çok konuşulur! | " /> çok konuşulur! | "/>

En Sıcak Konular

Bu iddia çok konuşulur!

14 Eylül 2009 08:22 tsi
Bu iddia çok konuşulur! 
CHP lideri Deniz Baykal'ın, 1989'da SHP genel sekreteri iken hazırladığı 'Kürt raporu' konusunda ilginç bir iddia ortaya atıldı.

İddianın sahibi, Baykal'la birlikte çalışmanın altında imzası olan eski SHP Aydın Milletvekili Hilmi Ziya Postacı.

Today's Zaman'ın haberine göre, Postacı, "O raporu hazırlayan isimlerin hiçbiri siyasette yok. Bir tek Baykal kaldı. O da raporun arkasında durmadığı için herhalde." dedi. Postacı, söz konusu isimleri, SHP'nin Ankara Milletvekili Eşref Erdem, Eskişehir Milletvekili Zeki Ünal ve İzmir Milletvekili Erol Güngör olarak sıraladı. Listedeki 4 eski siyasetçi, Baykal'ın 'demokratik açılım' konusunda izlediği politikaya tepki gösteriyor. Baykal'ı anlamakta güçlük çektiklerini belirtirken, "Partinin bugünkü duruşu MHP ile aynı. SHP'deki demokrasi anlayışı CHP'de yok." eleştirisini dile getiriyorlar. Hilmi Ziya Postacı, "Açılımı yapan tarafın CHP olmasını çok isterdim." derken, Eşref Erdem, Baykal'ın çelişki içinde olduğuna dikkat çekiyor. Erol Güngör ise, "Deniz Baykal'ın, akan kanın durması için çalış-masını beklerdim." ifadesini kullanıyor.

Baykal, önce 1989 yılındaki rapora sahip çıkmayarak, o raporun partisini değil, SHP'yi bağladığını öne sürdü. Ardından CHP'nin tutumunun Kürt raporu ile birebir örtüştüğünü iddia etti. Baykal'la birlikte 'SHP'nin Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri' başlıklı rapor için emek harcayan isimler ise aynı fi kirde değil. Eski Aydın Milletvekili Postacı, "Baykal'ı anlamakta güçlük çekiyorum. Hükümet yola çıkmış, bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Sen de geçmişte bu işe kafa yormuşsun. Ama sen rapora sahip bile çıkmıyorsun. Açılımı yapan tarafın CHP olmasını çok isterdim." diye konuştu. Yakın bir zamana kadar Baykal'ın sağ kolu olan eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem de, "Baykal'ın tavrını gördükçe üzüntü duyuyorum." dedi. Erdem, Baykal'ın raporda yazdıkları ile bugün yaptıkları arasında çelişki olduğunu ifade etti. 1989 raporunu 'çok ileri, ayağı yere basan bir rapordu' diye tarif ederken, "Bu raporu o dönemde yönlendiren Sayın Baykal'dır." hatırlatmasını yaptı. Eski Eskişehir Milletvekili Zeki Ünal'ın tepkisi de, "Baykal'ın tavrı bir sol lidere yakışmıyor." şeklinde. 'Demokratik açılım'ı hem kavram hem de içerik olarak desteklediğini söyleyen Ünal, "CHP'nin böylesine büyük sorunlarda önderlik yapması, yol gösterici olması gerekiyor. Ama bunu yapmıyor, yapamıyor, yapmak istemiyor. CHP'nin bugünkü duruşu MHP ile aynı çizgide olan bir duruştur ve doğru bir duruş değildir." değerlendirmelerini yaptı. Eski İzmir Milletvekili Erol Güngör'e göre de Baykal, büyük hata içinde. "Aslında Baykal'ın, akan kanın durması için elinden gelen ne varsa yapmasını beklerdim." dedi. 1989 yılındaki raporun, partide milletvekillerinin ihracıyla gündeme gelen olaylar sonrasında hazırlandığını hatırlatarak, "Baykal, genel sekreter olarak o zaman çok demokrat bir duruş sergiledi. Bugün söylemleriyle doğru bir tavır içerisinde değil." ifadelerini kullandı.

BAYKAL'IN RAPORUNDA NE ÖNERİLMİŞTİ?

Anadil yasağı ilkel bir politika, kaldırılmalı.

Anadil öğrenimi güvence altına alınırken resmî dilin Türkçe olması uygulamasından vazgeçilmemeli.

Koruculuk ve OHAL kaldırılmalı.

Baskıcı uygulamalar, yöre insanına köy boşalttırıyor. Köy boşaltmalarına son verilmeli.

Değişik kültür ve diller devlet eliyle araştırılmalı.

Değişik kültür ve diller için araştırma birimleri ve enstitüler kurulmalı.

Kürtler, kendilerini hayatın her alanında özgürce ifade edebilmeli. 

 




Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,071 µs