En Sıcak Konular

Türkiye'de çalışan kuşaklar çatışıyor

13 Eylül 2009 14:13 tsi
Türkiye'de çalışanların yüzde 66'sı iş yerinde kuşaklar arası çatışma yaşadığını ifade ediyor. Bu konuda Türkiye, araştırmaya katılan diğer ülkeler arasında da birinci sırada yer alıyor.

İnsan kaynakları danışmanlık firması Kelly Services tarafından yenibiris.com işbirliği ile yapılan  ''Kelly Global İş gücü Endeksi'' araştırmasına göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 66'sı iş yerinde kuşaklar arası çatışma yaşadığını ifade ediyor. Bu konuda Türkiye, araştırmaya katılan diğer ülkeler arasında da  birinci sırada yer alıyor.

Çalışanların yüzde 77'si ise yöneticisinin yönetim ve ödüllendirme sisteminden memnun değil.

Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 28'i kuşaklar arasındaki farkların iş yerini daha üretken hale getirdiğini, yüzde 41'i üretkenliğe zarar verdiğini ve yüzde 23'ü ise bir fark yaratmadığını düşünüyor.

İleri yaştaki çalışanlar (48-65 yaş arası) kuşak farkını diğer yaş gruplarından daha iyi anladıklarını düşünüyor.

30-47 yaş arasındakiler, yaş farklılıklarının üretkenliğe ve verimliliğe pozitif katkı sağlaması hususunda en karamsar grup olarak dikkat çekiyor.

Araştırma genç kuşağın elektronik haberleşmeyi (e-mail, sms, chat,…) yoğun olarak kullandığını, ancak yine de tüm yaş gruplarının iş yerinde genellikle yüz yüze iletişimi tercih ettiğini ortaya koyuyor.

İş arkadaşları ile iletişimde, tüm kuşaklar yüz yüze konuşmayı yazılı veya elektronik olanaklara göre daha fazla tercih ediyor.

-GENÇLER ÖDÜL OLARAK İZİN YA DA EĞİTİM İSTİYOR-

Araştırmaya göre genç yaştaki çalışanlar, (18-29 yaş arası) çalışmalarının karşılığı yöneticilerinden ödüllendirme olarak, izin ya da eğitim gibi maddi olmayan olanakları daha çok talep ediyor.

Yaşla ilgili farklılıklar çalışanların iş yapma biçimlerini de değiştiriyor. Çalışanların yüzde 80'i farklı kuşaklardan iş arkadaşları ile çalışırken farklı iletişim yöntemleri uyguladıklarını ifade ediyor.

-''KUŞAKLAR ARASI UYUM YENİ FIRSATLAR YARATABİLİR''-

Kelly Services Ülke Müdürü Derya Türkkorkmaz, araştırmaya dönük yaptığı değerlendirmede, işverenlerin verimli bir iş ortamına sahip olabilmeleri için kuşaklar arası uyumlu bir denge yaratmaları gerektiğini vurguladı.

Kuşak farklılıklarını yönetmenin  zor olmakla birlikte yeni fırsatlar yaratabileceğine işaret eden Türkkorkmaz, kuşak farklılıklarının zaman zaman çalışanlar arasında problemlere neden olduğunu ancak bu problemlerin doğru yönetilmesi durumunda işletmenin büyümesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Genç ve yaşlı çalışanlar arasındaki farklılıkların ödüllendirme ve iç iletişim kanalları aracılığıyla uyumlu hale getirilebileceğine dikkati çeken  Türkkorkmaz, bu uyumun da şirketlerin geleceğine yönelik olumlu sonuçlar doğuracağına işaret etti. Türkkorkmaz, şunları kaydetti:

''Yaş grupları arasındaki farklardan etkili biçimde yararlanıldığı takdirde yaratıcılığı ve üretkenliği arttırıcı, güçlü bir motivasyon oluşturulabilir. Konuya özen gösteren yöneticiler, farklılıkları bastırmak yerine, bunu, yeni fikirler bulmak ve verimliliği artırmak için kullanabiliyor.

Araştırmanın diğer konusu olan ödüllendirme sonuçları ise Türkiye'deki yöneticilere yönelik çok pozitif olmayan bir algının varlığını ortaya koyuyor. Ankete katılan çalışanların büyük çoğunluğu bu konuda şikayetçi olduklarını ve uygulamadaki yöntemlerle beklentilerinin örtüşmediğini belirtti.

Var olan uygulamalar ve ödül sistemlerinin değerlendirilmesini sorguladığımızda, genç kuşakların maddi beklentilerden çok eğitim, kurs ya da sertifika programları gibi orta vadede şirkete de katkı sağlayacak ödüllendirmeleri tercih ettiklerini, yöneticilerin, tercih edilen ödüllendirme mekanizmalarını işleterek ve uygulamaları güncelleyerek çalışanlarının motivasyonlarını daha fazla arttıracaklarını gözlemledik.''

aa



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs