En Sıcak Konular

TRT 6'da 3 dilde mevlit özel yayını

15 Eylül 2009 20:25 tsi
İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif-i olan Diyarbakır Ulu Camii'nde Kadir Gecesi için Türkçe, Kürtçe ve Zazaca mevlit okundu.

Kadir Gecesi Diyarbakır'da farklı bir heyecanla karşılandı. Camideki eşsiz manevi havayı TRT 6 televizyonu canlı olarak yayınladı.

Rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın bitmesine sayılı günler kaldı. Kutlu bir mevsimi geride bırakacak olmanın hüznünü yaşayan inananlar Kur'an-ı Kerim'de 'bin aydan daha hayırlı' diye nitelenen Kadir Gecesi'ni idrak etmenin heyecanını yaşadı. Bu heyecan Diyarbakır'da Zazaca, Kürtçe ve Türkçe okunan mevlitlerle daha iyi hissedildi.

Adı hep yeniliklerle anılan TRT Şeş (6), her kandilde olduğu gibi bu sefer farklı bir il ve farklı programla izleyenlerinin karşısına çıktı. Doğu ve Güneydoğu'da izlenme rekoru kıran TRT Şeş (6), bölge halkının kullandığı dillerde okunan mevlidi canlı olarak ekrana taşıdı. Diyanet ile işbirliği yapan kanal, Diyarbakır Ulu Camii'nde okunan Kürtçe ve Zazaca Mevlid-i Şerif'i canlı yayınladı.

Böylece TRT ekranlarında ilk kez Zazaca mevlit okunmuş oldu. Zazaca ve Kürtçe mevlit için canlı yayın Anadolu'nun en eski camisi Diyarbakır Ulu Camii'nden yapıldı. Mevlidi camide görevli Diyanet personeli okudu. Tarihi camide okunan kasideler, ilahiler ve dualara cemaat gönülden iştirak etti.

Diyarbakır'da Ulu Camii'nin yanı sıra başka bir programda da Kürtçe mevlit okundu. AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, yönetim kurulu üyeleri ve bir grup gazeteciyle birlikte katıldığı iftar yemeğinde Kürtçe mevlit okundu. Yenişehir ilçesindeki Sur Düğün Salonu'ndaki iftar yemeğine bin 500'e yakın partili katıldı. Konuklar iftar saatini beklerken Diyarbakırlı hafız Muhammet Acar, Mevlid-i Şerif'in Peygamber Efendimiz(AV)'in doğumu sırasında yaşanan olayların anlatıldığı kısmını Kürtçe okudu. Kürtçe mevlit ziyafeti ezanın okunmasına kadar devam etti. İftar yemeğinden sonra AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Diyarbakır İl Başkanı Baki Aksoy ile AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt misafirlere teşekkür etti.

Bu arada TRT Şeş'te ilk Kürtçe mevlit, Diyarbakır Ulu Camii'nde Mevlit Kandili'nde okunmuştu. Regaip Kandili'nde de Siirt'in Baykan ilçesi Ziyaret beldesindeki Veysel Karani Camisi'nden yayınlanmıştı. Van'da Hz. Ömer Camisi'ndeki Miraç Kandili programında okunan Kürtçe mevlit yine TRT 6 tarafından yayınlanmıştı. Kadir Gecesi'nde Diyarbakır Ulu Camii'ndeki mevlidin Zazaca okunması bir ilk olacak.

cihan



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs