En Sıcak Konular

"O küçük şeyler birşey yapmaz" demeyin!

0 0 0000 00:00 tsi
Kadınlar kocaman çanta taşıyor, uzun ince topuklarla ayakta durmaya çalışıyor. Erkeklerse arka cepte cüzdan, cep telefonu taşıyor. Peki bunların sağlık problemlerine yol açtığını biliyor musunuz?

Bazen farkında olmadan kendi kendimize öyle büyük zararlar veriyoruz ki sonrasında telafi etmek zorlaşıyor. Örneğin bayanlar moda uğruna kocaman çantalar alıyor, içini bir sürü ıvır zıvırla dolduruyor ve uzun ince topuklu ayakkabılarla taşımaya çalışıyorlar. Erkeklerse bir türlü arka cepte cüzdan taşıma, iç cepte telefon taşıma ve nadir de olsa belde silah taşıma huyundan vazgeçmiyor. Oysa bu davranışlar, kimsenin aklının ucuna bile getirmeyeceği sağlık problemlerine yol açabiliyor. Uzmanlara göre bu aksesuarları taşımamak gerekiyor ya da kullanmak zorunda kalsak bile ritüellerine uyma zorunluluğu var.

Arka cepte taşınan cüzdan ağrılara yol açıyor

Önceleri sadece para koymak için taşınan cüzdanlar da artık bir sürü kimlik ve kredi kartıyla dolup taşıyor. Hatta artık sadece kredi kartları taşınıyor. Pantolonun arka cebinde uzun süre taşınan bu cüzdanlar bacakta kasılmalara ve tıp tabiriyle “pirifomis” sendromuna yol açıyor. Memorial Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzman Dr. Rıza Nejat’a göre cüzdan, arka cepte iken üzerine direkt oturulursa kas ve sinirlere baskı yapıyor ve bu da kalça ve bacakta ağrılara sebep oluyor. Uzmanlar bu gibi durumlarda dar pantolonlar giyilmemesini ve cepte cüzdan taşınıyorsa üzerine oturulmamasını tavsiye ediyor.

Belde taşınan silah, kalp atışlarını hızlandırıyor

Ağır silahlar kaslara baskı yaptığı için ağrılara sebep oluyor. Lokal spazmlar oluşuyor, taşıma süresi arttıkça ağrılar da giderek artıyor. Dr.
Nejat’a göre silah taşımanın kalp ve beyin damarları üzerinde olumsuz bir etkisi bulunduğuna dair bir çalışma bulunmuyor. Ancak silah taşırken yaşanan stres, kalp ritmi üzerinde olumsuz etki yapıyor ve kalp atışları hızlanıyor.

Ağır çantalar kireçlenmelere neden oluyor

Kadınların çantalarının sapları ince ve çanta ağırsa sapın bulunduğu bölgeden geçen kas ve sinirlere olumsuz etki yapıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yaprak Demir, “Ağır çantaların uygun olmayan pozisyonlarda taşınması durumunda sırt, bel ve boyun ağrıları ortaya çıkar.” diyor. Yıllar sonra bu ağrılar kireçlenmeye yol açıyor. Onun için küçük ve kalın saplı çantalar tercihleriniz arasında daha çok bulunsun.

Cep telefonları kalpten uzakta tutulmalı

Cep telefonlarını erkekler daha çok gömleklerinin sol cebinde ya da ceketlerinin iç ceplerinde taşıyor. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Ergun Demirsoy, yapılan bütün araştırmalar sonunda cep telefonlarını kalbine yakın yerde taşıyanların kalp ritminde bozulmalar gözlemlendiğini doğruluyor. Demirsoy, “Cep telefonlarını bırakın iç cepte taşımayı, mümkün olduğu kadar kendinizden uzakta tutun ve çantanızda taşıyın” uyarısında bulunuyor.

Topuklu ayakkabı bel ve bacak ağrıtıyor

Uygunsuz, dar ve yüksek topuklu ayakkabılar vücutta şekil bozukluklarına ve aşınmalara yol açıyor. Rıza Nejat’a göre, 5 cm yükseklikteki topukta normal yürüyüş bozulur, 7,5 cm’lik topuk yüksekliği ayak yükünü 7 kat artırır. Kişinin dizi ve beli zarar görür. Sık sık burkulmalara, ayak bileğindeki bağ ve eklemlerde zedelenmelere yol açar.
Ayrıca sürtünme sonucu deri sertleşip kalınlaşır ve nasıra dönüşür. Tırnak batması ve mantar oluşumuna da sebep olabilir. Uzmanlar ille de topuklu ayakkabı giymek zorunda kalan bayanlara akşam eve gidince mutlaka ılık su ile ayaklarına masaj yapmalarını tavsiye ediyor.

ZAMAN CUMAERTESİ



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs