En Sıcak Konular

HSYK yine gündeme oturacak

9 Eylül 2009 08:29 tsi
HSYK yine gündeme oturacak

Kararname krizinden yaralı çıkan HSYK yüksek yargıya yeni atamalar yapacak...

HSYK üyeleri, korsan kararname krizinin ardından yeni atamalar için çalışmaya başlıyor. Kurul, kritik yetki kararnamesi atamaları için bir araya geliyor. Aralarında özel yetkili yargı mensuplarının da bulunduğu hakim ve savcıların hangi yargı çevresinde görevli olduğuna dair yetkilendirme yapılacağı belirtildi. 
 
HSYK'nın Ankara'da kurulan özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 4 hakimi de yetkilendirme yoluyla görevlendireceği öğrenildi. Ergenekon savcılarıyla ilgili 'işlem yapılmasına yer olmadığı' kararına yapılan itirazı görüşecek Ankara 4. İdare Mahkemesi başkanı da belirlenecek. Kurul üyeleri, daha sonra Yargıtay'da emeklilik ve vefat nedeniyle ayrılanların yerine hakim ve savcılar arasından 25 isim atayacak. Hakim ve savcıların atama ve nakil taleplerini içeren güz kararnamesinin ekim ayına sarkacağı konuşuluyor.

Kurul hem adli hem de idari yargıda hakim ve savcıların yetkilendirmesini yapacak. Yetkilendirmeyle Ankara'da yeni kurulan özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de atama yapılacağı ifade edildi. HSYK kaynakları, Ankara'daki yeni kurulan mahkemenin, darbe iddialarının yargılanmasıyla ilgili olmadığını savundu. Mevcut 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iş yükü ile itirazların İstanbul'daki özel yetkili mahkemelerce karara bağlanmasının zorluğu nedeniyle böyle bir karar verildiğini belirtti.

HSYK'nın yetkilendirmesiyle, Ergenekon savcılarıyla ilgili 'işlem yapılmasına yer olmadığı' kararına yapılan itirazı görüşecek Ankara 4. İdare Mahkemesi başkanı da belirlenecek. HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerinin teklifiyle, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili kritik kararı verecek olan Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanı Kasım Davas, Kırıkkale'ye tayin edilmişti. Davas'ın yerine Danıştay savcıları Mürteza Güler, Yakup Bal ile Zonguldak İdare Mahkemesi Başkanı Ertan Demirci'den birinin getirilmesi bekleniyor.

Yargıtay üyeliği seçimlerinin ardından da HSYK'nın güz kararnamesini görüşeceği belirtiliyor. Ardından 2010'da faaliyete geçecek istinaf (bölge adliye) mahkemelerine hakim ataması yapılacağı ifade edildi.
 
zaman



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs