En Sıcak Konular

Çin yolda kaldı

12 Eylül 2009 18:43 tsi
Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Çin'in ihracat rakamları bu yılın Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 oranında düştü.

Çin resmi makamlarına göre, bütün büyük endüstriyel ürünlerin ihracatında 2008'in Ağustos ayında 134. 

9 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamı 2009 Ağustos'un da 103,7 milyar dolara  yaklşık çift basamaklı düşüş yaşadı.

Ticaret fazlalığı 2008'in Ağustos'una göre  15.7 milyar dolardan yaklaşık yüzde 45 oranında düştü,Durgunluğun, bazı büyük ekonomilerde bittiğine işaret eden yeni bilgilere rağmen Çin'in en büyük ticaret ortağı Japonya'da da ihracatın yeniden toparlanmasını da  akla getiriyor.
Açıklamada,ayrıca Japan ekonomisinin üçüncü çeyreğin önceki üç ayında yüzde 0,6 büyümesi ve  başlangıçta tahmin edilen yüzde 0,9'dan daha az oldu.Japonya Maliye bakanlığı, bu gerilemeye  önceden tahmin edilen daha az  özel sektör envanterinin neden olduğunu söyledi.

İSTİKRAR YOK
Çin ihracat rakamları ekonomistlerin beklentilerin daha kötü geldi. Bu yıl şimdiye kadar Çin'in Amerika ile toplam ticareti yüzde 16, Japonya ile olan ticareti yüzde 22 düştü.
Çin hükümet yetkilileri  Avrupa Birliği ile ticaretin neredeyse yüzde 21 düştüğünü  söyledi.Çin Başbakanı Wen  Jiabao yaptığı açıklamada şunları söyledi: Çinle ekonominin dengelenmesi ve geri kazanılması henüz sabit, katı ve dengeli değil" dedi.Çin geçen yılın yüzde 10'luk büyümesine karşın bu yıl yüzde 8'lik bir ekonomik büyüme hedefliyor.Çin bu yıl teşvik amacıyla 586 milyar dolar harcamayı planlıyor.
Başka bir araştırmada kentlerde yatırım varlıklarının yılın ilk sekiz ayında yüzde 33 oranında yükseldiği açıklandı. Bunun da Çin hükümetinin hala ekonominin ana lokomotifi olduğunu akla getirdiği belirtildi.
Ağustos'ta Çin bankalarından verilen yeni borçların geri dönmesinin sekteye uğradığı ve geri dönmeyen borçların 410.4 milyar yuana yükseldiği ifade edildi. Çin Ulusal Veriler Bürosu sözcüsü Li Xiaochao, yıllık yüzde 8'lik büyüme hedefine rağmen ülkenin yolda kaldığını söyledi.Xiaochao, konuşmasında şunları söyledi:" Şimdiye kadar hükümetin tüketim talebini genişletmesi için benimsediği uyarıcı paketin ekonomiyi dengelemesi toparlanmanın ana sebebidir" dedi.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs