En Sıcak Konular

Ölüm kuyuları ve faili meçhuller sorulacak

11 Eylül 2009 08:28 tsi
Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına bugün başlanacak.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmada, tutuklu sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ, hakim karşısına çıkacak. Sanıklara, Güneydoğu'daki faili meçhuller ve ölüm kuyuları sorulacak.

Diyarbakır'da görülen dava ağırlıklı olarak 1990'lı yıllarda işlenen yüzlerce faili meçhul cinayetin aydınlatılması adına önemli bir adım olarak görülüyor. İddianamede, Temizöz'ün 1993'te atandığı Cizre'de uzman çavuş, korucu ve itirafçılardan oluşan bir ölüm timi oluşturduğu ve çok sayıda kişiyi bizzat emir vererek infaz ettirdiği belirtiliyor.

DEVLETİN İMKÂNLARINI KULLANDI

Cemal Temizöz'ün 1993 yılı Haziran ayında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'nda bölük komutanı olarak göreve başladığı ve göreve başlamasından itibaren 'Cizre'de terörle mücadele ediliyor görüntüsü altında korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu' ifade ediliyor. Söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, 'terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı'na yer verilen iddianamede, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü ileri sürülüyor. İddianamede, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1997 yılları arasında 55 faili meçhul cinayetin işlendiği belirtiliyor. 'Söz konusu 55 faili meçhul cinayetin 48'inin 1993-1995 yılları arasında işlendiği, 1996-1997 yıllarında ise sadece 7 faili meçhul cinayet dosyasının bulunduğu' belirtilerek, bunun 'dikkat çekici' olduğu kaydediliyor.

Cemal Temizöz'ün bu dönemden başlamak üzere 'Metin' kod adını kullandığı ifade edilirken, emrinde bulunan kod isimleri belirtilen uzman çavuş rütbesindeki kişilere talimatları bizzat kendisinin verdiği belirtiliyor.

9 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ HAPSİ İSTENİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların 'adam öldürmek', 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Temer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.
 
zaman



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs