makbulü Sünni olanı mıdır?' | " /> makbulü Sünni olanı mıdır?' | "/>

En Sıcak Konular

'Şehidin makbulü Sünni olanı mıdır?'

13 Eylül 2009 16:49 tsi
'Şehidin makbulü Sünni olanı mıdır?' Eruh’ta şehit olan Alevi Jandarma Başçavuş Murat Taş’ın cenaze töreni Alevilere bu soruyu sordurtuyor... İşte Alevi örgütlerinde şaşkınlık ve öfkeye neden olan olay...

Siirt’in Eruh, Hakkari’nin Çukurca ilçelerinde çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden askerler, önceki gün düzenlenen cenaze törenleriyle son yolculuklarına uğurlandı.

Bu haber, gazetelerde “Gözyaşları sel oldu, aktı” türü başlıklarla verildi. Anne ve babalar, eşler ve kardeşler, bayrağa sarılı cenazelere sarılıp ağladılar. “Akan kan dursun, kardeş kanı dökülmesin artık” diyen babalar oldu…

Ama bu cenaze törenlerinden biri vardı ki, arka planında tipik bir “ayrımcılık” örneği yaşandı.

Eruh’ta PKK’lılarla girdiği çatışmada hayatını kaybeden Jandarma Başçavuş Murat Taş, Amasyalı bir Alevi Türk vatandaşıydı. Cenazesi, İstanbul Ataköy 5. Kısım Camii’nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. Cenaze törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, Harp Akademileri Komutabnı Org. Hüseyin Nusret Taşdeler’in aralarında olduğu çok sayıda sivil ve askeri yetkili katıldı.

Oysa Murat Taş’ın cenazesi, Ataköy Camii’nden önce Alibeyköy Cemevi’ne getirilmişti. Cemevi dedesi ve toplanan cemaat, son görevlerini yapmaya hazırdı. Alibeyköy Cemevi’nin dedesi Hüseyin Güzelgül cenaze duası öncesi hazırladığı konuşmayı da yapmıştı.

O anda cemevine yanındaki askerlerle beraber, “yarbay” rütbeli bir subay geldi. Murat Taş’ın ailesiyle konuştu. Ve kimseler ne olduğunu bile anlayamadan Murat Taş’ın cenazesi Ataköy’e götürüldü.

Dede ve cemaat şaşkın
Dede Hüseyin Güzelgül ve hazırdaki cemaati şaşkına çeviren bu olayın nedeni ise, “resmi tören Ataköy Camii’nde yapılacak” olmuş. Dedenin ve cemaatin olası tepkisini engellemek istediğinden olsa gerek, yarbay, “buraları da tanımak lazım” gibi gayet ılımlı sözler sarf etmiş.. Hatta kendisinin de “Alevi” olduğunu söylemiş. Ama sonuçta cenazeyi, ailenin ve toplanan Alevilerin son görevlerini yapmalarına imkan tanımadan Ataköy Camii’ne götürmüşler…

Konuyla ilgili tüm çabalarımıza karşın Taş’ın acılı ailesine ulaşamadık. Fakat olaya tanık olan Alevi camiası şaşkın. Hüseyin Dede, “O anda orada şehidin bazı yakınları vardı, biraz da yaşadıkları acı nedeniyle bu duruma sessiz kaldılar, belki de ne olduğunu bile anlayamadılar. Yoksa biz cenazemize sahip çıkardık, görevimizi yerine getirmeden vermezdik” diyor.

Daha önce bazı Alevi şehit askerler için hem cemevi hem de camide törenler düzenlenmişti. Sonuçta kimsenin beklemediği bu fiili tutum neticesinde Murat Taş’ın cenazesi “resmi törenle” Ataköy camisinden kaldırıldı.

Cemevlerini bunun için kurmuştuk
Hüseyin Güzelgül (Alibeyköy Cemevi Dedesi):
Karşılaştığımız bu uygulamalar Ebu Süfyan zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir.

Yıllarca camilerde “Alevidir, cenaze namazı kılınmaz, cenazesi yıkanmaz” gibi dışlayıcı, horlayıcı yaklaşımlara maruz kaldık. Cemevlerini biraz da bunun için kurduk. Bir Alevi Hakk’a yürüdüğünde tabii ki cenazesi cemevinden kaldırılır. Kabullenseler de kabullenmeseler de cemevleri vardır, canlarımızın cenazeleri de cemevlerinden kaldırılır.

Açılım yapılacağı söyleniyor. Çalıştaylar düzenleniyor. Ama ordu bile böyle yaptıktan sonra, bunun samimiyeti tartışmalıdır.

Alevice defnedilmesine izin verilmedi
Ali Balkız (Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı):
Bunu sadece hacı hoca tayfası yapar diyorduk. Demek ki subaylar da yapabiliyor. Üstelik bir şehide bunu yapabiliyorlar. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Orada cem yaparız, cenazelerimizi oradan kaldırırız. Kendi usulümüze göre. Oradan helalleşir, oradan yolcu ederiz. Bu askerimiz Alevi doğdu, Alevi yaşadı, Alevi şehit oldu. Ama Alevice defnedilmesine yüce devletimiz izin vermedi.

Cafer Solgun-Taraf



Bu haber 1,156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs