En Sıcak Konular

Meteoroloji sel uyarısı yaptı !

11 Eylül 2009 09:45 tsi
Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre 5 günlük haritalı hava tahminleri şöyle;

Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara, Ege, Batı Akdeniz (Antalya, Isparta, Burdur), Doğu Karadeniz (Trabzon, Rize, Artvin) ile öğle saatlerinden sonra İç Anadolu'nun kuzeybatısı (Eskişehir, Ankara'nın batı ilçeleri), Batı Karadeniz (Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın) ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda (Kars, Ardahan) sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların, ilk saatlerde Doğu Karadeniz kıyılarında (Trabzon, Rize ve Hopa), öğle saatlerinden itibaren Kıyı Ege (Muğla, Aydın, İzmir), Denizli, Manisa ile Antalya'nın merkez ve batı ilçelerinde (Finike, Kemer, Kaş ve Kalkan) akşam saatlerinden sonra ise Marmara bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Marmara'nın batısı, Ege ve Batı Akdeniz'de 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde 1 ila 3 derece artacak.

RÜZGAR: Genellikle kuzey yönlerden, Akdeniz kıyıları ile zamanla ülkemizin güneydoğu kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak esecek.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, ilk saatlerde Doğu Karadeniz kıyılarında (Trabzon, Rize, Artvin ve Hopa), öğle saatlerinden itibaren Kıyı Ege (Muğla, Aydın, İzmir), Denizli, Manisa ile Antalya'nın merkez ve batı ilçelerinde (Finike, Kemer, Kaş ve Kalkan) akşam saatlerinden sonra ise Marmara bölge genelinde kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın, yıldırım düşmesi, toprak kayması, ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların akşam saatlerinden sonra bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların öğle saatlerinden itibaren Kıyı Ege (İzmir, Aydın, Muğla) ile Denizli ve Manisa çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz (Antalya, Isparta, Burdur) aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların Antalya il merkezi ile batı ilçelerinde (Kemer, Finike, Kaş ve Kalkan) kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Eskişehir ile Ankara'nın batı ilçeleri (Polatlı, Beypazarı, Güdül, Ayaş) aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

BATI KARADENİZ: Parçalı çok bulutlu, öğle saatlarinden sonra Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevreleri sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı çok bulutlu, Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevreleri sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; ilk saatlerde Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kars ve Ardahan çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu geçecek.

Meteoroloji'den 9 UYARI

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü, olası sel afetlerine karşı tedbir almaları konusunda vatandaşları uyardı.

Afetlerden kurtulmak veya can ve mal kaybını en aza indirmek için öncelikle radyo, TV gibi iletişim araçlarıyla hava durumunun takip edilmesini isteyen DMİ'nin önerileri şöyle:

1-Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın.

2-Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

3-Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın.

4-Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.Sel anında yüksek yerlere çıkın.

5-Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80'inin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.

6-Ev ya da işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb. kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın.

7-Selden sonra, binalardaki yapısal hasarı kontrol edin.

8-Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın.

9-Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini 'konserve dahil' atın."
 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,543 µs