En Sıcak Konular

Doğan tarihi ceza için uzlaşma istedi

10 Eylül 2009 08:36 tsi
Doğan tarihi ceza için uzlaşma istedi Doğan Yayın Holding tarihi vergi cezası için 'tarhiyat öncesi uzlaşma' önerisiyle Maliye'nin kapısını çaldı.

Gelirler Kontrolörleri de şirketi uzlaşmaya davet etti. Haber, grubun borsadaki hisselerine alım getirdi

Maliye Gelirler Kontrolörleri, Türkiye'de bir şirkete verilen en büyük cezayla karşı karşıya kalan Doğan Grubu'ndan 3.8 milyar liralık vergi aslı ve cezası için gelen uzlaşma önerisi için gruba davet gönderdi. Doğan Yayın Holding'in, Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan açıklamasında, holdingin doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkları olan Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık, Doğan Prodüksiyon ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri'nin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait vergi inceleme raporları ile ilgili olarak, söz konusu vergi inceleme raporlarında yer alan tüm iddialara karşı, uzlaşma dahil, her türlü yasal hakkın adı geçen bağlı ortaklıklar tarafından kullanılacağının daha önce kamuya açıklandığı hatırlatıldı.

TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA
Açıklamada, "Bağlı ortaklıklarımızın 'vergi inceleme tutanağı' aşamasında yapmış oldukları talebi uygun bulan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri, rutin olarak işleyen yasal sürecin bir safhası olarak, bağlı ortaklıklarımızı 'tarhiyat öncesi uzlaşmaya' davet etmiştir'' denildi. Bürokratlardan aldığımız bilgiye göre şirketler iki tür uzlaşma için başvurabiliyor. Tarhiyat öncesi ve sonrası... Tarhiyat öncesi uzlaşmada, ceza kesilen şirket incelemeyi yapanlarla masaya oturuyor. Tarhiyat sonrasında ise şirketin karşısına (eğer belli bir büyüklükteyse) bir uzlaştırma komisyonu oturuyor. Cezanın büyüklüğüne göre bu kurulda Gelir İdaresi Başkanı, başkan yardımcısı ve uzlaşma şubesinin başkanı oturuyor. Ancak tarhiyat öncesi uzlaşmaya başvuran Maliye ile bir daha yani tarhiyat sonrası için masaya oturamıyor. Tarhiyat öncesinde de sonrasında da prosedür genelde aynı işliyor. Maliye tarafı ile şirketin uzmanları ceza için pazarlık yapıyor. Uzlaşmada vergi cezasının tamamına yakını ya da yüzde 80-90'lık kısmı indirilebiliyor. Anaparada ise fazla bir indirime (en fazla yüzde 10-20 olabileceği belirtiliyor) gidilmiyor. Doğan Yayın Holding ve şirketlere 1 milyar 877 milyon dolar vergi aslı, 1 milyar 877 milyon TL vergi ziyaı cezası kesilmişti. Buna göre şirket cezası affedilse anaparada da yüzde 20'lik bir indirim yapılsa bile en azından 1.5 milyar liralık bir rakam ödemek durumunda kalabilir. Buna bir de uzlaşılan tutara gecikme cezası işletiliyor. Uzlaşmada rakam kabul edilmezse şirket dava açılabiliyor. Dava açıldığında ise şirket ceza tutarı kadar bir teminatı mahkemeye yatırması gerekiyor.

'UZLAŞMA' MORALİ
Verilen ceza sonrası önceki gün yüzde 20, dün de benzer düşüşler yaşanan Doğan Grubu hisselerinde uzlaşma açıklaması sonrası hisselere alım geldi. Önceki gün yüzde 20 değer yitiren Doğan Holding hisselerinin dün gün içinde yüzde 20'ye varan kaybı açıklama sonrası yüzde 1.85'e kadar düştü. Önceki gün yüzde 21 değer yitiren Hürriyet ise günü yüzde 8 değer kaybıyla kapattı. DYH hisseleri ise dip yapmayı sürdürdü. Şirket önceki günkü yüzde 20 kaybına dün de yüzde 19.1'lik kaybı ekledi.

sabah



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs