En Sıcak Konular

DTP-Davutoğlu görüşmesi bayramdan sonra

11 Eylül 2009 16:11 tsi
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ''Ermenistan Protokolü'' ve ''Kafkaslar'daki gelişmeler'' konularını ele almak üzere Ramazan Bayramı'ndan sonra görüşeceklerini bildirdi.

Türk, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Özdemir Özok'u ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan Türk, açılım sürecinin barışçıl bir sürece evrilmesi için sivil toplum örgütlerine ziyaretlerinin sürdüğünü belirtti.

Çabalarının, sürecin heba olmamasına yönelik olduğunu ifade eden Türk, görüşmelerin, sorunların çözümü için ''ortak bir aklın'' ortaya çıkması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Türk, bir gazetecinin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan bir randevu talebi alıp almadıklarını sorması üzerine, 15 Eylül için bir randevu talebi geldiğini ancak Irak'a yapacağı seyahat nedeniyle olumlu yanıt veremediklerini kaydetti. Türk, Davutoğlu ile Ramazan Bayramı'ndan sonra görüşeceklerini bildirdi.

Bir başka gazetecinin, ''Mardin Artuklu Üniversitesinde 'Türkiye'de Yaşayan Diller' adı altında bir enstitü kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna Türk, ''Kürt sorununu, 'Kürt' kelimesini kullanmadan çözmeye çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız'' yanıtını verdi.

Ziyaretin ardından, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından görüşmeyle ilgili yapılan yazılı açıklamada ise ''her ne şekilde adlandırılırsa adlandırılsın Türkiye'nin her sorununun, eşit yurttaşlardan oluşan, başta insan onuru olmak üzere temel hak ve özgürlüklere ve üniter-ulus devlet modeline dayalı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletine bütün kural, kurum ve kuruluşlarıyla işlerlik kazandırılmasıyla çözüleceği'' belirtildi.

''Ülkemizde resmi dilin ve özellikle de ortak eğitim dilinin Türkçe olması bizim olmazsa olmazımızdır'' denilen açıklamada, güç kullanma monopolünün devlette olması ilkesinden de vazgeçilemeyeceği, ancak devletin bu gücü kullanırken hukuk devleti gereklerine mutlaka uygun hareket etmek zorunda olduğu kaydedildi.

TTB'YE ZİYARET
Öte yandan, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da Türk Tabipleri Birliğini (TTB) ziyaret ederek, TTB 2. Başkanı Feride Aksu Tanık ile görüştü.

Ayna, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, TTB'nin insan yaşamını önde tutan bir sivil toplum örgütü olması bakımından özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, ziyarette, Türkiye'nin demokratik yaşamın temel alındığı bir ülkeye nasıl dönüşebileceği üzerinde durduklarını söyledi.

Ayna, ''Türkiye'de Yaşayan Diller'' enstitüsü açılması ile ilgili soru  üzerine, şöyle konuştu:

''Türkiye'de Kürtçe gibi birçok yaşayan dil var. Bunlarla ilgili bir çalışma olması önemlidir ama bu bir hakkın teslimi değildir. Türkiye'de yaşayan bütün diller için bir hak olarak bakacaksak bu ancak ana dille eğitimle mümkün olur. Enstitü açılması bir hak teslimi değildir. Bunlar, mevcut yasalarla, mevcut anayasayla yapılabilecektir. Bunları demokratik açılım olarak değerlendirmiyoruz.''



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs