En Sıcak Konular

TEMA: "Sel eylem planı hazırlanmalı"

10 Eylül 2009 16:47 tsi
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Orhan Doğan, Türkiye'nin “sel risk haritası ve sel eylem planının acilen hazırlanması” gerektiğini ifade etti.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, selin bu kez Silivri, Selimpaşa, Çatalca ve İstanbul'u vurduğunu belirtti.

Meteorolojinin günler öncesinden şiddetli yağış uyarısı yapmasına karşın, “Yetkililerin 'Sel olabilir aman dikkatli olun' dediğini, ancak kimsenin nasıl dikkatli olunacağını söylemediğini” savunan Doğan, “Sel felaketi İstanbul'un ne kadar plansız ve çarpık yapılaştığını, büyük kentlerin felaketlere ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha gösterdi” görüşünü aktardı.

Doğan, açıklamasında şunları kaydetti:
“İnsanlarımızı yutan, ekonomimize darbe vuran sel, sadece bu felaketin yaşandığı bölgelerin değil, tüm Türkiye'nin sorunudur. Birkaç saat içinde yağacak yağmur, yarın ya da bir sonraki gün bir başka yerde daha büyük zararlara da yol açabilir. Çünkü ülkemizin 'sel risk haritası ve sel eylem planı' yoktur. Selden zarar görebilecek alanların önceden bilinmesi halinde yerel yönetimler bu bölgelerdeki yapılaşmayı kontrol altına alabilir ve insanları afet yaşanmadan bölgeden tahliye edebilir. Ülkemizin 'sel risk haritası ve sel eylem planı' acilen hazırlanmalıdır. Köyden kente göçün kentler üzerinde oluşturduğu baskının da tetiklenmesi ile dere yatakları, ormanlar, ovalar, çayır, mera ve tarım alanları, kıyılar, hatta kurutularak sulak alanlar yapılaşmaya açılmaktadır. Yaşanan ilk olağanüstü durumda doğa kendisine ait olanı geri almaktadır.”

TEMA açıklamasında, sel felaketinin önüne geçilebilmesi için şu önerilere yer verildi:
“Ormansızlaşma ve bitki örtüsünün tahribine son verilmeli. Sel ve heyelan tehlikesi bulunan alanlar ağaçlandırılmalı, bitki örtüsü korunmalı ve artırılmalı. Başta imar olmak üzere yer altı suları ve kıyı koruma yasaları yeniden düzenlenmeli. Soruna yaşanmadan önce önlem alabilmek için sel başta olmak üzere afet eylem planları hazırlanmalı, sorunun yaşandığı bölgelere ait sel ve erozyon haritaları çıkarılmalı. Tespiti yapılan bölgelerin imar planları felaketlere göre yeniden düzenlenmeli, imar aflarına son verilmeli, dere yatakları imara açılmamalı, kaçak yapılaşmaya göz yumulmamalı, yol güzergahları dere yatakları içinde yer almamalı, yol yapımlarında kıyılara ve eğimli arazilere müdahalede dikkatli olunmalıdır. Yerleşim yerleri, yol güzergah seçimleri ve arazi kullanım planlamasında bilimsel çalışmalar göz önüne alınmalı, zemin etütleri yapılmalı, yanlış tarım uygulamalarından ve arazi kullanımından vazgeçilmelidir. Bölgesel ve ülkesel ölçekte arazi kullanım planlaması yapılmalıdır.”

A.A.



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs