En Sıcak Konular

DTP heyeti Kuzey Irak’a gitti

15 Eylül 2009 13:09 tsi
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk başkanlığındaki bir heyet, demokratik açılım çerçevesinde Kürt sorununun çözümüne yönelik çalışmalar İçin Kuzey Irak’a gitti. Türk, “Hükümetin daha kararlı ve cesur olmasını istiyoruz” dedi.

Saat 11.00’de İstanbul’dan Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentine hareket eden DTP heyetinde Ahmet Türk’ün yanı sıra , Milletvekilleri Emine Ayna, Sabahat Tuncel, Hatip Dicle, Sevahir Bayındır ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir var.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk hareketinden önce yaptığı Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Talabani, Barzani ve bazı Kürt yöneticilerle görüşeceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Hükümetin de daha cesur, daha kararlı olmasını istiyoruz. Tabii başından beri söyledim hükümetin başlattığı Kürt sorunu ve Demokratik Açılımla ilgili bizler de çalışıyoruz. Türkiye’de birçok sivil toplum örgütü, meslek örgütü ile bu konuda yapılabilecekler üzerinde tartıştık konuştuk. Kürt sorunu bir Türkiye sorunu ama diğer taraftan farklı bölgelerde, farklı ülkelerde yaşayan Kürtler de var. Irak’daki Kürtlerin bu barış sürecine katkısını sağlamak için Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Mesut Barzani ile görüşüp düşüncelerini almak, bu süreçte neleri yapabiliriz bunları görüşmek için gidiyoruz. Ortadoğu halkları arasında barışın gelişmesi için hangi hassasiyetler üzerinde durmamız gerekir. Bu konuda kendilerinin düşüncelerini alacağız , kendi düşüncelerimizi aktaracağız. Amacımız çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi yaşanan acılı süreçlerin sona ermesi, 30 yıllık çatışma sürecinin tamamen bitmesi . Kürtlerin de yaşadıkları bu topraklarda daha özgür daha eşit daha katılımcı bir noktada olmasıdır”

BU KONUDA KARARLIYIZ

Ahmet Türk, bir gazetecinin “Somut bir talebiniz olacak mı?” sorusuna ise, “Tabii bu diyalogdur, bir diyalog sürecidir. Hükümet tarafından da hazırlanmış bir yol haritası, bir proje yok. Burada önemli olan bu sorunu çözmeye yönelik niyetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu konuda ciddiyetin ortaya çıkmasıdır. Bu konuda kararlıyız. Kararlılıkla barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben her zaman sorunlarımızın iç dinamiklerle çözülmesini arzu ederdim. Ama günümüzdeki sorunlar zaten komşu ülkeleri de, bazen tüm dünyayı ilgilendiren sorunlar olarak önümüze geliyor. Bu çalışmanın başarılı olmasını ümit ediyorum” yanıtını verdi.

TBMM'DE HERŞEY TARTIŞILABİLMELİ

DTP Genel Başkanı Türk, Kuzey Irak’tan bayramda döneceklerini belirterek demokratik açılımla ilgili olarak hükümetin TBMM’de kapalı oturum yapma isteğine karşılık, MHP’nin bunu halka açıklayacağı şeklindeki beyanı üzerine, “Artık günümüz dünyasında çağdaş demokratik ülkelerde olduğu gibi TBMM’de de açık oturumlar yaparak herşey tartışılabilmeli. Başka yerlerde baktığımızda hiçbir demokratik ülkede kapalı oturumlar yapılamaz. Halktan saklayacağımız bir şey yok. Niyetimiz halklarımızın sevgi ile kucaklaşmasıdır Halkın iradesi ile gelmiş olan insanların özgürce düşüncelerini ortaya koyması ve toplumla paylaşmasıdır.” dedi. Kuzey Irak'a giderken baklava götürdükleri öğrenilen heyet, bayramda dönecek.

hurriyet



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,304 µs