En Sıcak Konular

Felaketin ilk faturası 60 milyon dolar

11 Eylül 2009 19:41 tsi
On milyonlarca zarara uğradığı tahmin edilen Basın Ekspres Yolu üzerindeki pek çok işyerinde hasarlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sadece 4 firmanın zararı ise...

İstanbul'u vuran sel felaketinin verdiği hasarın boyutları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.  Bölgedeki tekstil işletmelerinden Sabri Özel, Venice, LC Waikiki ve Süvari'nin ilk tahminlere göre toplam zararının 60 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, şu anda zararın büyüklüğünün belli olmadığını belirterek, "İşletmelerin içine girilmediği için hasar tespiti tam yapılmadı." dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan bugün, selde büyük maddi kayba uğrayan firmaların temsilcileriyle bir araya geldi. Yenibosna'da bulunan Dış Ticaret Kompleksi'nde sel mağduru patronlarla buluşan Çağlayan, hükümetten beklentileri dinledi. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesinde konuşan Sanayi Bakanı, büyük felaketin yaralarını sarmak için Dış Ticaret Müsteşarlığı, TİM, İTO, UND ve İSO ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Buralarda kurulan masalarda zarar gören işletmelerin başvurularını aldıklarını ifade eden Çağlayan, hafta sonu da ara verilmeden bu çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Şu anda zararın büyüklüğünün belli olmadığını dile getiren Çağlayan, "Sıkıntı çok. İşletmelerin içine girilmediği için hasar tespiti yapılmadı. Önümüzdeki hafta sonuna kadar bir hasar tespiti yapılacak." bilgisini verdi. Hükümetin; üreticinin, ihracatçının yanında olduğunu belirterek, "Zarar gören üretimimiz, ihracatımız, istihdamımızdır. Böyle bir olayda herkes elini taşın altına koymalıdır." ifadelerini kullandı.

Halkalı Gümrüğünde yaşanan sorunda ciddi mesafe alındığını aktaran Zafer Çağlayan, Ankara'dan getirilen jeneratörle elektrik sorununun çözüldüğünü, Türk Telekom'un da mobil santral kurma çalışmasına başladığını aktardı.

SABRİ ÖZEL: 40-45 MİLYON TL ZARARIM VAR

Bu arada selin vurduğu yol kenarındaki tekstil işletmelerinin tahmini olarak ilk zararları belli olmaya başladı. Kendi adını taşıyan fabrikasının selden büyük zarar gördüğünü ifade eden iş adamı Sabri Özel, bütün üretimin yapıldığı tesisteki zararın büyüklüğünün 40-45 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Önde gelen çocuk giyim üreticilerinden Venice'in yönetim kurulu başkanı İdris Akdoğan da 1 milyon doların üzerinde zararları olduğunu ifade etti.

LC Waikiki'nin çatı kuruluşu olan Taha Grup'un yönetim kurulu üyesi Mustafa Gültepe, zararlarını 10-15 milyon lira olarak tahmin ederken, Süvari Giyim ise 2,5 milyon lira tutarında bir ziyan tahmininde bulunuyor. İşadamları, tahmini olarak hesapladıkları tutarın sadece mevcut ürün ve teçhizatın karşılığı olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, bayram ve okul alışveriş sezonunu selle karşılayan firmaların karşılaşacağı faturanın çok daha ağır olacağını belirtiyor.

cihan




Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs