En Sıcak Konular

Pentagon'un yeni Ortadoğu planı

9 Eylül 2009 08:16 tsi
Pentagon'un yeni Ortadoğu planı ABD Savunma Bakanı Robert Gates'den İran'a ilgili şok itiraf:

“Tahran’a karşı Körfez’deki Arap ülkeleri ile güvenlik ittifakı içindeyiz...”

ABD Savunma Bakanı Robert Gates İran Körfezi’ndeki Arap ülkelerine yaptıkları askeri yardım ve Amerikan silah şirketlerinin satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gates’in El Cezire Televizyonu’nda yayınlanan açıklamarında “Pentagon’un yeni Ortadoğu yapılanmasının” ipuçları vardı. Gates, “Bizim Arap dostlarımızı karşılıklı işbirliği içinde güçlendireceğiz. Onların güvenlik taleplerini gözden geçireceğiz. İran’ın güvenliğini zayıflatmak değil bu ama İranlılar’a bu yolla güçlü bir sinyal göndereceğiz” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ İTTİFAKI

 Batı ülkeleri ve özellikle İsrail’in İran’ın nükleer programıyla ilgili itirazları yeni kurulan “ittifak işbirliği” ile bir sonuca ulaşmış olacağı belirtiliyor. Söz konusu ittifakta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri en ön safta yer alıyor. Gates hala İran’ın diplomatik çözüm için şansının olduğunu belirtirken İran Körfezi’nde İran’a karşı kurulacak güç birliği ittifakının barış adına yapıldığı da iddia etti.

BARADEİ BATI’YI KIZDIRDI

 Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Muhammed Baradei’nin “İran’ın nükleer çalışmasının savaşa yönelik ihtimalinin çok az olduğu ve olayın abartıldığına” dair sözleri ise ABD başta olmak üzere Batılı ülkeleri tatmin etmedi. İran ise kendi güvenliğine karşı oluşan yeni askeri ve siyasi oluşum karşışında daha önceki tavrını sürdürüyor. İran nükleer enerjiye sahip olmalarının kendi ülkelerinin en tabi hakkı olduğunu belirterek uluslararası baskılara şimdiye kadar direnme yolunu seçti.

KÖRFEZ’DE SiLAHLANMA YARIŞI HIZ KAZANDI

Dünya silah üretiminde en önemli paya sahip olan ABD’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Mısır ve Irak’a yaptığı askeri satışların geçen yıl rekor seviyeye ulaştığı biliniyor. BAE, 9.7 milyar dolarlık silah alımı yaparken Suudi Arabistan’ın 8.6 milyar dolarlık askeri alım yapmasının Gates’in ittifak planının doğrulanması olduğunu belirten siyasal uzmanlar, Ortadoğu’nun yeniden silah deposu haline geldiğini söyledi.

bugün



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs