En Sıcak Konular

Çağlayan: Rusya'ya ihracatın önü açıldı

9 Eylül 2009 10:16 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye ile Rusya arasında elektronik veri değişimi uygulamasının başlatılması konusunda mutabakat sağlandı'' dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Rusya ile varılan mutabakat ve imzalanan anlaşmalar çerçevesinde, Rusya gümrüklerinde tam sayım uygulamasının 17 Ağustos'ta kaldırılması ve ihracatın rahatlatılmasının ardından, iki ülke arasında elektronik veri değişimi uygulamasının başlatılması konusunda da mutabakat sağlandığını bildirdi.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, Rusya ile geçen ay içinde yapılan görüşmelerden sonra, ihracatta gümrüklerde yaşanan tıkanıklıkların aşılması konusunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Türkiye'nin girişimleri sonucu, Rus tarafının gümrüklerde en önemli sıkıntıya ve tıkanmaya yol açan tam sayım uygulamasını 17 Ağustos tarihi itibariyle kaldırdığını anımsatan Çağlayan, bu çerçevede, bugüne kadar yapılan gözlemlerin de söz konusu uygulamanın kaldırıldığı ve bu konuda bir sorun yaşanmadığını gösterdiğini söyledi.

''REFERANS FİYATTA BAZI SIKINTILAR DEVAM EDİYOR''

Ancak, Rus gümrüklerinde sadece Türkiye'ye özgü olmayan, bütün ülkelere uygulanan ''referans fiyat'' uygulaması konusunda bazı sıkıntıların da devam ettiğinin müşahade edildiğini anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu sorunun da aşılmasına yönelik olarak girişimlerimiz devam ediyor. Moskova Ticaret Başmüşavirliğimiz ve ülkedeki diğer ticaret müşavirliklerimiz sürekli gümrükleri izliyor ve firmalarla sürekli temas kuruyor. Yaşanan bir sorun olduğunda derhal harekete geçiyor.

Bunun yanında, Türk ihraç ürünlerinin Rus gümrüklerinden daha rahat geçmesi ve ihracatımızın kolaylaştırılarak artırılması için, iki ülke arasında elektronik veri değişimi uygulamasının başlatılması hususunda mutabakat sağlanmıştır.''

Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinatörlüğünde, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı kapsamında, ihracatçı birlikleri, TİM, Gümrük Müsteşarlığı, Rusya Federal Gümrük İdaresi arasındaki görüşmeler sonucunda, Form A ve Form B belgelerinin ihracatçılar veya bunların temsilcileri tarafından düzenlenip düzenlenmediğinin, imza sirküleri veya vekaletnameler ile diğer bilgilerin uyumlu olup olmadığının tespiti bakımından gümrük beyannameleri esas alınarak ihracatçı birlikleri tarafından onaylanması uygulamasının başlatıldığını da kaydetti.

Çağlayan, ''Bu uygulamayla, ihraç edilecek malla ilgili bilgi önceden elektronik ortamda paylaşılacağından, gümrüklerde bir sıkıntı yaşanmayacaktır'' dedi.

aa



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs