En Sıcak Konular

DTP'den, DİSK ve MUSİAD'a açılım ziyareti

14 Eylül 2009 17:00 tsi
DTP'den, DİSK ve MUSİAD'a açılım ziyareti DTP Genel Başkanı Türk, milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve Bengi Yıldız ile birlikte DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan'ı ziyaret ederek, ''Demokratik Açılım'' sürecine ilişkin bilgi alışverişinde

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, amaçlarının barışın kalıcı hale gelmesi ve Türkiye'de halkın sevgi ile kucaklaşmasını sağlayacak çabaları, çalışmaları ortaya koymak olduğunu belirterek, ''Biz bu süreci (Demokratik Açılım) önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

DTP Genel Başkanı Türk, milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve Bengi Yıldız ile birlikte DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi ziyaret ederek, ''Demokratik Açılım'' sürecine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.

Ziyaret sonrası açıklama yapan Ahmet Türk, DİSK Genel Başkanı Çelebi ile bu süreçte Kürt sorununun çözümü konusundaki tartışmalara, tüm sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ve demokrasiden yana olan kesimleri katarak onların düşüncelerini paylaşmak için burada olduklarını söyledi.
DTP Genel Başkanı Türk, şunları kaydetti:

''Bir bütün olarak 30 yıldan beri yaşanan acıların sona ermesi için demokratik bir Türkiye'nin oluşması konusunda önemli bir fırsatı, önemli bir süreci hep birlikte tartışıyoruz. Amacımız barışın kalıcı hale gelmesi, Türkiye'de halkın sevgi ile kucaklaşmasını sağlayacak çabaları, çalışmaları ortaya koymaktır. Biz bu süreci önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Toplumu şuna inandırmak gerekiyor. Bu ülkede Kürt sorununun çözümü sadece Kürtlerin özgürleşmesi değil Türkiye'nin de özgürleşmesini beraberinde getirecektir.''

''İRADESİ OLAN HERKESİN SORUNU''
DİSK Genel Başkanı Çelebi de Kurtuluş Savaşı'nı birlikte veren halkların bir çatışma ortamına itilmesi ve bunu kaşıyan ilişkilerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek, barışın şimdi daha önemli olduğunu ve barışı tesis edecek çaba ve yaklaşımlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili görüşler ifade etmenin sorunu çözmediğini, kalıcı birtakım önlemler alınması gerektiğini belirten Çelebi, bu çerçevede iktidara, muhalefete ve sivil toplum örgütlerine düşen görev ve sorumluluklar olduğunu kaydetti.

Bu sorunun yalnız DTP'nin sorunu olmadığını, Türkiye'de iradesi olan herkesin sorunu olduğunu öne süren Süleyman Çelebi, sorunun çözümüne engel teşkil eden yaklaşımlardan kaçınmak gerektiğini bildirdi.
DİSK Genel Başkanı Çelebi, şunları söyledi:

''Topu taca atan bir noktada değiliz. Gerçekten Türkiye'nin demokratikleşme sorunu. Bu sorun Kürt sorunu temelinde de var. Bu süreci tıkayan kim varsa bu ülkeye katkı vermiyor. Bu ülkeye ihanet ediyor. Bu anlamda kim süreci sekteye uğratıyorsa onların hepsine sorumluluk düşüyor. Hakları kutuplaştırarak ayrıştırarak değil, et ve tırnaktan ziyade et gibi bütünleşmişiz. Halkı çatışma ortamından çıkararak ölümlerin durduğu, yaşamların son bulmadığı bir sürece bugün daha çok ihtiyaç var. Her bir damla gözyaşı, her bir damla kanın Türkiye'ye ağır bedelleri olduğunu hep beraber gördük. Süreci kimse askıya almamalı. 'Çaba sarf ettik ama başaramadık' gündemimizden artık düşmeli. Böyle klasik çabalar değil, gerçekten içtenlikli kalpten çabalara ihtiyaç var.''

''OPERASYONLARIN DURDURULMASI'' TALEBİ
Bu arada, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DTP Genel Başkanı Türk, bir gazetecinin, ''DTP'nin programında yoksul köylülerin topraklandırılmasının yer alıp almadığını'' sorması üzerine, adil bir yaşamı ve paylaşımı esas aldıklarını, bu nedenle Doğu ve Güneydoğu'da yoksul insanların feodal aşiret baskıdan çıkması konusunda her türlü girişimin yanında olduklarını söyledi.

Bir gazetecinin ''Kendi topraklarınızı yoksul köylülere verecek misiniz?'' yönündeki sorusuna da Türk, ''Benim orada 2 bin dönümlük arazim var. Onun dışında bir şeyim yok. Birileri 30-40 bin dönümlerden bahsediyor. Bu doğru değil. Bunu söylemek istemiyorum. Hala kirada oturuyorum. Ama bu çok yanlış kullanıldı'' diye konuştu.

İsteklerinin zaman zaman yanlış yansıtıldığını ileri süren DTP Genel Başkanı Türk, ''DTP sanki 'askerler silah bıraksın' gibi bir düzeyde kamuoyuna pompalanmaya çalışıldı. Böyle değil. Biz bu sürecin hassasiyetini gözönünde tutarak herkesin hassas olmasını istiyoruz. Bunun için operasyonların yapılmamasını ellerin de tetikten çekilmesini söyledik. Bu biraz da barışı, kardeşliği önemsediğimiz için, barışçıl bir sürecin gelişmesi için herkesin bu sürece katkı sunacak bir noktada olmasını istediğimiz için istedik'' dedi.

MÜSİAD GENEL BAŞKANI VARDAN: BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİ LAZIM
Türk, beraberinde DTP'li milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve Bengi Yıldız ile daha sonra MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan'ı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Vardan ile birlikte görüşmeye ilişkin bilgi veren Türk, Türkiye'de barışçıl bir sürecin gelişmesi, yıllardan beri yaşanan acıların sona ermesi için başlatılan bir çaba bulunduğunu, amaçlarının halkların sevgiyle kucaklaşabileceği bir ortamı yakalamak olduğunu söyledi. Türk, şunları kaydetti:
''Sürecin çok önemli olduğunu ve hükümetin de siyaset üstü bir yaklaşımla bu sürece yaklaştığını çok iyi görüyoruz. Ama uzun süreden beri yaşanan acılı, çatışmalı süreç, işimizin kolay olmadığını gösteriyor. Biz olabildiğince aklı, mantığı öne çıkararak, yine bu ülkede barıştan, demokrasiden yana olan tüm kesimlerle düşüncelerimizi, duygularımızı paylaşarak bu sürece katkılarını istedik.

Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğuna inandığımız sendikaların, meslek örgütlerinin, demokrasi güçlerinin bu süreçte barışı, demokrasiyi esas alan bir refleks göstermeleri konusunda kendilerini ziyaret ettik, katkılarını istedik. İnanıyorum ki Türkiye'nin demokratik, çağdaş bir ülke olması ve halkımızın sevgiyle kucaklaşması konusunda hep birlikte bir şeyleri yapma ihtiyacı duyarak, bu süreci daha olumlu bir noktaya taşırız.''

Türk, bu sorunun sadece kendilerinin sorunu değil, tüm Türkiye'nin ve insanlığın sorunu olduğunu ifade ederek, ''Daha güzel günleri birlikte yaşamak için çaba gösteriyoruz'' dedi.

VARDAN'IN SÖZLERİ
MÜSİAD Genel Başkanı Vardan da hükümet tarafından başlatılan ''demokratik açılım'' konusunda bugün hem DTP'nin görüşlerini dinlediklerini hem de kendi görüşlerini aktardıklarını belirterek, ''Biz MÜSİAD olarak Türkiye'nin önünde engel teşkil eden, ayaklarında pranga şeklinde gelişmemizi engelleyen her türlü konuda açılım yapılması noktasında desteklerimizi bir kez daha yineledik'' dedi.
Bu sorunun Türkiye'nin tek sorunu olmadığını, demokrasinin tam yerleşmesi amacıyla her sorunu teker teker çözebilmeleri gerektiğini ifade eden Vardan, bu konunun da Türkiye'nin yıllarca uğraştığı ve insanların acılar yaşadığı bu sorun olduğunu kaydetti. Vardan, şöyle konuştu:

''Bu acıların bir şekilde dinmesi ve bu sorunun çözülmesi lazım. Biz, bu konuyla ilgili başlatılan açılımları desteklediğimizi ifade ettik. Bu sürecin bir şekilde tıkanmaması, yürümesi lazım. Çözümün parçası olmak isteyen birçok insan var. Hemen hemen bütün Türkiye bu sorunun çözümlenmesini istiyor. Ama hakikaten çözüm isteniyorsa, buna vesile olacak herkes taşın altına elini koymak zorunda. Çözümü tıkayacak görüşlerden,  beyanatlardan herkesin arınması, bilakis katkı sağlaması lazım. Eğer bu sorun ülkemizin sorunuysa, bu sorunu çözmek de bize düşer. Bu bizim için bir fırsattır. Bu fırsatı tüm Türkiye olarak iyi değerlendirmeliyiz.''

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs