En Sıcak Konular

Krizde dirsek gösteren bankalar yollara düştü

14 Eylül 2009 11:40 tsi
Piyasada roller değişti. Kredi almak için bankaların kapısını aşındıran reel sektör temsilcilerine kredi açmayan bankalar, şimdi işletmelere kredi verme telaşında kapı aşındırıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bankaların faizleri indirmeleri gerektiği yerlere henüz indirmediklerini söyledi.

Vardan, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da,  yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmeye devam edecek gibi gözüktüğünü belirtti.

Merkez Bankası faizleri düşürdüğü sürece bankaların da buna paralel faizlerinde indirim yapacaklarını ifade eden Vardan, ''Ama halen aradaki farkın fazla olduğunu görüyoruz'' dedi. Bankaların faizleri indirmeleri gerektiği yerlere henüz indirmediklerini düşündüklerini vurgulayan Vardan, şöyle konuştu:

''Bankaların zarar etmelerini istemiyoruz. Ama kamu bankaları özellikle bu dönemde illa (kar edeceğim) diye çaba da sarf etmemeli. Elbete onlar da sanayici de batmasın. Biz 2001'de bankalar battığı zaman hepimizin nasıl sıkıntıya girdiğini gördük. Bu nedenle sanayiciyi mutlaka desteklemeye devam etmeleri lazım.''

Kredi verirken dikkatli ve titiz davranan bankaların bu yıl kar patlaması yaşadıklarını ifade eden Vardan, ''Devleti finanse ediyorlar, bütçe açıklarını finanse ediyorlar. (Kredileri) Kendilerine göre riskli gördükleri yerler yerine daha risksiz ve fakat daha az karlı devlete vermeyi tercih ediyorlar. Buna rağmen geçen yılın karını aşağı yukarı bu yıl ilk 7 ayda gerçekleştirdiler'' diye konuştu.

''BANKALAR YOLA ÇIKTI''

Vardan, ekonomide yavaş yavaş iyileşme trendine girilmesinin ardından bankaların yola çıkarak firma ziyaretleri gerçekleştirmeye başladıklarını ifade etti.

MÜSİAD Başkanı Vardan, şunları kaydetti:

''Bankalar, kriz dönemini rahat atlatan pek fazla hasar görmeyen firmalara giderek (Size kredi verelim, kredi rakamlarımız düşük) diyerek yanaşmaya çalışıyorlar. Ancak, krizin başlangıç döneminde kredi vermekten kaçınan bankaları firmalarımızda unutmadı. Firma yetkilileri, yeni dönemde bu bankalarla çalışıp çalışmama konusunda kararsızlar, belki de o bankaların yetkililerini kapıdan içeri sokmayacaklar. ''

aa



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs