Türkiye'nin önemi artıyor | " /> Türkiye'nin önemi artıyor | "/>

En Sıcak Konular

OECD: Türkiye'nin önemi artıyor

13 Eylül 2009 10:53 tsi
OECD: Türkiye'nin önemi artıyor 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreter Yardımcısı Aaart De Geus, Türkiye'nin ekonomik ve stratejik öneminin arttığını söyledi.

Aaart De Geus, Almanya'nın Plön kasabasında düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumunda (GES) AA muhabirinin, Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin küresel kriz öncesinde önemli oranda ekonomik büyüme sağladığını, ancak her ülke gibi küresel krizden olumsuz etkilendiğini belirten Aart De Geus, bu nedenle ekonomik daralma yaşadığını kaydetti.

-GELECEK YIL YENİDEN HIZLI BÜYÜME-

Türkiye'nin, iki yıl öncesine kadar çok hızlı büyüme rakamları yakaladığını hatırlatan OECD Genel Sekreter Yardımcısı, daralmanın ardından, son verilere göre yeniden bir canlanma içinde bulunduğunu ve kısa bir süreçte tekrar büyümeye geçebileceğini kaydetti.

Aaart De Geus, yapısal reformların sürdürülmesi halinde, Türkiye'nin, gelecek yıl yeniden hızlı büyümeye başlayacağını söyledi.

OECD Genel Sekreter yardımcısı, Türkiye'nin sürdürülebilir ve kalıcı bir büyümeyi sağlamasının ise reformlara bağlı olduğuna dikkat çekti.

-GÜÇLÜ BANKACILIK SEKTÖRÜ-

Türkiye'nin, 7-8 yıl önce, bankacılık sektöründe almış olduğu önlemlerin, mevcut küresel mali kriz ortamında faydasının görüldüğünü belirten Aaart De Geus, bu nedenle, gelişmiş ülkelerdeki bankacılık sektörünün zor duruma düşmesine rağmen, Türkiye'nin zarar görmediğini söyledi.

Türkiye'nin bankacılık sektörünün zarar yaratmaması nedeniyle, kamunun da ek harcama yapmak zorunda kalmadığını belirten Aaart De Geus, bunun bütçe açığı açısından avantaj olduğunu kaydetti.

Aaart De Geus, Türkiye'nin bankacılık sektöründe aldığı önlemlerin, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere G20 içinde örnek oluşturduğunu vurguladı.

-SAĞLIK HARCAMALARI-

Türkiye'nin sosyal güvenlik reformuyla sistemi güçlendirdiğini belirten Aaart De Geus, ancak sağlık harcamalarının finansmanının önemli bir kamu yükü oluşturduğunu kaydetti.

Sağlık harcamalarının bütçe üzerinde devamlı yük oluşturmasının önlenmesi gerektiğini kaydeden Aaart De Geus, sağlık harcamaları sisteminde, daha etkin bir kontrol ve harcama için yapılacak reformun, kamu finansman dengesine katkıda bulunurken, daha sürdürülebilir bir finansman sistemi de oluşturacağını sözlerine ekledi.

-ANNE KRUEGER-

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski birinci başkan yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'nin enflasyon ve faiz gibi alanlarda başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi.

Yabancı sermaye dolaşımının azalması nedeniyle, her ülke gibi Türkiye'nin de mali kaynak sıkıntısı çektiğini kaydeden Krueger, bu durumun da kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede dış finansman ihtiyacı yarattığını belirtti.

Anne Krueger, Türkiye'nin, kısa vadede olmasa bile 1-2 yıllık dönemde dış finansman bulmasının iyi olacağına da dikkat çekti.

aa



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs