AB'yi tek başına durduracak | " /> AB'yi tek başına durduracak | "/>

En Sıcak Konular

Bu ülke AB'yi tek başına durduracak

10 Eylül 2009 15:14 tsi
Bu ülke AB'yi tek başına durduracak İrlanda'nın Lizbon Anlaşması'nı yeniden ret etmesi halinde AB'nin genişlemesinin sekteye uğrayacağı belirtildi.

İrlanda'da gelecek ay yapılacak AB'nin Lizbon Anlaşması ile ilgili referandumda "hayır" oyu çıkmasının, AB'de krize yol açarak, Birliğin genişlemesini dondurabileceği, ortak para birimi avroyu zayıflatabileceği ve AB'nin uluslararası etkisini azaltabileceği belirtildi.

Kamuoyu yoklamaları, Lizbon Anlaşması ile ilgili İrlanda'da 2 Ekimde yapılacak referandumdan "evet" çıkacağını, ama "evet" oylarının düşüş eğilimde olduğunu gösteriyor.

AB'de görevli diplomatlar, İrlandalıların Lizbon Anlaşmasını ikinci kez reddetmesi durumunda bazı Avrupa ülkelerinin daha yakın bütünleşmeyi diğer üyeler olmadan sürdürmek ve bir "çekirdek" Avrupa kurmak isteyebileceğini belirtiyorlar.

İrlanda'da geçen yıl yapılan referandumda Lizbon Anlaşması reddedilmişti. Aynı diplomatlar, "hayır" sonucunun geniş bir yabancılaşma yaratacağını, 27 üyeli Birlikte yıllarca hiçbir büyük projenin gündeme gelmeyebileceğini ve AB'nin küresel bir güç olma iddialarının zarar göreceğini kaydediyorlar.

Uzun zamandır AB'de görev yapan Avrupalı bir diplomat, "İrlandalıların vereceği 'hayır' oyu AB'de siyasi bir kriz başlatacaktır. Bu tam bir felaket olmasa da, AB'ye ne olacağı konusunda ortada alternatif fikirler yok" dedi.

Aynı diplomat, "AB, tıpkı daima hareket halinde olması gereken, aksi durumda düşecek olan bir bisiklete benziyor" diye konuştu.
Hayır oyu verilmesi durumunda Lizbon Anlaşmasını kurtarmak için bir "B" planı ise yok. Bu durumda, hayır oyu, yaklaşık 10 yıldır AB karar alma süreçlerini işler hale getirme ve AB'ye uluslararası alanda daha büyük bir rol kazandırma çabalarının boşa harcanmış olması anlamına gelecek.

Goldman Sachs'daki baş Avrupa ekonomisti Erik Nielsen ise, anlaşmanın reddedilmesi durumunda "Muhtemelen avro zayıflayacaktır. AB fonksiyonel olmayan bir anlaşmaya saplanmış olacaktır. Bu AB işbirliğine büyük zarar verecektir, buna hiç şüphe yok" dedi.

Anlaşmanın reddedilmesi, tek bir ekonomik pazarın ve avronun yaratıldığı, eski Sovyet cumhuriyetlerini içine alan bir AB genişlemesinin yaşandığı son 25 yıllık dönemin de sonunu ilan etmiş olacak.

Avrupa Reformları Merkezi'nin (Centre for European Reform) siyasi analistlerinden Hugo Brady, İrlanda referandumunda hayır oyu çıkması durumunda "büyük anlaşmalar döneminin sona ereceğini" belirtti.

Bu durumda, AB içindeki bazı ülkelerin, diğer ülkeleri dışlayarak kendi aralarında vergiden göçe kadar birçok alanda yakın işbirliği yapabileceği ve bunun da AB içinde ayrılıklara neden olabileceği kaydedildi.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen ise, yaptığı açıklamada, "Eğer bir kez daha 'hayır' dersek, AB kendilerinin başka yönlere gitmek zorunda kalacaklarına işaret etmiştir. Bu durumda iki farklı hızla işleyen bir AB olacaktır ve işbirliği yapmak isteyenler daha yoğun işbirliği içinde olacaklardır" dedi.

GENİŞLEME DURABİLİR

AB içinde çok sayıda politikacı ve AB üyesi ülkelerinin halklarının önemli bir kesiminin hoş bakmadığı AB'nin genişlemesinin de yıllarca durdurulabileceği belirtiliyor. Fransa ve Almanya Lizbon Anlaşması yürürlüğe girmezse genişlemenin gerçekleşmeyeceğini belirtmişlerdi.
Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi'nden siyasi analizci Michael Emerson, "Bu durumda genişleme askıya alınacak, dondurulacaktır. Buna şüphe yok" dedi.

Genişlemenin durdurulmasının Türkiye dahil AB'ye girmek için sırada bekleyen ülkelerdeki reformlar için de caydırıcı olacağı savunularak, akil adamlar grubunun AB'yi, üyelik görüşmelerini canlandırmazsa reformların Türkiye'de ileri gitmeyeceği konusunda uyardığına dikkat çekildi.

İrlanda referandumunda "hayır" oyu çıkması durumunda AB'nin uluslararası güç olma iddiasının da zayıflayabileceği, AB'nin ticaret, Birlik dışındaki alanlarda barış anlaşmalarını hazırlama ve küresel ekonomik krizle ortak mücadelenin belirlenmesi gibi alanlardaki rolünün zarar göreceği belirtiliyor.

Deneyimli bir AB diplomatı, "10 yıl önce Çin, AB'nin yükselen bir güç olduğuna ve 2010 yılına gelindiğinde ortak bir dış politikası ve ortak bir ordusu olacağına inanıyordu. Bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Ve yeni bir anlaşmaya sahip olunmaması AB'nin imajını daha da kötüleştirecektir" dedi.

İrlanda dışında sadece Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Polonya, henüz Lizbon Anlaşmasını tamamen onaylamamış durumda.



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs