Ergenekon izi | " /> Ergenekon izi | "/>

En Sıcak Konular

Vali suikastında Ergenekon izi

15 Eylül 2009 16:51 tsi
Vali suikastında Ergenekon izi 
Eski Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik 2004 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıda Ergenekon izi. Saldırganların avukatı şu talepte bulundu:

Eski Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik 2004 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili müebbet hapis cezasına çarptırılan 3 sanığın avukatı Dincel Aslan, "olayda Hizb-ut Tahrir-Ergenekon bağlantısı olduğu" iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama talebinde bulundu.

Avukat Dincel Aslan, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci'ye yeniden yargılama talebine ilişkin 2 sayfalık dilekçe sundu.

Dilekçesinde müvekkillerinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ve temyiz başvurularının Yargıtayca reddedildiğini belirten Aslan, "Mahkemenizin 2009/79 esas sayılı dosyada yargılanan Mahmut Toy isimli sanık, yargılamanın yenilenmesini isteyen müvekkillerimi tanımadığını belirtmiştir. Müvekkillerim de bütün aşamalarda Sanık Mahmut Toy'u tanımadıklarını belirtmişlerdir" dedi.

Saldırıda kullanılan aracın Mahmut Toy tarafından Mehmet Şirin Akan'da satın alındığının tespit edildiğine yer verilen dilekçede, "Mahmut Toy'un kullandığı telefon numarası ile müvekkillerimin kullanmış oldukları telefonlar arasında herhangi bir görüşmenin yapılmadığı anlaşılmaktadır" cümlesine yer verildi.

Eski Van Valisi Hikmet Tan'ın çeşitli televizyon kanallarına yaptığı konuşmaların da yargılanmanın yenilenmesi isteminde önemli etken olduğu vurgulanan dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

"Eski Van Valisi Hikmet Tan'ın olaydan sonra çeşitli televizyon kanallarına yaptığı konuşmada kendisine yönelik olayda Ergenekon ve Jitem'den şüphelendiğini söylemiştir. Konuşmasının devamında 'Eğer mahkemeler ve savcılar tarafından ifadem alınmak isterlerse seve seve ifade vereceğim' demiştir.

Sayın Tan'ın DEP milletvekilleri ile Van Valiliğinde görüşmesi dolayısı ile Van'daki askeri makamlar tarafından tehdit edilmesinin hemen akabinde suikast olayının meydana gelmesi anlamlıdır ve çeşitli televizyonlara vermiş olduğu beyanda bu hususu dile getirmiştir. Suikast girişiminden hemen sonra olay mahallinde bulunan bir takım vatandaşların Hizb-ut Tahrir işaretini yapıp, slogan atılması olayını araştırmak gerekir. En son ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan operasyonlarda Hizb-ut Tahrir-Ergenekon örgütlerinin bağlantılarına rastlanmıştır."

Dilekçede, ayrıca yargılanmanın yenilenmesi istemlerinin kabul edilmesi ve eski Van Valisi Hikmet Tan'ın tanık olarak dinlenmesi için müzekkere yazılması talep edildi.

Olayın geçmişi

Eski Van Valisi Hikmet Tan'a 2 Temmuz 2004'te bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırıda 4 kişi yaşamını yitirmişti. Makam aracı büyük zarar gören Vali Tan, saldırıdan şans eseri yara almadan kurtulmuştu.

Olayın ardından saldırıyla ilgili Faruk Taştan, Mehmet Kırdağ, Ahmet Örek ve Erkan İnan tutuklanmıştı. Van F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan 4 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması 25 Mart'ta Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.

Sanıklardan Mehmet Kırdağ, Faruk Taştan ve Ahmet Örek, "Terör örgütü PKK mensubu olarak devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırma amacına yönelik vehamet arz eden silahlı eylemde bulunmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmış, diğer sanık Erkan İnan ise terör örgütü üyesi olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmıştı.

CNNTurk



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,535 µs