İran mı? | " /> İran mı? | "/>

En Sıcak Konular

O füzelerin hedefi İran mı?

14 Eylül 2009 11:32 tsi
O füzelerin hedefi İran mı? Türkiye bir anda kendini silahlanma yarışının içinde buldu. Peki o silahların asıl hedefi kim?

Semih İdiz / Milliyet

Türkiye silahlanma yarışına çekiliyor

Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı sıfatıyla, Barack Obama’nın Başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlandığı günlerde Washington’u ziyaret etmiş ve oradayken, iki ülke arasındaki ilişkilerin “en mükemmel döneme girmekte olduğunu” söylemişti.

Dışişleri Bakanı sıfatıyla geçen hafta başında ziyaret ettiği Tiflis’te, Gürcistan’ın çeşitli ülkelerdeki büyükelçilerine yaptığı konuşmada da, Türkiye ile ABD’nin Ortadoğu sorunlarına bakışlarının “yüzde yüz uyum içinde olduğunu” vurgulamıştı.

Ortadoğu, Türk-ABD ilişkilerinde sorun yaratma potansiyeline en çok sahip olan bölge olduğuna göre, Ankara ile Washington’un Balkanlar ve Kafkasları ilgilendiren konularda da “yüzde yüz uyum içinde oldukları” varsayılabilir.

Batarya sistemleri için izin
Özetle, Türk-ABD ilişkilerinin, AKP iktidarı sırasında, daha da stratejik bir hal almaya başladığına dair sinyaller artıyor. Bunun son ve en somut göstergesi ise, Obama yönetiminin Kongre’den, Türkiye’ye 7.8 milyar dolar değerinde “Patriot PAC3” füze batarya sistemlerini satmak için izin istemesidir.

Bu son model sistemlerin Türkiye’ye satılması konusunun dışarıda bu kadar çok dikkat çekmesinin başlıca nedeni ise tabii ki, ABD ile İran arasında süren gerginliktir.

Türk tarafı bunu inkâr etse de, bu satışın arkasındaki temel nedenin, İran’ın nükleer programı ve geliştirmeye çalıştığı füze sistemleri olduğu varsayılıyor.

Bunun kısmen doğru olduğunu da kabul etmek gerekiyor.

Nitekim Ankara -Davutoğlu’nun geçen hafta ziyaret ettiği- Tahran ile çok iyi ilişkiler sürdürüyor olsa bile, TSK, İran’ın nükleer silah taşıyabilecek füze sistemleri geliştirmesini bir “tehdit” olarak algıladığını hiç gizlemedi.

Dengeleyici tedbir istemi
Öte yandan, Suriye’nin de füze envanterini modernleştirmek istediğine dair emareler de askeri kanatta not edilmiş bulunuyor. Bu arada, Türkiye’nin, birinci ve ikinci Körfez savaşları sırasında, güvenliği için NATO’dan Patriot füzeleri istemek zorunda kalması da unutulmuş değil.

Özetle, çevremizde bir “füze yarışı” sürerken, TSK’nın buna karşı “dengeleyici” tedbirler istediği sır değil.
Gerçi nihai karar Ankara’ya ait olacak, ama buradaki tercihin, Obama’nın satışı için izin istediği Patriot füze sistemlerinden yana olacağına kesin olarak bakmak mümkün.

Bunun nesnel nedenlerine girmeye burada yerimiz yok, ama bu nedenlerin birçoğunu tahmin etmek güç değil. Burada altı çizilmesi gereken hususa gelince o da şudur:  

ABD bu satışı Türkiye’ye empoze etmiyor, bu sistemleri TSK, dolayısıyla Türkiye istiyor.
Bunu istemesinin bazı nedenlerini yukarıda sıraladık. Başka nedenleri de var tabii.

Birinci Körfez Savaşı sırasında Ankara’nın NATO’dan Patriot bataryaları istemek zorunda kaldığını yukarıda belirttik. Fakat bu sorunlu olmuştu. Başta Almanya olmak üzere bazı müttefikler bu konuda ayak sürmüşlerdi.

Bağımlılık azalacaktır
ABD’nin baskısıyla sorun aşılmıştı, ama TSK bu gelişmeyi yine de bir yana not etmişti. Patriot füzelerinin TSK’nın envanterine girmesiyle, en azından bu konuda NATO’ya olan bağımlılık azalacaktır. Öte yandan elde edeceği bu önemli savunma kapasitesi sayesinde Türkiye’nin NATO için önemi de artacaktır.
Bitirmeden şunu da söylemeden edemeyeceğiz: Gönül, bölgemizin hem kitle imha silahlarından hem de bunlarla ilgili sistemlerden arındırılmasını, burada sözü geçen devasa tutarların da kalkınma projelerinde kullanılmasını arzu ediyor.

Ancak, bölgede hızlanan silahlanma yarışı karşısında Türkiye’nin de bu işin içine çekileceği belliydi.
Bizce en hayırlı gelişme, TSK bu savunma kapasitesini elde ederken, AKP iktidarının bölgenin kitle imha silahlarından arındırılması için diplomatik çabalarını arttırması olacaktır.



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs