En Sıcak Konular

Rumlar Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdi

15 Eylül 2009 19:10 tsi
Rumlar Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdi Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, dün ve bugün, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci ve diğer konuların ele alındığı toplantı yaptı.

Ele alınan konulara ilişkin görüşlerini dünkü toplantıda sunmaya başlayan siyasi partiler, görüş sunmayı bugün tamamladı.
Rum radyosu, toplantıda, "yükümlülüklerini yerine getirmezse Türkiye'nin AB sürecinin bloke edilmesi" gibi sert düşüncelerin de konuşulduğunu duyurdu.

Toplantının yarın ve cuma günü de devam edeceği belirtildi.

Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, ulusal konseyin bugünkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Rum siyasi partilerinin tümünün görüşlerini sunduğunu ve üyelerin ortaya konulan konuları görüşmeye başladıklarını ifade etti.
Konuların görüşülmesinin yarın tamamlanacağını belirten Stefanu, cuma günkü toplantıda ise Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, ele alınan konuları özetleyeceğini ve bir karar alınacağını bildirdi.

Rum basınına göre Rum siyasi partilerinin çoğu, "Türkiye yükümlülüklerine uymazsa tam bloke taraftarı" ve Hristofyas'tan Kıbrıs sorununda taktik değişikliği istiyor.

RUM TEZLERİNİ ANLATMAK İÇİN YURT DIŞINA ÇIKACAKLAR
Bu arada toplantının dünkü bölümünde Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas ile Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, siyasi parti başkanlarına, Türkiye'nin AB katılım süreci ve diğer AB üyesi ülkelerin tepkilerine ilişkin bilgi verdi.

Güney Kıbrıs'ın Türkiye'nin "yükümlülüklerini" yerine getirmesinde ısrar edeceği ve müzakere sürecine ilişkin kesin tavrını ekim ayında belirleyeceğini ifade eden Hristofyas, rol dağılımlarının yapılacağını ve siyasi liderlerin, Rum tarafının tezlerini duyurmak amacıyla yurt dışına ziyaretler yapmakla görevlendirileceğini açıkladı.

"DOWNER ÖZÜR DİLEDİ"
Hristofyas ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in kendisini telefonla arayarak, müzakerelerde sunulan görüş ve belgelerin basına sızdırılması konusunda BM adına özür dilediğini ileri sürdü.

Hristofyas, Rum Ulusal Konseyi toplantılarında ele alınanların basına sızmasından ve kendisine Kıbrıs sorununda stratejisi bulunmadığı yönünde yapılan eleştirilerden üzüntü duyduğunu da ifade etti.

Hristofyas, dünkü toplantıda ayrıca, yurt dışında son dönemde yaptığı temaslar hakkında  bilgi verdi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Larnaka Havaalanının açılışına katılmak için Güney Kıbrıs'a gelebileceğini söyledi.

Hristofyas, Sarkozy'nin, Larnaka Havaalanının 7 Kasım 2009'da yapılacak açılışına katılmak için Güney Kıbrıs'a gelme ihtimalinin, Paris'i ziyareti sırasında ele alındığını belirtti ve Fransa'daki temaslarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rum Dışişleri Bakanı Kiprianu da toplantıda, Rum siyasilere, Türkiye'nin AB sürecine değinerek, "Ankara'nın aralık ayına kadar yükümlülüklerini yerine getireceğine dair bir işaret bulunmadığını" söyledi.

"Birçok AB ülkesinin Türkiye'ye karşı sert yaptırımlar uygulanmasını istemediğini" belirten Kiprianu, AB Komisyonu'nun, "Aralık ayını yolun sonu olarak görmediğini, bir değerlendirme olarak gördüğünü" kaydetti.

RUM SİYASİLERİN ÖNERİLERİNDEN

Bazı Rum siyasi partilerin, ulusal konseyde Hristofyas'a sunduğu görüşler arasında, müzakerelerde, "ilk olarak güvenlik, toprak, mülkiyet ve 'yerleşikler' (Türkiye kökenli KKTC vatandaşları) konularının ele alınması, iki kesimlilik, federasyon ve siyasi eşitlik kavramlarının tartışılarak kesinlik kazandırılması, nüfus sayımı yapılması ve KKTC'de eski Rum mallarının satılması ile KKTC vatandaşlıklarının verilmesi konusunda moratoryum yapılması, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda İngiliz üslerinin ne olacağı, hakemlik ve sıkı takvimlerin reddi" gibi öneriler bulunuyor

A.A.



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs