En Sıcak Konular

12 Eylül darbesine yurt çapında protesto

13 Eylül 2009 18:14 tsi
12 Eylül darbesi tüm yurtta protesto edildi...

12 Eylül askeri müdahalesinin yıl dönümü nedeniyle ilk kez bu kadar geniş katılımlı eylemler düzenlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen mitinglerin yanı sıra Adana, Samsun, Şanlıurfa, Kars, Denizli, Aydın, Mersin, Tokat, Çorum, Burdur gibi birçok ilde yürüyüşler ve basın açıklamaları yapıldı.

İstanbul’da Kadıköy Meydanı’ndaki mitinge sağanakta sırılsıklam olmayı da göze alan 5 binin üzerinde insan katıldı. Alana bir çift dev postal ve asker şapkası maketi getirildi. Ellerinde 12 Eylül döneminde yaşamını yitirenlerin posterlerini taşıyan göstericiler “MİT, JİTEM dağıtılsın darbeciler yargılansın, onların eylülleri üzerine bizim ekimlerimiz düşecek” yazılı pankartlar taşıdı. 78’liler Vakfı’nın organize ettiği mitinge DİSK, KESK, meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti de destek verdi.

Kürsüden konuşan 78’liler Vakfı sözcülerinden Celalettin Can, “Darbe yaptınız, maaşlı memuru olarak korumakla mükellef olduğunuz anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldırdınız” dedi.

Evren’e beddua

ÖDP Ankara İl Başkanlığı üyesi bir grup, darbenin lideri yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in tedavi gördüğü GATA önünde, “Darbenin 29. yılında, 29 mağdur” isimli protesto eylemi yaptı. Gruptakiler üzerlerine 1980 döneminde idam edilen 17 kişinin isminin ve fotoğrafının bulunduğu “idam önlükleri” giydi. ÖDP Ankara İl Başkanı Cevat Özdemir, Evren’in 14 Eylül Pazartesi günü taburcu edileceğini belirterek şöyle dedi: “Evren, ajanslara yaptığı açıklamada, ’iyileşmemde halkın dualarının çok büyük payı var, vatandaşlarımıza şükran borçluyum’diyor. Evren bilmelidir ki onunla olan halkın duaları değil, evlatlarını kaybetmiş anaların, gelecekleri karanlığa sürüklenen gençlerin beddualarıdır.”

Mülkiyeliler’den onur yürüyüşü

Mülkiyeliler Birliği üyeleri, 12 Eylül askeri müdahalesini Kızılay’dan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yürüyerek protesto etti. “Mülkiyeliler Onur Yürüyüşü”, “Darbeciler Yargılansın”, “Darbeye Hayır”, “Darbecilere Verilen Unvanlar Geri Alınsın” ve “Darbenin Yarattıkları Darbeyi Yargılayamaz” yazılı pankart ve dövizler taşıyan Mülkiyeliler Birliği üyeleri, “Gün Gelecek Devran Dönecek, Darbeciler Halka Hesap Verecek” sloganı atarak SBF önüne geldi. Burada basın açıklaması yapan Mülkiyeliler Birliği üyeleri daha sonra restore edilen 218 nolu sınıfta toplandı. Konuşmaların ardından 12 Eylül askeri müdahalesiyle birlikte okuldan ilişiği kesilen öğrencilere “Mülkiyeliler Birliği Onur Üyesi” sertifikası verildi.

27 yıl sonra Anayasa’ya hayır oyu verdi

SAADET Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, partisinin Beşiktaş Meydanı’nda düzenlediği sembolik oylamaya katılıp, 1982 Anayasası’na hayır oyu kullandı. Hayatında ilk defa 1982 yılında yapılan referandumda oy kullandığını açıklayan Numan Kurtulmuş, “Mavi oy hayır oyu idi. Zarflar ince olduğu için, mavi oy verenler çok açık şekilde fark ediliyordu. Özellikle Anadolu’da insanlar hayır oyu vermekte fevkalade zorlandılar. Bugün ’12 Eylül Anayasası büyük bir oy çoğunluğu ile kabul edilmiştir’demenin hiçbir demokratik anlamı yoktur dedi. Bir habercinin o zaman oyunuz neydi, şimdi ne olacak sorusuna, ” O zaman da maviydi, şimdi de mavi, yani hayır olacak “ diyen Numan Kurtulmuş, sandığı attığı hayır oyunu da gösterdi.

Yaptığı açıklamada, Meclis’te grubu bulunan partilerin hepsinin de 1982 anayasasından kurtulmak için, seçmenine söz vermiş partiler olduğunu söyleyen Numan Kurtulmuş, bu sözün tutulmasını istedi.

CHP: Darbeciler yargılansın

Askeri müdahaleyi protesto edenler arasında CHP de vardı. Ankara Sakarya Caddesi’nde toplanan gençlik kolları üyeleri, hükümet ve askeri müdahale karşıtı sloganlar attı. Grup adına yapılan açıklamada, “29 yıl önce Türkiye’nin karanlığa gömüldüğü, yüz binlerce kişinin gözaltına alındığı, milyonlarca kişinin fişlendiği” ifade edildi. AKP’nin darbecileri yakalamış ve yargılıyormuş gibi görüntü vermeye çalıştığı savunulan açıklamada, “Samimiyseler öncelikle 12 Eylül darbecilerini yargılamaları gerekmektedir” denildi.

‘28 Şubat’a da karşıyız’

12 Eylül askeri müdahalesini kınayanlar arasında siyasi yelpazenin her kesiminden insanlar vardı. Sol gruplar düzenledikleri mitinglerle darbeyi lanetlerken muhafazakar kesimler daha çok basın açıklaması düzenledi. Tokat’ta basın açıklaması yapan bir grup ise 12 Eylül’le birlikte 28 Şubat’ı da kınadı. Tüm darbecilerin yargılanmasını isteyen grup ‘Ergenekon’ aleyhine de sloganlar attı. Grup üyeleri yaptıkları açıklamada türban yasağı da kınandı.



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs