En Sıcak Konular

G-20 Zirvesi dönüm noktası...

15 Eylül 2009 22:58 tsi
"G-20 Zirvesi'nin Can Alıcı Noktaları" başlıklı raporu hazırlayan Stanley Foundation, Eylül sonunda ABD'de yapılacak zirve için çok iddialı hazırlanıyor.

ABD'nin Pittsburgh şehrinde Eylül ayı sonunda gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi öncesi, merkezi Iowa'da bulunan Stanley Foundation "G-20 Zirvesi'nin Can Alıcı Noktaları" başlıklı raporunda mevcut ekonomik krizin çözülmesi ve G-20'nin daha verimli çalışabilmesi için neler yapılması gerektiğini masaya yatırdı.

Stanley Foundation'da uzman David Schorr, G-7 ve G-8'in verimli çalışmadığını daha çok olaylara tepkiler üzerinden işlediğine dikkat çekerek, bu zirvenin ana hedeflerinin "Liderlerin harekete geçerek somut adımlar atması, farklılıkların üstesinden gelinmesi için çaba harcamaları" gerektiğini belirtti. Schorr, bununla birlikte G-20'nin diğer uluslararası kurum ya da yazılı antlaşmalardan farklı olarak yaptırım gücünün bulunmamasının da önemli olduğunu ancak günümüzde yaşanan sorunların aslında sadece yasal değil siyasi adımlara da ihtiyacı olduğunu ekledi.

G-20 Zirvesi'nin birçok teknik detayı da içerdiğini söyleyen uzmanlar zirvenin çok kritik bir döneme denk geldiğini belirtti. Uzman Eric Helleiner, "Önemli teknik konulardan biri banka sisteminin düzenlenmesi baslığı altında finansal kaldıraç oranının düzenlenmesi. Sermaye standartları da önemli bir madde. Bu daha önce hiç konu olmamıştı ve ulusal bankalar buna karşı çıkacaktır. Ancak bu konuda kararlı davranılması lazım" şeklinde konuştu.

Helleiner, aynı zamanda yönetişim konusunun da önemine değinerek G-20'nin Finansal İstikrar Kurulu'nun sorumluluk sınırına dikkat çekti. Helleiner, "Bu bir sorun teşkil ediyor. Bu kurul G-20 üyelerinin tümünü kapsıyor ancak diğer ülkeleri kapsamıyor. Üye olmayanların da bir şekilde sesini duyurabilmeleri büyük önem taşıyor" dedi.

24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan zirvenin ABD için de önemli bir platform olduğunu belirten raporun editörlerinden Andrew F. Cooper, "Amerika'nın liderliğini teyit etmesi ve ayni zamanda liderliğini koruyarak diğer ülkelerle işbirliği içerisinde çalışabildiğini göstermesi önemli. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelere ABD'nin önem vermesi gerekiyor. Hem lider olup hem de bu ülkeler ile birlikte nasıl hareket edilir sorusu çok tartışıldı. Ama ABD bunu daha önce de yaptı, kilit güç olma özelliğini koruyarak diğer ülkeler ile birlikte çalıştı" diye konuştu.
G-20 Zirvesi'nde bir araya gelecek olan liderlerin 2 gün boyunca en çok ağırlık vereceği konu ise son bir yıldan beri yaşanan ekonomik krizin bir daha tekrarlanmaması için atılması gereken adımlar olacak.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,757 µs