkili oldu. Buna rağmen alışveriş merkezleri ve sokak pazarlarında bayram yoğunluğu dikkat çekti. Binlerce İstanbullu Mahmutpaşa, Merter ve Mercan gibi toplu pazaryerlerine hafta sonu akın etti. Bu taleplerle birlikte orta sınıfın pazar satış oranları da yüzde 50 oranında arttı. Mağazada bir kişi minimum 150 ile 200 TL arasında giyinirken, pazarda bu miktar 50 ile 70 liraya kadar düştü. İstanbul genelinde en ucuz ürünler temel alınarak yapılan kırtasiye ve kıyafet alışverişleri de 100 TL'den başlayıp 150 liraya kadar yükseliyor. Bu miktar AVM'lerde daha da yukarılara çıkıyor. Bunun yanında kampanyalı satış yapan mağazalar da tüketicilerin ilgi odağı haline geldi. Okul alışverişini bir an önce bitirmek isteyen veliler, alışverişe yönelirken, fiyatların da geçen yıla oranla çok fazla yükselmediği gözlendi. Piyasadaki durgunluğu gören bazı mağazalar, 12 aya varan indirim imkânları sunuyor. Önceki yıllarda markayı tercih eden binlerce kişi, bu yıl etiketleri ön planda tuttu. Mahmutpaşa'da bulunan Erk Çarşı'nın sahibi İsmail Özgüroğlu, bu yıl vatandaşın önceliğinin kaliteden ziyade fiyat olduğuna dikkat çekti. Bayram ve okul alışverişiyle birlikte satışlarının önceki haftalara oranla yüzde 50 arttığını söyleyen Özgüroğlu, ilköğretim birinci sınıf kademe fiyatlarının 15 liradan, ilköğretim ikinci kademe ve lise giysilerinin ise 50 TL'den başladığını kaydetti. Özgüroğlu, ayrıca bayramlık almak isteyenlerin de 50-100 TL arasında değişen fiyatlarla uygun bir şeyler alabileceğinin altını çizdi.

Bahar Giyim'in sahibi Nevzat Yazıcı ise krizden dolayı bu yıl ailelerin kendilerine bayramlık almayı bir sonraki bayrama erteleyip, çocuklarını ön planda tuttuğunu dile getirdi. Fiyat farkından dolayı Mahmutpaşa'nın tercih edildiğini anlatan Yazıcı, AVM'lerde ise bu rakamın 150-250 liraya kadar yükseldiğini vurguladı. Üç çocuk babası Mustafa Çullu ise fiyat farkından dolayı bu tür yerleri tercih ettiğini anlatıyor. Bayram ve okul alışverişinin aynı haftaya denk gelmesinden dolayı önceliğinin çocukları olduğunu vurgulayan baba Çullu, fiyatların da geçen yıla oranla fazla değişmediğini söylüyor.

HİPERMARKETLERDEN OKUL ALIŞVERİŞİ KAMPANYASI

Ailelerin alım gücünün düşmesi büyük hipermarketleri çeşitli kampanyalara yöneltti. CarrefourSA, 'Hesaplı, çeşitli, kaliteli okul alışverişi' sloganıyla eğitim ve öğretim dönemine iddialı girdi. Milyonlarca velinin uygun şartlarda alışveriş yapmasını hedefleyen Carrefour, 50 TL ve üzeri okul alışverişlerinde 6 taksit 0 faiz kampanyası başlattı. Tesco-Kipa mağazaları ise kaliteyi ucuzluğu bir arada vermek için okul kıyafetlerinde indirim kampanyaları başlattı. Bu kapsamda okula yeni başlayacak bir kız öğrencinin giyim ve kırtasiye tüm ihtiyaçlarını 50 liraya almak için fiyatlarını aşağıya çekti. Okulöncesi alışveriş sürecinde öğrenci ve velilere ihtiyaç duydukları tüm ürünleri, değişik alternatiflerle sunmayı hedefleyen Migros ise reyonlarında, birçok markanın ürünlerine yer verdi. Okul sezonunun yaklaşmasıyla birlikte okul alışverişlerinde öğrencilere yeni fırsatlar sunmaya hazırlanan Adese de 50 TL'nin üzerindeki alışverişlerde 10 aya kadar taksitlendirme imkânı sunuyor.

Kredi kartında çift çekime dikkat

Bayram ve okul alışverişini kredi kartıyla ödemek isteyenlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Geçen yıl sistemdeki yoğunluk nedeniyle birçok tüketici mağdur olmuştu. Alışveriş sonrası kredi kartıyla hesap ödemek isteyenlerin kartları birkaç defa POS makinelerinden çekilince problem yaşanmıştı. Binlerce kişi bu durumundan hesap dökümlerini inceleyince hebardar oldu. Daha sonra bu kişilerin mağduriyetleri giderilmişti. Yaşanan bu olumsuzluklardan ders alınması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, çekimlerin çok dikkatli yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar ayrıca kredi kartı kullanan bütün müşterilere sliplerini veya ekstrelerini mutlaka kontrol etmesini ve saklamalarını tavsiye ediyor. Bu sıkıntının bu yıl da özellikle arefe günü yaşanması bekleniyor.

zaman



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs