En Sıcak Konular

'Sorun Ortadoğu'nun istikrarıyla ilgili'

15 Eylül 2009 21:26 tsi
'Sorun Ortadoğu'nun istikrarıyla ilgili' DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve beraberindeki heyet Irak Devlet Başkanı ve KYB lideri Celal Talabani ile görüştü. Heyetin Barzani'yle de görüşmesi bekleniyor. Türk'e göre sorun sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da istikrarıyla ilgili...

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Kürt sorununun sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da istikrarını yakından ilgilendirdiğini" belirtti.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, milletvekilleri Sebahat Tuncel, Hatip Dicle, Sevahir Bayındır ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Irak'ın kuzeyine giden Türk, Süleymaniye havaalanında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) yetkilileri tarafından güllerle karşılandı.

Türk, burada yaptığı açıklamada, "Kürtlerin 4 Ortadoğu ülkesinde yaşadığını, sorunun çözümü konusunda herkese önemli görevler düştüğünü, önemli olanın, Kürt halkını tatmin eden ve özgürlükleri esas alan bir yaklaşım biçiminin ortaya çıkması olduğunu" kaydetti.

"Kürt sorununun sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun da istikrarını yakından ilgilendirdiğini" ifade eden Türk, "çözüm için olabildiğince geniş bir mutabakat sağlayarak, farklı ve çeşitli kesimlerin düşüncelerini alarak, doğru bir yaklaşımı ortaya koymak için çaba ve çalışma sürdürdüklerini" söyledi.

DTP heyeti daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Süleymaniye'deki evinde görüştü.

Heyetin yarın Erbil kentinde Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Kuzey Irak ziyareti öncesinde değerlendirme

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Irak'ın kuzeyine yapacakları ziyareti değerlendirdi.

Türk, "Amacımız, çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi, yaşanan acılı süreçlerin sona ermesidir" dedi.

 Ahmet Türk,  "Bizler de bu çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanması konusunda çaba gösteriyoruz. Türkiye'de birçok sivil toplum örgütü, meslek örgütü ile bu konuda yapılabilecek çalışmalar ve katkılar üzerinde tartıştık, konuştuk. Tabii ki, Kürt sorunu aslında bir Türkiye sorunu ama diğer taraftan da bugün farklı bölgelerde, farklı ülkelerde yaşayan Kürtler de var" diye konuştu.

Türk sözlerine, "Irak Kürtlerinin bu barışçıl sürece katkısını sağlamaya yönelik hem sayın Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hem Kürt Federe Yönetimi Başkanı sayın Mesud Barzani ile görüşüp düşüncelerini almak istiyoruz. Bu süreçte neleri yapabiliriz, barışçıl bir sürecin gelişmesi için nasıl katkıları olur... Yine Türkiye'de ve özellikle Orta Doğu halkları arasında barışın, kardeşliğin gelişmesi için hangi hassasiyetler üzerinde durmamız gerekir gibi konularda kendilerinin düşüncelerini alacağız. Bizim düşüncelerimizi aktaracağız. Amacımız, çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi, yaşanan acılı süreçlerin sona ermesidir. 30 yıllık çatışmalı sürecin tamamen bitmesi ama Kürtlerin de yaşadıkları bu topraklarda daha özgür, daha eşit ve daha katılımcı bir noktada olmasıdır" diye devam etti.

"Diyalog sürecidir"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, "Somut talepleriniz olacak mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bu bir diyalogtur, diyalog sürecidir. Şu anda hükümet tarafından da hazırlanmış bir yol haritası, bir proje yok. Burada önemli olan, bence, bu sorunu çözmeye yönelik niyetlerin ortaya çıkmasıdır, bu konuda ciddiyetin ortaya çıkmasıdır. Biz bu konuda kararlıyız, kararlılıkla barış içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetin de daha cesur, daha kararlı olmasını istiyoruz. Ben her zaman sorunlarımızın iç dinamiklerle çözülmesini arzu eden, o şekilde bakan bir insanım ama günümüzdeki sorunlar bazen komşu ülkeleri de bazen tüm dünyayı da ilgilendiren sorunlar olarak önümüze geliyor. Bu bir çalışmadır, bu çalışmanın başarılı olmasını umut ediyoruz."

Türk, bir gazetecinin "demokratik açılım konusunda TBMM'de kapalı oturum yapılacağını, buna MHP'nin karşı çıktığını, bu konuda kendi düşüncesinin ne olduğunu" sorması üzerine, "Günümüz dünyasında, çağdaş demokratik ülkelerde olduğu gibi, TBMM açık oturumlar yaparak her şeyi tartışabilmelidir. Yine başka yerlere baktığımızda hiçbir demokratik ülkede kapalı oturumlar yapılmaz. Halktan saklayacağımız bir şey yok. Bizim niyetimiz halkımızın, halklarımızın sevgiyle kucaklaşmasıdır. Bunun için halkın iradesi ile gelmiş olan insanların özgürce düşüncelerini ortaya koyması ve bunları toplumla paylaşmasıdır" şeklinde konuştu.

Ahmet Türk, bir soru üzerine de Irak'ın kuzeyine yönelik ziyaretinin Ramazan Bayramı'na kadar devam edeceğini ve bayramda döneceklerini bildirdi.

cnnturk



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs