En Sıcak Konular

Akil adamlar: Haksızlık etmeyin

10 Eylül 2009 18:11 tsi
Akil adamlar: Haksızlık etmeyin Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) üyeliğini savunmak için Avrupa'nın önde gelen siyasetçileri arasında kurulan "Akil Adamlar Komisyonu", Viyana'da düzenledikleri basın toplantısında, hazırladıkları "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" başlıkl

Komisyonun sözcülüğünü üstlenen eski Avusturya Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Albert Rohan, bazı basın organlarında kendilerine "haksız bazı eleştirilerde bulunulduğunu" ifade ederek, Türkiye'de "Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarının reformları sadece ilan etmekle kalmadığını, birçoğunu uyguladığını da görmezden gelemeyiz" dedi.

Buna örnek olarak TRT-6'nın yayınlarını gösteren Rohan, "Örneğin, bir televizyon kanalının (TRT-6) günün 24 saati Kürtçe yayın yapıyor olmasını bundan önceki yıllarda hayal bile edemezdik" diye konuştu.

Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin "ucu açık olduğunu" tarafların bildiğini belirten Rohan, "Ancak bu müzakere sürecinin tüm aday ülkeler gibi Türkiye ile de dürüst ve adil sürdürülmesini savunduklarını" belirtti.

-"ENERJİ FASLININ AÇILMAMIŞ OLMASI BÜYÜK ÇELİŞKİ" -

Rohan, Türkiye'nin bölgesel gücü, jeopolitik konumu ve Kafkaslar ile Orta Doğu'daki ağırlığının dikkate alınmasını isteyerek, "Buna karşın AB'nin de uzun vadeli çıkarlarını riske atmaması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'nın enerji sorununun çözülmesi için anahtar konumunda olduğunu, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması planlanan Nabuco doğal gaz boru hattı projesine birçok ülkenin büyük ilgi gösterdiğini anımsatan Rohan, "Enerji konusunda Ankara'ya her gün değişik ülkelerden devlet adamlarının gelip gitmesine karşın, AB ile enerji faslının hala açılmamış olmasının büyük bir çelişki olduğunu" kaydetti.

Komisyon üyesi eski Hollanda Dışişleri Bakanı Hans Van Den Boek de Türkiye-AB müzakere sürecini anlatırken, "Bu, çok uzun bir süreç. Türkiye'nin üyeliği sanıldığı gibi bugünden yarına gerçekleşecek bir olay değil" görüşünü dile getirdi.

Komisyonun diğer bir üyesi olan eski İspanya Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre ise bir soru üzerine, "Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin devam etmesini istedikleri için bu raporu hazırladıklarını" söyledi.

Viyana'daki Concordia basın kulübünde düzenlenen basın toplantısında komisyon başkanı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari de hazır bulundu.

Komisyon üyelerinin akşam saatlerinde Avusturya Sanayiciler Birliği merkezinde düzenlenen bir panele katılarak, iş adamları, politikacı, diplomat, gazeteci ve öğrencilerden oluşan özel davetlilere raporlarını anlatarak soruları yanıtlayacakları bildirildi.

A.A.



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs