kara kara düşündüren haber | " /> kara kara düşündüren haber | "/>

En Sıcak Konular

Erol Evcil'i kara kara düşündüren haber

14 Eylül 2009 09:13 tsi
Erol Evcil'i kara kara düşündüren haber 
Kara para aklamak suçundan cezaevinde bulunan Erol Evcil'in zamanaşımına uğrayan milyonlarca TL'lik hayali ihracat dosyası, tozlu raflardan iniyor.

Kilis, İskenderun, Şanlıurfa, Mardin ve Kadıköy cumhuriyet başsavcılıkları, Gümrük Müsteşarlığı'na ivedi antetli yazılar göndererek gümrük müfettişinin geç kalan raporları yüzünden zamanaşımına uğrayan hayali ihracat dosyalarıyla ilgili bilgi istedi. Savcılıklar, ayrıca dosyaları 92 aydır tamamlamadığı iddiasıyla meslekten ihraç edilen Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Ç. hakkında da bilgi talep etti. Meslekten ihraç edilen Mehmet Ç. hakkındaki soruşturma talimatını Bakan Hayati Yazıcı vermişti.

20'ye yakın ülkeye hayali ihracat yaptığı öne sürülen Erol Evcil'le ilgili soruşturma 1998 yılında başlamıştı. Başmüfettiş Mehmet Ç.'nin yürüttüğü soruşturmada Evcil'e ait Eze Zeytincilik adlı şirketin kağıt üzerinde birçok ülkeye ihracat yaptığı gözüküyordu. Ancak bu ülkelerden S.Arabistan, Kuveyt, Irak, Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya gümrükleri kendi topraklarında böyle bir şirketin bulunmadığını bildirmişlerdi.

20'ye yakın ülkeye hayali ihracat yaptığı öne sürülen Erol Evcil'in dosyaları çeşitli savcılıklar tarafından incelenmek üzere 1998 yılında Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderildi. Teftiş Kurulu, Erol Evcil'e ait Eze Zeytincilik adlı firmanın 20 ülkeye canlı koyun, un ve çeşitli gıda maddeleri ihraç etmiş gibi gösterdiği hayali ihracat dosyalarının soruşturulması için Gümrük Başmüfettişi Mehmet Ç.'yi görevlendirdi. Başmüfettiş Ç., o dönemde Evcil'in şirketinin ihracat yaptığı ülkelerle resmî yazışmalar yapmış ve hayalî ihracatı da belgelemişti.

Şirketin kâğıt üstünde ihracat yaptığı gözüken Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya gümrükleri de ülkelerinde Eze Zeytincilik'le iş yapan herhangi ticari bir kuruluşun olmadığını belirtmişti. Yalnızca İspanya, Evcil'in şirketinin yaptığı ihracat rakamlarının ve belgelerinin kendi ülkesindeki rakamlar ile örtüştüğünü ve bu şirketlerin İspanya'da etkin şirketler olduğu bilgisini vermişti. Suudi Arabistan gümrüğü, Eze Zeytincilik'in ülkelerinde bulunan Ömer Muhammet Bakadır firmasına yapıldığı gözüken 2 bin 543 adet canlı koyun ihracatının ülke kayıtlarında yer almadığını, ayrıca böyle bir firmanın da bulunmadığını rapor etti. Litvanya ile yapılan yazışmalar sonucunda da isimleri faturalarda yazılı firmaların, ticari kurumlar kaydında yer almadığı bildirilmişti. Irak'tan gelen cevap yazısında da, alıcı olarak gözüken Ala Al Ramadani ve Süleyman İsmail isimli firmaların Musul Ticaret Odası'nda kayıtlı olmadıkları kaydedilmişti.

Erol Evcil'in hayali ihracat yaptığı iddia edilen soruşturma dosyalarını ilgili mercilere 10 yıldır bildirmeyerek sümenaltı ettiği iddia edilen Gümrük Müfettişi Mehmet Ç. hakkında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla soruşturma başlatıldı. Yazıcı'nın 'sonuna kadar gidin' dediği soruşturma kapsamında görevini suistimal ettiği komisyon raporuyla belirlenen Mehmet Ç. meslekten ihraç edilmişti.

Müfettişin ihraç edilmesinin ardından Kilis, İskenderun, Şanlıurfa, Mardin ve Kadıköy cumhuriyet başsavcılıkları da harekete geçti. Savcılıklar, raporlar gelmediği için bekleyen hayali ihracat dosyalarının tekrar açılması için Gümrük Müsteşarlığı'na 'ivedi' antetli yazı gönderdi. Yazılarda görevden alınan Mehmet Ç. hakkındaki soruşturmanın tamamı, müfettişin hayali ihracatı belirlediği halde göndermediği uluslararası yazışmalar ve gümrük kayıtlarının başsavcılıklara gönderilmesi istendi.

zaman



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs