En Sıcak Konular

Eroğlu: Uzlaşma noktasından oldukça uzaktayız

13 Eylül 2009 14:22 tsi
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesimi ile sürdürülen müzakerelerde halen ''uzlaşma noktasından oldukça uzakta'' olduklarını söyledi.

Eroğlu, Nevşehir'in merkeze bağlı Kaymaklı Belde Belediyesi ile Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerini ziyaret etti.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma ile bir süre sohbet eden Eroğlu, burada, Kıbrıs Rum kesimi ile sürdürülen müzakerelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, Rum tarafının kendisinin haklı olduğu kanaatinde olduğunu ve aşırı isteklerde bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Yani 'Kıbrıs Türk tarafı taviz verme mecburiyetinde' anlayışı içerisinde hareket etmekte, Kıbrıs Cumhuriyeti'nden vazgeçmeme ısrarını sürdürmekte ve yeni bir ortaklığın kurulmasını Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çatısı altında ancak kabul edebileceğini söylemektedir. Bu da tabii ki mümkün değildir. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Maalesef anlaşmaya muhtaç sanki bizmişiz gibi bir hava etrafa yaymışlardır... Bizi endişeye sevk eden hususlardan birisi de bundan esinlenerek masaya bizim kabul edemeyeceğimiz anlaşma metninin, masada oturanların dışında getirilmesi. Türk tarafının bunu kabul etmesi mümkün değil. Bu nedenle şu gün için uzlaşma noktasından oldukça uzaktayız.''

-''ALTERNATİFİMİZ KKTC'DİR''-

Eğer müzakere masasında bir anlaşmaya varılmazsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürmeye devam edeceğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

''Ben her zaman şunu söylüyorum: Müzakere masasına oturduğunuz zaman kendinizi alternatifsiz kabul etmeyeceksiniz veya alternatifsiz olmadığınızı karşınızdakine hissettireceksiniz. Şu anda müzakere masasında görüşmeleri sürdüren Sayın Cumhurbaşkanımızın bana göre bugünkü hükümetin başkanı olarak en güçlü silahı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin varlığıdır. Yani alternatifimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Eğer müzakere masasında bir anlaşmaya varılmazsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, varlığını sürdürür. Zaman içerisinde güçlü anavatanımızın da desteği ile bazı ülkelerin tanıması ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti varlığını devam ettirir. Yani bu alternatifi hiçbir zaman göz ardı etmememiz ve dünyaya da böyle bir alternatifimiz olduğunu, müzakere masasında elimiz kolumuz bağlı, bunun uzlaşma noktasına gelmesini bekleme mecburiyetinde olmadığımızı göstermemiz gerekir diye düşünüyorum.''

Eroğlu, daha sonra beraberindeki heyetle Kaymaklı Yeraltı Şehrini gezdi. Ziyaretin ardından Yeraltı Şehri önündeki bahçede bir süre dinlenen Eroğlu, kara yoluyla gittiği Derinkuyu ilçesindeki yeraltı kentini de gezerek Nevşehir'den ayrıldı.
 
aa



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs