BM'nin kriz reçetesi: Dolardan kurtuluş | " /> BM'nin kriz reçetesi: Dolardan kurtuluş | "/>

En Sıcak Konular

BM'nin kriz reçetesi: Dolardan kurtuluş

11 Eylül 2009 08:14 tsi
BM'nin kriz reçetesi: Dolardan kurtuluş
Nobel ödüllü ekonomi profesörü Joseph Stiglitz'in başında bulunduğu BM Uzmanlar Komisyonu, küresel ekonomik krizle mücadelede kurtuluş reçetesini açıkladı.

Nobel ödüllü ekonomi profesörü Joseph Stiglitz'in başında bulunduğu BM Uzmanlar Komisyonu, küresel ekonomik krizle mücadelede sadece dolara dayalı olmayan yeni bir küresel rezerv sistemi, IMF'yi tamamlayıcı yeni kredi mekanizması ve G20'den daha çok ülkeyi içeren yeni bir küresel eşgüdüm konseyinin kurulmasının gerekli olduğunu belirtti.

Amerikalı ekonomist Stiglitz, BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'escoto Brockmann ile birlikte BM'de düzenlediği basın toplantısında, BM Uzmanlar Komisyonunun ekonomik krizle mücadelede kısa, orta ve uzun dönemli çeşitli tavsiyelerini içeren ve 22 Eylülde yayımlanacak raporuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

TESİSATÇI ÇAĞIRMAK!

Stiglitz, küresel ekonomik krizle ilgili olarak, ''bu sıhhi tesisat sorunu değil ki tesisatçıyı çağırıp, tıkalı boruları açıp her şeyin eski halini almasını beklemek mümkün olsun. Yaşanan ekonomik sorunlar çözülmesi gereken daha derin sistematik sorunları bize gösteriyor. Artık ekonomik kriz öncesindeki dünyaya dönemeyiz ve dönmemeliyiz. Küresel kriz küresel mali yapıdaki pek çok eksikliğin altını çizdi'' diye konuştu.

Stiglitz bankacılık sektöründeki krizin çözülmesinin ardından bile yine de küresel ekonomiyi canlandıracak yeterli talebin muhtemelen oluşmayacağını, ABD'de tasarruf oranının arttığını söyledi.

Joseph Stiglitz, yeni küresel ekonomik eşgüdüm konseyiyle ilgili olarak ise G20'den büyük ve temsili böyle bir konseyin kurulmasının küresel ekonomik yapıdaki sorunları teşhis etmeye yardımcı olacağını ve konseyin sorunların çözümünde alternatif yollar önereceğini belirtti.

DENETİM ŞART!

Küresel mali yapıda denetimin gereğinin altını çizen Stiglitz, küresel bir dünyada tek bir ülkenin para biriminin küresel ekonominin temeli olmasının da anlaşılmaz olduğunu, küresel rezerv sisteminin daha istikrarlı ve daha adil olması gerektiğini, bundan tüm dünyanın faydalanacağını belirtti.

BM Uzmanlar Komisyonunun kurulmasına önayak olan ve Batılı ülkeler tarafından pek sevilmeyen BM Genel Kurul Başkanı Brockmann ise Stiglitz'e çok teşekkür ederek komisyonun raporunun BM Genel Kurulunda bu yılın haziran ayında yapılan ekonomik kriz zirvesinde tartışılanları özetleyen, analiz eden bir rapor olduğunu ve rapordan mutlaka yararlanılması gerektiğini söyledi.

aa




Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs