En Sıcak Konular

Rakamlarla G.Saray- Beşiktaş rekabeti

11 Eylül 2009 11:32 tsi
Ezeli rakipler Galatasaray ile Beşiktaş, yarın yapacakları Turkcell Süper Lig'de sezonun ilk derbisiyle birlikte 323. kez karşı karşıya gelecek. Rakamlarla ezeli rekabet:

Taksim Stadı'nda 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0 galibiyetiyle başlayan 85 yıllık rekabette, bugüne kadar yapılan 322 maçın 112'sini Galatasaray,

103'ünü Beşiktaş kazanırken, 107 karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı.

Sarı-kırmızılıların toplam 451 golüne, siyah-beyazlılar 428 golle karşılık verdi.

LİGDE DE GALATASARAY ÖNDE

Galatasaray ile Beşiktaş arasında ligde yapılan 100 karşılaşmada ise genel toplamda olduğu gibi sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü bulunuyor.

Ezeli rakipler ligde şimdiye kadar 100 kez karşı karşıya gelirken, Galatasaray 35, Beşiktaş ise 28 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar 37 maçta da eşitliği bozamazken, ''Cim Bom''un 118 golüne, ''Kara Kartallar'' 105 golle karşılık verdi.

Geçen sezon yapılan maçları Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nda 4-2, Beşiktaş da BJK İnönü Stadı'nda 2-1'lik skorlarla kazandı.

İLKLERİN DERBİSİ

Turkcell Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın yapılacak sezonun ilk derbisi, iki takımda da pek çok oyuncu için Türkiye'deki ilk derbi olma özelliğini taşıyor.

Ezeli rakiplerin bu sezonki kadrolarında bulunan birçok futbolcu, Galatasaray-Beşiktaş rekabetinde ilk kez forma giyebilme olasılığının heyecanını yaşıyor.

Öncelikle her iki takımın teknik adamları Türkiye kariyerlerinde ilk kez birbirlerine rakip olarak takımlarının başında sahaya çıkacak.

Beşiktaş'taki ikinci sezonunu geçiren Mustafa Denizli ile Galatasaray'ın başında ilk sezonunu yaşayan Frank Rijkaard, ilk kez derbide karşı karşıya gelecek.

Galatasaray'ın bu sezonki kadrosunda yer alan 14 futbolcu, daha önce sarı-kırmızılı formayla Beşiktaş'a karşı oynamadı.

Yeni transferler Leo Franco, Ufuk Ceylan, Gökhan Zan, Elano Blumer, Abdul Kader Keita, Mustafa Sarp ve Caner Erkin'in yanı sıra, genç oyuncular Murat Akça, Alparslan Erdem, Semih Kaya, Serkan Kurtuluş, Serdar Eylik ve geçmişteki maçlarda Beşiktaş'a karşı çeşitli nedenlerden dolayı forma şansı bulamayan Emre Güngör ile Serkan Çalık, görev verilmesi halinde ilk kez Beşiktaş'a karşı Galatasaray forması giyecek.

Sezon başında sürpriz biçimde Beşiktaş'tan Galatasaray'a geçen Gökhan Zan ise eski takımına karşı ilk derbide sakatlığı nedeniyle forma giyemeyecek.

Beşiktaş'ın bu sezonki kadrosunda ise daha önce Galatasaray'a karşı forma giymemiş 11 futbolcu bulunuyor.

Yeni transferler Matteo Ferrari, Michael Fink, Rodrigo Barbosa Tabata, Rıdvan Şimşek, Erhan Güven, İsmail Köybaşı, Onur Bayramoğlu'nun yanı sıra, genç oyuncular Necip Uysal ve Korcan Çelik, geçmişte forma şansı bulamayan Erkan Zengin ve Batuhan Karadeniz görev verilmesi halinde ilk kez derbi heyecanı yaşayacak.

Bu arada Nihat Kahveci de yaklaşık 8 yıl sonra Galatasaray'a karşı sahaya çıkacak.

BEŞİKTAŞ ŞEYTANIN BACAĞINI KIRMAK İSTİYOR

Beşiktaş, Galatasaray ile yarın yapacağı sezonun ilk lig derbisini kazanarak, hem zirveden kopmamak, hem de sezon başından bu yana yaşadığı galibiyet ve gol sıkıntısına son vermek istiyor.

Yenilenmiş kadrosuyla 2009-2010 sezonuna da iddialı giren geçen sezonun çifte kupalı şampiyonu Beşiktaş, henüz yolun başında ciddi biçimde gol sıkıntısı yaşamaya başladı. Siyah-beyazlılar, yeni sezonda şimdiye dek oynadığı 3'ü özel, 5'i resmi olmak üzere toplam 8 maçta, rakip fileleri sadece 5 kez havalandırabildi.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen TFF Süper Kupa'yı, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 2-0 yenilerek ezeli rakibi Fenerbahçe'ye kaptıran Beşiktaş, Turkcell Süper Lig'de ise yeni sezonun açılış maçında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile 1-1 berabere kaldı. Ligde Antalyaspor'u, cezası nedeniyle BJK İnönü Stadı'nda seyircisiz oynadığı maçta 2-0'la geçen siyah-beyazlılar, son 2 lig maçında ise başkentte Gençlerbirliği, Dolmabahçe'de de Gaziantepspor ile golsüz berabere kaldı.

Bu sezonki 5 resmi maçında 3 gol atabilen Beşiktaş, İspanya'da katıldığı Barış Kupası'nda Fransa'nın Olympique Lyon takımıyla 1-1, Portekiz'in Porto takımıyla da 0-0 berabere kaldı. Beşiktaş, sezon öncesi ilk hazırlık maçında ise İstanbul'da İtalya Serie A takımlarından Catania ile 1-1 berabere kalmıştı.

Siyah-beyazlılar, yeni sezonda resmi ve özel 8 maçında sadece 1 kez galibiyet alırken, 1 kez yenildi, tam 6 maçta ise berabere kaldı.

Beşiktaş'ın bu sezonki 5 golüne Tello (2), Nobre, Fink ve Holosko imza koydu.

Öte yandan, gol yollarında büyük sıkıntı yaşayan Beşiktaş, buna karşın kalesini de başarılı bir şekilde koruyor. Siyah-beyazlılar, bu sezonki resmi ve özel 8 maçta kalesinde sadece 5 gol gördü.

EN ÇOK ATANLA EN AZ YİYEN KARŞI KARŞIYA

Turkcell Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın yapılacak sezonun ilk derbisi, aynı zamanda ligin en çok gol atan ile en az gol yiyen takımlarını karşı karşıya getirecek.

Derbi maça ev sahibi takım sıfatıyla çıkacak olan Galatasaray, ilk 4 maçını da kazanarak, 12 puan ve gol averajıyla liderlik koltuğunda otururken, 1 galibiyet ve 3 beraberliği bulunan son şampiyon Beşiktaş ise 6 puan ve averajla 8. sırada yer alıyor.

Sarı-kırmızılı ekip, fileleri toplam 13 kez havalandırarak, geride kalan 4 haftanın en golcü takımı olurken, kalesinde tek gol gören Beşiktaş ise, Gençlerbirliği ile birlikte en az gol yiyen ekip oldu.

GALATASARAY'IN EN GOLCÜSÜ KEWELL

Galatasaray'ın bu sezon ligde attığı toplam 13 gole 6 farklı futbolcusu imza koydu.

Sarı-kırmızlı ekipte Harry Kewell, 2'si penaltıdan olmak üzere 3 golle öne çıkarken, geçen yılın gol kralı Milan Baros, Arda Turan ve Shabani Nonda 2'şer, Elano Blumer ve Mustafa Sarp da birer gol attı.

Bu arada, Galatasaray hanesine yazılan diğer 2 golü ise Denizlisporlu Burak Akyıldız ile Kayserisporlu Aziza Makukula kendi kalelerine gönderdi.

Arjantinli kaleci Leo Franco'nun eldiven giydiği Galatasaray, kalesinde ise 4 gol gördü.

HAKAN ARIKAN KALEYİ KAPATTI

Beşiktaş'ta, Rüştü Reçber'in yokluğunda ilk 4 maçta da kaleyi koruyan Hakan Arıkan, bu süre içinde kalesinde sadece tek gol gördü.

Rüştü'nün, TFF Süper Kupa'da Fenerbahçe ile yapılan maçta hakeme yönelik sözleri nedeniyle 2 maç ceza almasının ardından, diğer 2 maçta da sakatlığı ortaya çıkınca, Hakan Arıkan, ilk 4 lig maçında da Beşiktaş'ın kalesini korudu.

Hakan, sezonun açılış maçında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile 1-1 berabere biten maçta İbrahim Akın'dan 31. dakikada yediği golün ardından meşin yuvarlağı bir daha kalesinden çıkarmadı. Hakan'ın kaleyi koruduğu Beşiktaş, tam 329 dakikadır kalesinde gol görmüyor.

Siyah-beyazlılar buna karşın 3 golle ligin az gol atan ekiplerinden ve son 2 maçında gol kaydedemedi.

DERBİLERE PENALTI GOLLERİ DAMGASINI VURUYOR

Galatasaray ile Beşiktaş arasında son yıllarda yapılan lig derbilerine penaltı golleri damgasını vuruyor.

Ezeli rakipler arasında ligde yapılan son 11 maçtan 5'inde penaltı golleri sonuçlar üzerinde belirleyici etki yaptı.

Galatasaray, geçen sezonun ilk yarısında Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan derbiyi 4-2 kazanırken, sarı-kırmızılı takımın golcüsü Milan Baros, 3 golünden 2'sini penaltıdan kaydetti.

Bu arada, iki takım arasında son dönemde yapılan 2 maçta Galatasaray penaltı atışlarından yararlanamadı. 19 Eylül 2004 tarihinde BJK İnönü Stadı'ndaki lig maçında Hakan Şükür, 7 Mayıs 2006 tarihinde yine Dolmabahçe'deki lig maçında da Necati Ateş, penaltı vuruşlarını gole çeviremedi.

Öte yandan, bu sezon ligde geride kalan 4 hafta sonunda hakemler Galatasaray'ın lehine 2, aleyhine 1 penaltı kararı verirken, Beşiktaş'ın ise lehine ve aleyhine henüz penaltı çalmadı.

Galatasaray ile Beşiktaş arasındaki son 11 lig maçından, penaltı gollerine sahne olan 5'i şöyle:

Tarih Stat Sonuç (GS-BJK)
---------- ----------------- --------------
04.04.2004 Atatürk Olimpiyat 1 - 2 (Pancu (1), İlie (1)-Beşiktaş)
17.09.2006 Ali Sami Yen 1 - 0 (Ümit Karan (1)-Galatasaray)
03.03.2007 BJK İnönü 1 - 2 (Ricardinho (1)-Beşiktaş)
29.09.2007 Ali Sami Yen 2 - 1 (Nonda (1)-Galatasaray)
21.12.2008 Ali Sami Yen 4 - 2 (Baros (2)-Galatasaray)

KARTAL DERBİLERDE ZORLANIYOR

Turkcell Süper Lig'de şampiyonluk yarışından kopmamak için yarın Galatasaray ile yapacağı sezonun ilk derbi maçında mutlak galibiyeti hedefleyen Beşiktaş, son yıllardaki lig derbilerinde ezeli rakiplerine karşı galibiyet almakta oldukça zorlanıyor.

Siyah-beyazlılar, Galatasaray ve Fenerbahçe ile son 4 sezonda yaptığı 16 lig derbisinden sadece 3'ünü kazanabilirken, bu süre içinde 11 kez yenildi, 2 kez de berabere kaldı.

Beşiktaş, son 16 lig derbisinde ezeli rakiplerine toplam 18 gol atarken, kalesinde ise 27 gol gördü.

''Kara Kartallar'', son 4 sezonda, Fenerbahçe ile yaptığı 8 lig maçında da galibiyet alamazken, 6 kez yenilip, 2 kez berabere kaldı. Siyah-beyazlılar, yarınki rakipleri Galatasaray ile yaptığı son 8 maçtan ise 3'ünü kazandı, 5'ini yitirdi.

SON 4 SEZONDAKİ LİG DERBİLERİ

Beşiktaş'ın, Turkcell Süper Lig'de son 4 sezonda Fenerbahçe ve Galatasaray ile yaptığı maçlarda aldığı sonuçlar şöyle:

Sezon Maç Sonuç
--------- -------------------- -----
2005-2006 Beşiktaş-Fenerbahçe 1 - 2
Galatasaray-Beşiktaş 3 - 2
Fenerbahçe-Beşiktaş 2 - 2
Beşiktaş-Galatasaray 1 - 2
2006-2007 Galatasaray-Beşiktaş 1 - 0
Fenerbahçe-Beşiktaş 0 - 0
Beşiktaş-Galatasaray 2 - 1
Beşiktaş-Fenerbahçe 0 - 1
2007-2008 Galatasaray-Beşiktaş 2 - 1 (Seyircisiz)
Fenerbahçe-Beşiktaş 2 - 1
Beşiktaş-Galatasaray 1 - 0
Beşiktaş-Fenerbahçe 1 - 2
2008-2009 Fenerbahçe-Beşiktaş 2 - 1
Galatasaray-Beşiktaş 4 - 2
Beşiktaş-Fenerbahçe 1 - 2
Beşiktaş-Galatasaray 2 - 1

GALİBİYET SAYISINDA CİMBOM ÖNDE

Turkcell Süper Lig'de yarın yapılacak sezonun ilk derbisinde karşılaşacak Galatasaray ile Beşiktaş arasındaki son 10 lig maçında, galibiyet sayısında Galatasaray'ın 3 farkla üstünlüğü bulunuyor.

Galatasaray, son 10 lig maçından 6'sında ezeli rakibini yenerken, Beşiktaş bu süre içinde 3 kez kazandı, 1 maç da berabere bitti.

5'i Ali Sami Yen, 5'i de BJK İnönü Stadı'nda olmak üzere geride kalan son 10 lig maçında Galatasaray'ın toplam 15 golüne, Beşiktaş 11 golle yanıt verdi.

EZELİ REKABETTE SON 10 LİG MAÇI

Galatasaray ile Beşiktaş arasında yapılan son 10 lig maçında alınan sonuçlar şöyle:

Tarih Stat Sonuç (GS-BJK)
---------- ----------------- --------------
19.09.2004 BJK İnönü 0 - 0
05.03.2005 Ali Sami Yen 1 - 0
10.12.2005 Ali Sami Yen 3 - 2
07.05.2006 BJK İnönü 2 - 1
17.09.2006 Ali Sami Yen 1 - 0
03.03.2007 BJK İnönü 1 - 2
29.09.2007 Ali Sami Yen 2 - 1
02.03.2008 BJK İnönü 0 - 1
21.12.2008 Ali Sami Yen 4 - 2
24.05.2009 BJK İnönü 1 - 2

EYLÜL'DEKİ DERBİLERDE BEŞİKTAŞ ÜSTÜN

Galatasaray ile Beşiktaş futbol takımları arasında yarın yapılacak derbi maç öncesi ezeli rakiplerin eylül ayında oynadığı maçlarda Beşiktaş'ın galibiyet sayısında tek farkla üstünlüğü göze çarpıyor.

Ezeli rakipler şimdiye dek eylül ayında 17 kez karşı karşıya gelirken, siyah-beyazlılar 7, sarı-kırmızılılar 6 kez galip geldi, 4 maç da berabere sonuçlandı.

Eylül ayındaki maçlarda Beşiktaş'ın 25 golüne, Galatasaray 22 golle yanıt verdi.

İki ekip eylül ayında en son 2007 yılında, sarı-kırmızılı takımın cezası nedeniyle seyircisiz oynanan maçta karşılaştı ve 29 Eylül'de Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan derbiyi Galatasaray 2-1 kazandı.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Turkcell Süper Lig'de Galatasaray ile Beşiktaş arasında yarın yapılacak sezonun ilk derbisi için olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak.

Ali Sami Yen Stadı'nda saat 21.00'de başlayacak derbi için, maç öncesi, sırası ve sonrasında sıkı tedbirler uygulanacak.

Derbide bin 320 emniyet personeli ile bin 40 özel güvenlik personeli görev yapacak. Statta 6 polis kamerası, 83 stat kamerası olmak üzere toplam 89 kamera ile tespit yapılacak.

Stat giriş kapıları saat 18.00'de açılacak, stat dışında oluşturulan güvenlik çemberi içerisine biletsiz seyirci alınmayacak.

Derbide konuk Beşiktaşlı taraftarlara eski açık tribünde yaklaşık bin kişilik bölüm ayrılırken, siyah-beyazlılar stada toplu organizasyonlarla gelemeyecek.


aa



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs