En Sıcak Konular

Öğretmenler 360 derece sorgulanacak

10 Eylül 2009 16:06 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, öğretmenlerin meslek yaşamı boyunca yerinde saydığı değil, her 5 yılda bir 360 derece sorgulandığı yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Hizmet içi eğitim seminerleri kapsamında İzmir Kız Lisesi'nde "Eğitimde Başarıyı Etkileyen Faktörler ve Başarısızlığın Nedenleri" konulu sunum yapan Balıbey, öğretmenlerin yeterlilikleri üzerine bir yol haritası hazırladıklarını, ilk olarak 6 pilot ilde başlatacaklarını belirtti.

Balıbey, temmuz ayındaki çalıştay sonunda hazırladıkları "Okul Temelli Mesleki Gelişim" bilgileri ışığında yapılan "Öğretmen Yeterlilik Yol Haritası"nı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'na gönderdiklerini, onların da 69 eğitim fakültesine göndererek nasıl bir öğretmen modeli istediklerini anlattıklarını kaydetti.

Öğretmenlerin artık 360 derece sorgulanacağının altını çizen Ömer Balıbey, "Bu çalışmalara iki ay önce Ankara Kızılcaham'da başladık ve bitirdik. Öğretmenleri, 360 derece olmak üzere her 5 yılda bir alanlarıyla ilgili sorgulayacağız. Öğretmen kendisini sorgulasın, 5 yıl sonra alanıyla ilgili bir kursa alalım. Sınav sonunda elbete, 'Sen başarısızsın, git.' demeyeceğiz ancak 15. senede alanında iyiyse önünü açacağız. Öğretmenler arasında 20-30 yıl hiç hizmet içi eğitim almayanlar var. Ölçülmeyen başarı, başarı değildir." diye konuştu.

Öğretmen Yeterlilik Yol Haritası'nın ortak akıl ürünü olduğuna dikkat çeken Balıbey, 89 sivil toplum kuruluşu ve 69 eğitim fakültesiyle birlikte 9 bin öğretmene fikir sorulduğunu aktardı.

Önümüzdeki yıl için belirlenen 6 pilot ilin Ankara, İzmir, İstanbul, Bolu, Kocaeli ve Hatay olduğunu ifade eden Balıbey, uygulamanın başarılı olması halinde ülke geneline yayılacağını dile getirdi.

İnternetin çocukların sihirli dünyasını yok ettiğini iddia eden Balıbey, gençlerin okuma alışkanlığını kaybolmasında en büyük suçluların televizyon ve internet olduğunu kaydetti.

Öğretmen ve velilerin bu konuda daha duyarlı olmasını isteyen Balıbey, "Ebeveynler de televizyon başından kalkmıyor, her akşam dizi seyrediyorlar. Çocuklar da bilgisayara hapsoluyor. Oysa her gün en az yarım saat çocuklarla ilgilenmeli, sevgi ve şefkat gösterilmeli. Çocuklarımızı yalnızlığa ve internete terk etmeyelim. Anne ve babalarla bu konuda birebir iletişime geçilmeli." şeklinde konuştu.

Toplantıya İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye ve şube müdürleri de katıldı.

(CİHAN) 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs