En Sıcak Konular

Seçimleri erteleyin

10 Eylül 2009 18:17 tsi
Mısır, Hamas ve El Fetih'e Filistin seçimlerinin ertelenmesini önerdi

Mısır yönetiminin, Filistin'de birlik hükümeti kurulmasına yönelik Hamas ve El Fetih'e sunduğu yeni teklifin içeriği açıklandı. Mısır yönetimi tarafından, Ramazan Bayramı'ndan önce görüşmelerin başlanması hedefiyle hazırlanarak Filistinli gruplara iletilen yeni planda, Ocak ayında yapılması öngörülen genel seçimler ile başkanlık seçiminin ertelenmesi öneriliyor.
Hamas ve El Fetih'ten yapılan açıklamalara göre Mısır, yeni planında seçimlerin, Hamas ve El Fetih arasında güç paylaşımının yapıldığı bir anlaşmayı garantiye almak için 2010 yılının ilk çeyreğinde yapılmasını teklif ediyor. 25 Ocak'ta yapılması öngörülen seçimlerin, halkın yarısı Gazze'de yarısı da Batı Şeria'da bölünmüş bir şekilde yaşayan Filistin'de nasıl gerçekleştirileceği de merak konusuydu. Batı destekli Abbas, seçimlerin Hamasla bir anlaşma olsun ya da olmasın zamanında yapılmasını istiyordu. Hamas ise bu şekilde olması halinde seçimi engelleyeceğini açıklamıştı.

Mısır'ın yeni planını gören bir Filistinli milletvekili, isminin belirtilmemesini isteyerek Reuters'e yaptığı açıklamada "Mısır, Gazze siyasi olarak Batı Şeria'dan ayrı olduğu müddetçe Abbas'ın seçimleri gerçekleştirmeyeceğine inanıyor. Seçimleri düzenlemek gerçekten zor olacak ve ayrılıkların uzun süre devam etmesi riskini de taşıyor." dedi.

Hamas tarafından Mısır'ın yeni planı ile ilgili olarak ise Sami Ebu Zuhri adlı bir yetkili açıklama yaptı. Zuhri, "Birlik anlaşması olmadan seçimlerin yapılmamasını ve seçimlerin tek bir Filistin'de yapılmasını isteyen Kahire'yi anladıklarını" belirtti.

El Fetih ve Hamas arasındaki ayrılık, 2007 ortasında Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesiyle iyice belirginleşmişti. Şubat 2009'dan bu yana Mısır, iki grubu tam kez bir araya getirmeyi başardı; ancak bir sonuç elde edilemedi. İki grup temsilcilerinin bu ay sonunda Kahire'de de bir görüşme yapmaları bekleniyor.

Mısır tarafından sunulan plan, aynı zamanda El Fetih güçleri tarafından Batı Şeria'da tutuklanan Hamas mensubu siyasetçilerin, bir anlaşmaya varıldıktan sonra serbest bırakılmasını öngörüyor. Hamas ise üyelerinin, bir anlaşma sağlanmadan salıverilmesini istiyor.

Mısır planı, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a dün sunulmuştu. Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da plana iki gün içinde cevap vereceklerini açıklamıştı. El Fetihli bir yetkili de Abbas'ın şimdi Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Yönetim Kurulu ile bir toplantı gerçekleştirerek planı değerlendireceğini söyledi. Aynı yetkili Mısır planındaki "en tehlikeli" konunun ise seçimin ertelenmesi olduğunu dile getirdi.

Zaman



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs