En Sıcak Konular

Meslek liselerine yoğun ilgi

11 Eylül 2009 09:23 tsi
YÖK’ün katsayı engelini kaldırmasıyla meslek liselerine yoğun ilgi başladı. Düz liseler boş kalırken, meslek liseleri ikili öğretime geçiyor

Katsayı engelenin kalkmasının ardından meslek liselerine kayıtların arttığı, genel liselere ise kayıtların yüzde 50'den fazla azaldığı ortaya çıktı. Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Katsayı sorunu çözüldükten sonra meslek liselerine olağanüstü bir ilgi var. Eskiden insanlar genel liselere kayıt yaptırmak için orluyorlardı, şimdi meslek liselerine kayıt için zorluyorlar'' dedi.

ANKARA'DA YÜZDE 63'E ÇIKTI

Geçen yıl Ankara'da meslek liselerine kayıt oranının yüzde 47 olduğunu, bu yıl yüzde 63'e çıktığını bildiren Aydoğan, ''Yani lise çağına gelmiş çocukların yaklaşık yüzde 63'ü şu anda meslek lisesine kaydolmuş durumda. Bakanlığımızın hedefi meslek liselerinde yüzde 65, akademik liselerde de 35 oranında öğrenci olmasıydı. Gelişmiş ülkelerde böyle. Ankara hedefi yakaladı'' dedi.

MESLEK LİSESİNE ÇEVRİLEBİLİR

Genel liselere geçen yıl 26 bin 244 öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu yıl bu rakamın şu an 14 bin 857 olduğununu bildiren Aydoğan, meslek liselerine ise kayıtların şu an 22 binden 814'den 23 bin 455'e çıktığını söyledi. Önümüzdeki yıllarda genel liseleri ya meslek liselerine ya da Anadolu liselerine dönüştüreceklerini belirten Aydoğan, talep yoğunluğu nedeniyle meslek liselerinin birçoğunda ikili öğretime geçtiklerini söyledi.

EN AZ İKİ KATI BAŞVURU VAR

Meslek liselerine kayıt için sıraya girildiğini belirten Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin de “İmam-Hatip'in kontenjanı 400 iken başvuru şimdiden bin 400'ü geçti. Meram Kız Meslek'te de kontenjan 400 iken başvuru 800'ü geçti” dedi. Genel liselere başvurularda düşüş olduğunu belirten Halil Şahin “Bu yıl genel lise kontenjanımız 6 bindi. Ancak 2 bin kişi genel kayıt yaptırdı”dedi.

83 ülkede 23 bin öğrencimiz var

ABD'den Yeni Zelanda'ya kadar 83 ülkede 23 bin 546 Türk öğrenci yükseköğretim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığıverilerine göre, Türk öğrencilerin yükseköğrenim için en fazla tercih ettiği ülkeler Azerbaycan, ABD, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, Avusturya ve Fransa olarak sıralanıyor.

Azerbaycan'da 4 bin 158, ABD'de 3 bin 928, Almanya'da 2 bin 913, Bulgaristan'da 2 bin 599, İngiltere'de 1510, Avusturya'da 1355, Fransa'da 1184 öğrenci üniversitede okuyor. Bu ülkelerin yanı sıra Grenada ve Kabardino Balkar Cumhuriyeti gibi küçük ülkelerde de Türk öğrenciler öğrenim görüyor. Kabardino Balkar Cumhuriyeti'nde 6, Grenada'da 1 Türk öğrenci mevcut. Grenada'nın dışında Slonvenya, Sudan ve Arjantin'de 1'er Türk öğrenci var. Estonya, Letonya, Peru ve Slovakya'da ise 2'şer Türk öğrenci üniversiteye gidiyor. Türkiye'nin, Çin'de 94, Yunanistan'da 65, Vietnam'da 17, İsrail'de 11, Lübnan'da Suriye'de 5, Ermenistan'da 3 öğrencisi var. Yurtdışında okuyan 23 bin 545 Türk öğrenciden sadece 2 bin 161'i (yüzde 9.1) kızlardan oluşuyor. Kızların en fazla bulunduğu ülkeler Azerbaycan (664), Bulgaristan (411), Fransa (155), Kırgızistan (146), ABD (132) ve Almanya (129).



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs